Työ muuttuu, yhä useampi työllistää itsensä – Ihalainen: ”Työsuhteen ja yrittäjyyden välille ei pidä luoda kolmatta ryhmää”

Jukka-Pekka Flander
Työministeri Lauri Ihalainen korostaa lainsäädännön muutosta niin, että se mahdollistaa nykyistä paremmin erilaiset joustavan työnteon muodot.
Jukka-Pekka Flander
Työministeri Lauri Ihalainen korostaa lainsäädännön muutosta niin, että se mahdollistaa nykyistä paremmin erilaiset joustavan työnteon muodot.
Jukka-Pekka Flander
Työministeri Lauri Ihalainen korostaa lainsäädännön muutosta niin, että se mahdollistaa nykyistä paremmin erilaiset joustavan työnteon muodot.

Tulevaisuudessa työmarkkinat moninaistuvat ja työnteko saa uusia muotoja. Yritykset etsivät uusia tapoja työn organisoimiseen ja toimeksiannolla teetettävä työ lisääntyy.

– Lainsäädännössä tulee punnita, kuinka työelämän muutosta kyetään hallitsemaan niin, ettei synny kahtia jakaantuneita työmarkkinoita, työministeri Lauri Ihalainen (sd.) sanoo.

Samaan johtopäätökseen päädyttiin työn ja työvoiman käytön muutostrendejä selvittäneen trendityöryhmän loppuraportissa, joka julkistettiin perjantaina.
Trendityöryhmä perustettiin hallituskauden alussa selvittämään ja arvioimaan työelämän muutostrendejä, niiden kehitystä ja vaikutuksia.

Tulevaisuudessa yhä useampi työllistää itse itsensä. Moni työskentelee välillä palkansaajana, välillä yrittäjänä tai molempina yhtä aikaa.
Ihalainen korostaa, että työsuhteen ja yrittäjyyden välille ei tulisi kuitenkaan luoda kolmatta ryhmää.

– Tämä on tärkeä periaate, jonka takana on vahva kolmikantainen yhteisymmärrys. Erityislainsäädännön sijaan tulee kehittää nykyistä lainsäädäntöä suuntaan, joka mahdollistaa nykyistä paremmin erilaiset joustavan työnteon muodot.

Henkilöiden liikkumiseen eri työnteon muotojen välillä liittyy monia ulottuvuuksia. Tällöin korostuvat erityisesti sosiaaliturvajärjestelmään ja verojen maksamiseen liittyvät aikataulut ja maksatuksen joustavuus.

– Kehittämällä järjestelmiä näiltä osin voitaisiin tukea paitsi haasteita kohdanneita itsensätyöllistäjiä, myös yrittäjiä ja yrittäjyyden edellytyksiä laajemmin, Ihalainen kommentoi.

Tavoitteena toimivat työmarkkinat

Osa-aikatyössä on havaittu kaksi erilaista trendiä. Monilla aloilla osa-aikatyö on myönteinen mahdollisuus, jonka toivotaan kehittyvän edelleen. Toisilla aloilla taas tehdään huomattava määrä vastentahtoista osa-aikatyötä esimerkiksi voimakkaiden kysyntävaihteluiden vuoksi.

Työelämän muutosta pitää kyetä hallitsemaan.

Ihalainen on huolissaan erityisesti vastentahtoisesti osa-aikatyötä tekevistä.

– Ongelmana on ensisijaisesti toimeentulo. Työntekijöiden osaamisesta huolehtiminen, kattavat työvoimapalvelut ja toimiva sosiaaliturva ovat tärkeitä elementtejä kaikessa työllistymisessä. Osa-aikatyön haasteisiin tulee jatkossakin hakea myös toimialakohtaisia ratkaisuja, Ihalainen toteaa.

Trendityöryhmän raportissa todetaan määräaikaistyön ja vastentahtoisen osa-aikatyön kohdistuvan enemmän naisiin kuin miehiin. Työvoiman käyttötapojen vaikutuksia on ryhmän mukaan jatkossakin arvioitava myös sukupuolten tasa-arvon näkökulmasta.

Yhteisenä tavoitteena tulee olla mahdollisimman toimivat ja tasa-arvoiset työmarkkinat.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat