Demokraatin lukijaristeily 2018
Demokraatti Vappu 2018

Tylyjä lukuja keskelle Suomi 100 -juhlaa – luottamus poliittiseen päätöksentekoon on lähes romahtanut

Kuva: Kari Hulkko
Vastaajista 88 prosenttia katsoo, että julkisen terveydenhuollon taso on turvattava keinolla millä hyvänsä.

Luottamus poliittiseen päätöksentekoon on vajonnut heikolle tasolle, kertoo Taloudellisen tiedotustoimiston (TAT) ja T-Median kyselytutkimus.

Hallitukseen luottaa enää 31 prosenttia, kun vuonna 2013 luottamus oli 45 prosentissa. Laskua on viime vuodestakin pari prosenttiyksikköä.

– Hallituksen luottamusta ovat mahdollisesti rapauttaneet useat peräkkäiset päätösten pyörtämiset ja sote-uudistuksen ympärillä vellova epävarmuus, sanoo T-Median toimitusjohtaja Harri Leinikka.

Sen sijaan luottamus EU:ta kohtaan on noussut viime vuoden 38 prosentista 45:een, ja kansalaisista 89 prosenttia näkee kansainvälisen toiminnan elintärkeänä Suomelle. Yhä useampi myös kokee Suomen tarvitsevan tulevaisuudessa nykyistä enemmän ulkomaista työvoimaa.

– Sekavassa maailmanpoliittisessa tilanteessa suomalaiset näyttävät ymmärtäneen, että yhteistyössä on voimaa. Tämä heijastuu myös EU:n kasvavassa suosiossa, Leinikka arvioi.

Kyselytutkimuksen mukaan 70 prosenttia ei halua erota EU:sta.

Hallitukseen luottaa enää joka kolmas.

Luotetuin instituutio on kyselytutkimuksen mukaan poliisi 88 prosentilla. Yli 80 prosentin luottamukseen yltävät myös koulutusjärjestelmä ja terveydenhuoltojärjestelmä.

Vastaajista 88 prosenttia katsoo, että julkisen terveydenhuollon taso on turvattava keinolla millä hyvänsä. Tässä luvussa on nousua 5 prosenttiyksikköä viime vuodesta.

Yli 70 prosentissa ja siten luotetuimpien joukossa ovat myös luottamustaan kasvattanut Puolustusvoimat sekä oikeuslaitos ja suomalaiset yritykset.

Kyselyyn vastasi lähes 1 700 suomalaista, ja se toteutettiin sähköisellä kyselylomakkeella lokakuun viimeisellä ja marraskuun ensimmäisellä viikolla.

IL paljasti merkittävien sote-vaikuttajien kytkyt terveysbisnekseen – ”Hän totesi, ettei ongelmaa ole”

Kuva: Jari Soini
Professori Heikki Hiilamo.

Viime päivinä niin julkisessa sanassa kuin politiikassakin on puhuttanut paljon Helsingin yliopiston sosiaalipolitiikan professorin ja hallituksen sote-asiantuntijaryhmän jäsenen Heikki Hiilamo sote-kannat. Niitä on ehditty luonnehtia sote-keskustelun kannalta jopa käänteentekeviksi.

Vielä joulukuussa hän arvosteli Helsingin Sanomissa voimakkaasti hallituksen sote-uudistusta.

Viime sunnuntaina HS:ssä julkaistiin kuitenkin Hiilamon yhdessä THL:n ylijohtajan Marina Erholan ja Aalto-yliopiston tutkimusjohtajan Katariina Silanderin kanssa tekemä mielipidekirjoitus, jossa katsottiin, että olisi riski pitkittää sote-uudistusta vanhentuneilla väitteillä.

Hiilamon tulkittiin näyttäneen vihreää valoa sotelle, kunnes hän itse tarkensi Uudelle Suomelle tarkoittaneensakin vain keltaista valoa (ks. tviitti alla).

 

Iltalehti paljastaa nyt, että Hiilamo nimitettiin Helsingin Diakonissalaitoksen säätiön hallitukseen 14. joulukuuta eli neljä päivää Helsingin Sanomissa julkaistun kriittisen kirjoituksen jälkeen.

Helsingin Diakonissalaitoksen säätiö taasen on yksityisiä terveyspalveluja tarjoavan Terveystalon 4. suurin omistaja noin 10 prosentin omistusosuudella. Hallituksen ajaman valinnanvapausmallin on arvioitu hyödyttävän Terveystalon kaltaisia suuria terveyspalveluyrityksiä. Silander puolestaan pitää ammatinharjoittajana, ei-työsuhteisena vastaanottoa Terveystalossa.

Sekä Hiilamo että Silander katsovat Iltalehden mukaan, ettei linkki Terveystaloon muodostu ongelmaksi sote-asiantuntijaryhmän jäsenyyden kannalta.

– Olen käynyt asian ryhmän puheenjohtajan kanssa läpi. Hän totesi, ettei ongelmaa ole. En edusta ryhmässä Helsingin Diakonissalaitosta enkä missään tapauksessa Terveystaloa, Hiilamo sanoo Iltalehdelle.

Keskustelua aiheesta

Tiedusteluvaltuutettu saamassa supervaltuudet – ”kontrolloisi presidenttiä” ja näkisi Tiitisen listan?

Kuva: Lehtikuva / Jussi Nukari

Tiedustelutoiminnan laillisuusvalvonnasta huolehtisi uusien tiedustelulakien mukaan uusi viranomainen, tiedusteluvaltuutettu.

Tiedusteluvaltuutetun laajat toimivaltuudet ovat herättäneet erilaista keskustelua. Esimerkiksi entinen suojelupoliisin päällikkö ja eduskunnan ex-pääsihteeri Seppo Tiitinen on arvostellut tiedusteluvaltuutetun tehtävää ja vierastanut tämän toimivaltuuksia (Aamulehti 4.1.). Iltalehdessä hän on muun muassa kysynyt, onko valtuutetulla oikeus vaatia tasavallan presidentiltä tai presidentin kanslialta tietoja.

Hallituksen esityksen mukaan valtuutettu voisi suorittaa tarkastuksia muun muassa tiedusteluviranomaisten tai tietoliikennetiedustelussa kytkentätehtävää hoitavien tahojen toimitiloissa ja järjestelmissä.

Tarkastuksissa valtuutetun tulisi päästä kaikkiin valvonnan suorittamisen kannalta välttämättömiin tiloihin ja tietojärjestelmiin. Valtuutetulla tulisi olla pääsy esimerkiksi salassa käytettäviä tiedonhankintakeinoja koskevia päätöksiä, lupia, suunnitelmia, pöytäkirjoja ja muuta dokumentaatiota koskeviin tietojärjestelmiin.

Eräs kiinnostava yksityiskohta asiassa on myös se, pääsisikö tiedusteluvaltuutettu lukemaan niin kutsutun Tiitisen listan. Jos tiedusteluvaltuutetulla olisi käytännössä vapaa oikeus tutustua Supon asiakirjoihin ja asia liippaisi tavalla tai toisella tiedustelutoimintaa, tämä voisi kaiketi olla mahdollista.

Demokraatti kysyi asiaa Suposta. Supo ei ota asiaan suoraa kantaa.

– Hallituksen esityksen mukaan tiedusteluvaltuutetun toimivaltaan tulisi kuulumaan nimenomaan tiedustelutoimintaan liittyvä laillisuusvalvonta. Hänellä olisi tiedonsaantioikeus siis kaikkeen tässä valvontatehtävässään tarvitsemaansa tietoon ja asiakirjoihin. Sitä, voisiko Tiitisen lista tulla tiedusteluvaltuutetun nähtäväksi osana hänen toimivaltaansa kuuluvia tehtäviä, on ennenaikaista pohtia, Suojelupoliisista todetaan.

– Ns. Tiitisen lista on Suojelupoliisiin kansainväliseltä kumppanilta saamaa vihjetietoa, jota ovat käsitelleet henkilöt, joiden tehtäviin asia on Suojelupoliisissa kuulunut.

Tiitisen lista on nimetty entisen suojelupoliisin päällikön Seppo Tiitisen mukaan.

Suojelupoliisi teki hiljattain päätöksen tutkimuslupahakemukseen, jossa se katsoi, ettei Tiitisen listaa voitu luovuttaa tutkijan käyttöön.

Päätöstiedotteessaan Supo toteaa, että Tiitisen lista on asiakirja, jonka Suojelupoliisi on saanut haltuunsa kansainvälisistä tiedustelulähteistä. Asiakirja sisältää henkilöiden nimiä ja muita yksilöintitietoja. Tiedot ovat luonteeltaan vihjetietoja.

Käytännössä kyse on sellaisten henkilöiden listasta, jotka ovat aikanaan kiinnostaneet Itä-Saksan turvallisuuspalvelua Stasia. Suojelupoliisi sai listan vuonna 1990.

Supo toteaa tutkimuslupaa koskevassa tiedotteessaan, että asiakirja on salassa pidettävä julkisuuslain mukaan ja sen salassapitoaika on 60 vuotta. Asiasta on voimassa korkeimman hallinto-oikeuden päätös vuodelta 2010. Asiakirja tulee yleisöjulkiseksi 2050.

Keskustelua aiheesta

Turvabisnes tahkoaa rahaa – ”Ei siitä saisi joutua maksamaan kahteen kertaan” – Poliisijärjestön uusi puheenjohtaja huolissaan luottamuksen murentumisesta

Kuva: Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa

Suomesta puuttuu vähintään 700 poliisia. Vaikka suomalaisten luottamus poliisiin on huiman korkealla, yli 90 prosentissa, se voi murentua helposti, jos poliisi tulee liian myöhään ei ei ehdi paikalle ollenkaan. Näin tapahtuu 100 000 kertaa vuosittain.

Tämä on Suomen poliisijärjestöjen liiton (SPJL) keskeinen viesti hallituksen huhtikuiseen kehysriiheen. Liiton tuore puheenjohtaja Jonne Rinne on huomannut jo viitteitä luottamuksen hiipumisesta.

Erilaiset turvallisuusalan yritykset tahkoavat kovaa tiliä. Vartijoiden valtuuksia on myös haluttu lisätä. Rinteellä on selkeä vastaus sille, onko vartijoista poliisien korvaajiksi:

– Ei ole.

Hänen mielestään firmojen hyvä saldo viestii kuitenkin siitä, ettei yhteiskunnan takaama turvallisuus näytä riittävän kaikille. Ihmiset varustavat kiihtyvällä tahdilla kotejaan erilaisilla turvalaitteilla.

Rinne on harmissaan tilanteesta.

– Ihmiset hakevat turvaa omalla rahallaan. He maksavat poliisien palkat, ja kyllä näillä veroprosenteilla turvallisuuden pitäisi olla perusoikeus. Ei siitä saisi joutua maksamaan kahteen kertaan, hän korostaa Demokraatille.

Tilanne ehti kriisiytyä, ennen kuin poliittiset päättäjät heräsivät.

Suomessa on nyt poliiseja 7 150, vähemmän asukasta kohti (1,27) kuin muissa Pohjoismaissa. Rinteen mukaan nyt on viime hetki välttää ongelmat, joihin poliisipula on johtanut Ruotsissa. Lähiöjengitappelut ovat arkipäivää ja poliisi joutuu pelkäämään omansa ja jopa perheensä turvallisuuden puolesta.

– Tilanne ehti kriisiytyä, ennen kuin poliittiset päättäjät heräsivät poliisipulaan ja alkoivat lisätä resursseja ja poliisin ammatin houkuttelevuutta.

Rinne on saanut varoittavia viestejä Ruotsin poliisiliiton puheenjohtajalta Lena Nitziltä. Jengirikollisuus ja järjestäytynyt rikollisuus lisääntyvät, koska ”kun maito on kaatunut”, tilanteen muuttaminen vie valtavasti aikaa.

Suomen liittojohtaja korostaa ongelmien ennaltaehkäisyn tärkeyttä, poliisin parempaa näkyvyyttä jo alkoholilain höllentämisenkin takia, mutta tehtävien priorisoinnissa hälytykset menevät aina muun edelle.

Suomessakin rikollisuus on yhä järjestäytyneempää ja ammattimaisempaa.

– Ei poliisi pelkää, mutta olemme huolissamme, Rinne huomauttaa.

Valitako siisti sisätyö vai poliisin kenttätyö, jossa kiviä lentää?

Huolena on myös se, että poliisin ammatti ei houkuttele enää entiseen malliin. Moni haluaa myös vaihtaa alaa. Väkensä tunteva Rinne on saanut viestiä, että kuormittavuus alkaa pikku hiljaa näkyä työssä jaksamisessa.

– Vielä ei onneksi varsinaista kiirettä ole samaan tapaan kuin Ruotsissa. Uskon, että syynä on se, että Suomessa kansalaiset luottavat yhä poliisiin. Lisäksi pitää antaa kiitosta esimiesorganisaatiolle. Meillä poliisin johtaminen on korkeatasoisempaa kuin Ruotsissa.

Hän kuitenkin varoittaa jälleen Ruotsin ilmiöstä, jossa alanvaihto on kiihtymässä. Palkkaus ja työolot ovat yhtenä suurena syynä.

– Jos Ruotsissa vaihdat töihin maahanmuuttovirastoon, palkkasi nousee 5 000 kruunua kuukaudessa. Valitako siisti sisätyö vai poliisin kenttätyö, jossa kiviä lentää ja poliisi painostetaan töihin vapaa-ajalla ja perheitä kohtaan hyökätään, Rinne kysyy retorisesti.

Hän huomauttaa, että Ruotsissa kuitenkin poliisi saa enemmän palkkaa kuin Suomessa. Naapurissa on vielä varattu poliisille erityinen lisärahoitus, jonka tavoitteena on nostaa palkkatasoa 15 prosentilla tilanteessa, jossa yleinen palkkataso nousee 6 prosenttia.

– Me Suomessa tiedämme, että teemme tärkeää työtä ja yhteiskunta arvostaa sitä. Mutta kauppa- ja sähkölasku on samansuuruinen kuin kenellä tahansa muulla. Edunvalvojana meidän täytyy uskaltaa sanoa, että suomalainen poliisi tarvitsee nykyistä paremman palkan hyvin tehdystä työstä, Jonne Rinne linjaa.

Helsingin maahanmuuttotyö toivoo valtakunnallista ratkaisua paperittomien palveluihin – Ministeri Saarikko: ”Lainsäädäntöä ei tehdä”

Kuva: Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.).

Helsingin kaupungin maahanmuutto- ja työllisyysasioiden päällikkö Ilkka Haahtela toivoi Demokraatin haastattelussa valtakunnallista ratkaisua Suomessa olevien paperittomien palveluihin. Nyt ne ovat Helsingissä huomattavasti paremmin järjestettyjä kuin muualla.

– Sehän tarkoittaa, että pääkaupunkiseudulle tulee yhä enemmän ihmisiä, joilla ei ole oleskelulupaa. He tietävät, että täällä on jonkinlainen mahdollisuus elää ja pärjätä. Nyt kun paperittomien palveluita rakennetaan Suomessa kuntakohtaisesti, tässä tarvittaisiin ehdottomasti enemmän valtakunnallisia linjauksia. Esimerkiksi laittamalla palvelut samalle tasolle muissakin isoissa kaupungeissa, Haahtela sanoi.

Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) ei ottanut kantaa paperittomien palveluiden kuntakohtaisiin eroihin, koska se kuuluu sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalaan.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko kertoi tänään Demokraatille, että hallituksen suhtautuminen valtakunnalliseen lainsäädäntöön ei ole muuttunut.

– Paperittomista meillä on linjaus siitä hallituksessa, että sitä lainsäädäntöä ei tehdä. Yksittäiset kunnathan voivat tehdä näitä ratkaisujaan. Minulla ei ole tiedossa, että se olisi muuttumassa, Saarikko totesi lyhyesti hallituksen kannasta.

Helsinki laajensi viime marraskuussa kaupunginvaltuuston päätöksellä paperittomien henkilöiden sosiaali- ja terveyspalveluita.

Keskustelua aiheesta

Eduskunta- ja eurovaalien yhdistäminen näyttää epätodennäköiseltä – ”Olisi aika hankala tilanne Suomen kannalta”

Kuva: Lehtikuva / Jussi Nukari

Eduskunta- ja eurovaalien yhdistäminen ensi vuonna näyttää varsin epätodennäköiseltä, koska suurin oppositiopuolue SDP vastustaa yhdistämistä. Suomessa on ollut perinne, että vaalijärjestelmiin tehdyissä muutoksissa pitää olla takana eduskuntapuolueiden laaja yhteisymmärrys, sanoo oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.).

– Tämä on ollut traditio, josta on ollut hyvä pitää kiinni, Häkkänen sanoo.

SDP:stä on puolestaan muistutettu, että kätevin tapa helpottaa koko vuoden vaalisumaa olisi liikutella maakuntavaaleja, jotka on tarkoitus käydä syksyllä. Puoluesihteeri Antton Rönnholm ihmetteli jo helmikuun alussa, miksi keskustelua ohjataan koko ajan vain EU- ja eduskuntavaaleihin.

– Jos meidän eduskuntavaaleja lykätään hirveästi eteenpäin, meillä ei ole toimintakykyistä hallitusta siinä vaiheessa, kun EU-puheenjohtajuus alkaa. Se on mielestäni kohtuullisen vahva argumentti.

Rönnholm sanoi kuitenkin tuolloin suhtautuvansa avoimesti, jos esiin nousee uusia argumentteja.

Myös Häkkänen toteaa Rönnholmin esiin nostaman seikan. Jos vaalit yhdistettäisiin, Suomessa olisi todennäköisesti hallitusneuvottelut käynnissä samaan aikaan, kun EU:n puheenjohtajakausi on jo alkanut.

– Se olisi aika hankala tilanne Suomen kannalta. Meillä on kova vastuu toimia silloin EU:n puheenjohtajamaana ja samaan aikaan saattaa olla tilanne, ettei ole vielä istuvaa hallitustakaan.

Yhdistäminen on nyt Häkkäsen päätettävissä.

Vaalien yhdistäminen on nyt Häkkäsen päätettävissä. Hän ei ole ottanut vielä jyrkkää kantaa, koska ensin pitää odottaa EU:n päätös siitä, siirtyvätkö europarlamenttivaalit aikaisempaan ajankohtaan.

– Sen jälkeen voin puntaroida, mitä tehdä laajan yhteisymmärryksen puutteen takia, kun demarit eivät ole mukana.

Eduskunta- ja europarlamenttivaalit on määrä järjestää lähekkäin ensi vuoden keväällä. Eduskuntavaalit järjestetään huhtikuussa, europarlamenttivaalit touko–kesäkuussa.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kertoi tällä viikolla kannattavansa vaalien yhdistämistä. Hänen mukaansa yhdistäminen kasvattaisi eurovaalien äänestysprosenttia ja helpottaisi äänestäjien vaaliähkyä.

Häkkäsenkin mielestä hyvä puoli vaalien yhdistämisessä olisi, että se saattaisi lisätä jonkin verran äänestysaktiivisuutta. Se ei kuitenkaan olisi hänen mukaansa varmaa.

– Ei pidä antaa sellaista viestiä, että vain vaaleja yhdistämällä saataisiin äänestysinto nousemaan. Siinä tarvitaan enemmän demokratiakasvatusta ja yhteiskunnallista keskustelua kouluissa, kiinnostuksen herättämistä sitä kautta, Häkkänen arvioi.

Herkkä paikka.

Häkkäsen mukaan yhdistämisessä on muitakin ongelmia kuin SDP:n vastustus. Tarvitaan esimerkiksi perustuslakivaliokunnan näkemys siitä, voiko eduskunta pidentää omaa toimikauttaan ja käytännössä lyhentää seuraavan eduskunnan toimikautta.

– Se on aina herkkä paikka, hän huomauttaa.

– Aikaisemmin kautta on pidennetty poikkeustapauksissa noin neljällä viikolla ja se on mennyt vielä perustuslaista läpi, mutta kuuden viikon osalta se on aika epävarmaa.

 

Seuraavan kerran Suomessa on määrä järjestää vaalit lokakuussa, kun toimintansa myöhemmin aloittavien maakuntien valtuustoja valitaan.

Aiemmin on puhuttu myös eduskuntavaalien ja maakuntavaalien yhdistämisestä, joka olisi tiettävästi sopinut muille puolueille kuin keskustalle. Asia ei Häkkäsen mukaan enää etene.