Mielipiteet

Työeläkejärjestelmä vaatii edelleen remonttia

Memofoto
Memofoto

Eläkekeskustelu käy kuumana, mutta elinaikakertoimen työeläkkeiden tasoa heikentävästä vaikutuksesta ei puhuta juuri lainkaan. Vuodesta 2010 alkaen eläkkeitä on tarkistettu sosiaali- ja terveysministeriön vahvistamalla elinaikakertoimella. Se on voimassa toistaiseksi ja lievenee vasta 2027 luvulla.

Sosiaali- ja terveysministeriön vuodelle 2017 vahvistama elinaikakerroin on 0,96344. Tämä tarkoittaa, että vuonna 1955 syntyneiden vuonna 2017 tai myöhemmin alkaneita vanhuuseläkkeitä pienennetään noin 3,7 prosenttia kertyneestä. Tämä kerroin vaikuttaa lisäksi myös vuonna 2017 myönnettäviin perhe-eläkkeisiin sekä luopumistukiin.

Kun eläkeikää nostetaan, niin elinaikakertoimen käytöstä pitäisi kokonaan luopua. Ei ole takeita, että työntekijät tulevaisuudessakaan pystyvät tai saavat työskennellä tarpeeksi monta vuotta vanhuuseläkeiän alarajan yli. Vanhuseläkeiän alarajan täyttymisen jälkeen voidaan vasta saavuttaa tavoite- eläkeiän taso, jolloin eläke on täysimääräinen ilman elinaikakertoimen pienentävää vaikutusta. Työttömyys ja sairaudet katkaisevat työuran entistä useammin.

Vuonna 1980 syntyneillä alin vanhuuseläkeikä on n. 66 v 7 kk ja tavoite-eläkeikä 69v ja 3 kk. Jos töitä on työuran aikana vähän tai pätkittäin, tulee työeläke jäämään todella pieneksi. Tämän lisäksi työeläkkeiden maksajat, eli töissä olevat seuraavat ikäluokat, joutuvat maksamaan huomattavasti korkeampia työeläkemaksuja ja muita korotettuja veroja.  Näin voidaan taata edes jonkin tasoinen eläke.

Koko työeläkejärjestelmä pitää ottaa uuteen valmisteluun. Siinä on huomattavia valuvikoja, jotka tulee ratkoa. Eläkkeiden tason pitää olla sellainen, että sillä tietää tulevansa toimeen nyt ja tulevaisuudessa.

 

Tarja Eklund
Leipomotyöntekijä
Kaupunginvaltuutettu sdp.
Kuntavaaliehdokas, Vantaa

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat