Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Työikäisen väestön osaamista pitää nostaa” – Ihalainen kaipaa isoa reformia

Kansanedustaja Lauri Ihalainen (sd.) muistuttaa koulutuksen tärkeydestä: Mitä korkeampi koulutus, sitä pidemmät työurat, korkeampi työllisyysaste ja paremmat mahdollisuudet siirtyä työttömyydestä työhön ja työstä toiseen.

Demokraatti

Demokraatti

– Korkeampi koulutus tuo myös paremmat mahdollisuudet parempaan palkkatasoon, Ihalainen painotti opetushallituksen seminaarissa, jossa pureuduttiin ammatillisen koulutuksen tulevaisuuteen.

Ex-työministerin mielestä jokaisen on voitava opiskella työuransa aikana uusia tutkintoja ja ammatteja.

Ihalaisen mukaan tarvitaan ammatillisen aikuiskoulutuksen iso reformi nostamaan työikäisen väestön osaamista, tukemaan työelämän muutoksessa pärjäämistä ja varmistamaan, että kaikki pysyvät mukana.

– Tällä hetkellä aikuiskoulutusjärjestelmä on hajallaan, sirpaloitunut – samoin sen rahoitus. Aikuiskoulutus ei ole riittävän ennakoivaa, esimerkiksi suhteessa teknologian kehitykseen.

Ihalainen huomauttaa, ettei kyse ole pienestä asiasta, sillä uudelleen- ja täydennyskoulutustarpeen arvioidaan koskevan yli miljoonaa ihmistä lähitulevaisuudessa.

– Henkilöstökoulutus työelämässä kasaantuu jo ennestään paremmin koulutettuihin. Aikuiskoulutuksella on sen sijaan siltavaikutus, se tukee siirtymistä työn tekemisen muutoksesta toiseen. Alalta toiselle vaihtajat ovat koulutuspalvelussa väliinputoajia – samoin miehet.

Lisää aiheesta

“Muutos työstä ja ammatista toiseen pitää tehdä turvallisesti.”

Hän näkee, että aikuiskoulutus lisää työmarkkinoiden joustavuutta ja tukee työpaikkojen ja työvoiman kohtaamista sekä siirtymää työstä toiseen.

– Perinteisten oppilaitosmuotoisen opiskelun rinnalle tarvitaan joustavia koulutusalustoja ja verkkopohjaisia koulutusmahdollisuuksia. Avointa korkeakoulutusta voidaan kehittää tukemaan koulutustason nostamista

Ihalainen toivoo uusia ideoita, miten toimeentulo säilyy koulutuksen ja opiskelun aikana. Tavoitteena tulisi hänen mielestään olla, että oikeus koulutukseen säilyy yli yhden työsuhteen esimerkiksi koulutustilin tai koulutussetelin avulla. Valtakunnallisesta koulutusrahastosta on kehitettävä työllisyys- ja koulutusrahasto, joka rahoittaa myös työelämäkoulutusta.

– Muutos työstä ja ammatista toiseen pitää tehdä turvallisesti. Tärkein silta työstä, ammatista ja työpaikasta toiseen on koulutus – koulutus on myös parasta työsuhdeturvaa, Ihalainen muistutti.

“Työssäoppimisen ymmärtäminen osaksi koulutusta ei ole itsestäänselvää.”

Lukion ja ammatillisen koulutuksen välillä tarvitaan hänen mielestään myös oppiaineet ylittävää opiskelua – limittymistä ja ilmiöpohjaista sirpaletiedon maailmassa.

Ihalainen kaipaa ammatilliseen koulutukseen lisää yleissivistystä ja laaja-alaisuutta esimerkiksi jatko-opintokelpoisuuden varmistamiseksi. Lukiokoulutukseen on luotava omat tet-jaksot ja ammatillisen koulutuksen ja korkeakoulun yhteistyötä kehitettävä niin, että toisen asteen opintojen aikana olisi jo mahdollisuus suorittaa korkeakoulututkintojen osia.

– Lukiokoulutuksen ja ammatillisen koulutuksen yhteistyötä voidaan tiivistää muun muassa digitaalisissa ja sosiaalisissa taidoissa. Voidaan hyödyntää myös yhteisiä tilajärjestelyitä lukioille ja ammatillisille oppilaitoksille.

Ammatillisen koulutuksen rahoitusleikkaukset ovat vähentäneet lähiopetusta ja lisänneet etäpäiviä.

– Työssäoppimisen ymmärtäminen osaksi koulutusta ei ole itsestäänselvää. Riskinä on, että nuori päätyy opiskelun sijaan suoraan yhdeksi työntekijöistä, jolloin opintojen vaatima laaja-alaisuus saattaa unohtua. Ammatillinen koulutus ei saisi urautua vain kapeaksi osaamiseksi, koska työelämässä tuetaan moniosaamista, Ihalainen painotti.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE