Politiikka

Tylyjä lukuja keskelle Suomi 100 -juhlaa – luottamus poliittiseen päätöksentekoon on lähes romahtanut

Kari Hulkko
Vastaajista 88 prosenttia katsoo, että julkisen terveydenhuollon taso on turvattava keinolla millä hyvänsä.
Kari Hulkko
Vastaajista 88 prosenttia katsoo, että julkisen terveydenhuollon taso on turvattava keinolla millä hyvänsä.
Kari Hulkko
Vastaajista 88 prosenttia katsoo, että julkisen terveydenhuollon taso on turvattava keinolla millä hyvänsä.

Luottamus poliittiseen päätöksentekoon on vajonnut heikolle tasolle, kertoo Taloudellisen tiedotustoimiston (TAT) ja T-Median kyselytutkimus.

Hallitukseen luottaa enää 31 prosenttia, kun vuonna 2013 luottamus oli 45 prosentissa. Laskua on viime vuodestakin pari prosenttiyksikköä.

– Hallituksen luottamusta ovat mahdollisesti rapauttaneet useat peräkkäiset päätösten pyörtämiset ja sote-uudistuksen ympärillä vellova epävarmuus, sanoo T-Median toimitusjohtaja Harri Leinikka.

Sen sijaan luottamus EU:ta kohtaan on noussut viime vuoden 38 prosentista 45:een, ja kansalaisista 89 prosenttia näkee kansainvälisen toiminnan elintärkeänä Suomelle. Yhä useampi myös kokee Suomen tarvitsevan tulevaisuudessa nykyistä enemmän ulkomaista työvoimaa.

– Sekavassa maailmanpoliittisessa tilanteessa suomalaiset näyttävät ymmärtäneen, että yhteistyössä on voimaa. Tämä heijastuu myös EU:n kasvavassa suosiossa, Leinikka arvioi.

Kyselytutkimuksen mukaan 70 prosenttia ei halua erota EU:sta.

Hallitukseen luottaa enää joka kolmas.

Luotetuin instituutio on kyselytutkimuksen mukaan poliisi 88 prosentilla. Yli 80 prosentin luottamukseen yltävät myös koulutusjärjestelmä ja terveydenhuoltojärjestelmä.

Vastaajista 88 prosenttia katsoo, että julkisen terveydenhuollon taso on turvattava keinolla millä hyvänsä. Tässä luvussa on nousua 5 prosenttiyksikköä viime vuodesta.

Yli 70 prosentissa ja siten luotetuimpien joukossa ovat myös luottamustaan kasvattanut Puolustusvoimat sekä oikeuslaitos ja suomalaiset yritykset.

Kyselyyn vastasi lähes 1 700 suomalaista, ja se toteutettiin sähköisellä kyselylomakkeella lokakuun viimeisellä ja marraskuun ensimmäisellä viikolla.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat