Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Talous

”Tylyjä viestejä tullut, eivät tingi piiruakaan” – useiden kauppakeskusten toiminta pöyristyttää

Istock

Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRan kyselyn mukaan 60 prosenttia alan yritysten vuokranantajista on helpottanut vuokranmaksua koronakriisin aikana.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Näistä noin puolet on poistanut vuokranmaksuvelvollisuuden määräaikaisesti ja puolet alentanut vuokria.

Vuokranantajista 40 prosenttia ei vastaavasti ole toistaiseksi alentanut tai poistanut vuokria.

MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi kiittää vuokranantajien enemmistöä, joka on osoittanut välittävänsä matkailu- ja ravintola-alalla toimivien vuokralaistensa selviämisestä koronakriisin yli.

– Kuitenkin useat isot kauppakeskukset ovat lähettäneet jäsenyrityksillemme tylyjä viestejä siitä, etteivät ne tingi piiruakaan omista tuottotavoitteistaan. Tämä on todella lyhytnäköistä ajattelua, hän kritisoi tiedotteessa.

MaRa on hänen mukaansa ryhtynyt keräämään jäsenyrityksiäään kokoon niissä kauppakeskuksissa, jotka eivät ole suostuneet tinkimään vuokrista.

– Toivomme pääsevämme neuvottelutulokseen, mutta jos näin ei käy, koronakriisin jälkeen alkavat pitkät ja uuvuttavat oikeudenkäynnit. Tilanne on niin poikkeuksellinen, että olemme varmoja siitä, että tuomioistuimet tulevat alentamaan vuokria lainsäädännössä olevien sovittelusäännösten perusteella, Lappi uskoo.

”Joustamattomuus koituu myös kuntien tappioksi.”

Kunnat omistavat useissa kaupungeissa matkailu- ja ravintolakäyttöön tarkoitettuja toimitiloja. Osa kunnista ei kuitenkaan ole tullut vuokralaisiaan vastaan.

– Ymmärrän hyvin kuntien taloudellisen ahdingon, jota koronakriisi vielä pahentaa. Kuitenkin joustamattomuus vuokrissa koituu myös kuntien tappioksi. Kunnilla ei ole varaa menettää työllistäviä ja veroja maksavia matkailu- ja ravintola-alan yrityksiä, Lappi muistuttaa.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) on vedonnut vuokranantajiin, jotta vuokria helpotettaisiin tai niistä luovuttaisiin määräaikaisesti.

MaRan kyselyyn vastasi yli 420 etujärjestön jäsenyritystä huhtikuun alussa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Lisää aiheesta

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Rane Aunimo

Pääkirjoitukset
28.5.2020
Kainosteluunkaan ei ole syytä: SDP on nyt monella mittarilla Suomen selvästi suosituin puolue
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE