Demokraatin lukijaristeily 2018
Demokraatti Vappu 2018

”Työjärjestys jättäisi Supon valvonnan harmaalle alueelle” – Lindtman muistuttaa SDP:n kannan olleen tiedossa jo pitkään

Kuva: Lehtikuva / Roni Rekomaa
Antti Lindtman.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman toteaa blogikirjoituksessaan, että on selvää, että Suomeen tarvitaan ajantasaiset tiedustelulait.

– Turvallisuusympäristömme on muuttunut nopeasti. Globalisoituminen, digitalisaatio ja uudet turvallisuusuhat haastavat myös turvallisuusajattelun ja välineet. Yhtä selvää on myös se, että turvallisuusnäkökohdat ja kansalaisten perusoikeuden, kuten oikeus yksityisyyden suojaan on sovitettava yhteen kestävällä tavalla, Lindtman kirjoittaa.

Hän toteaa myös, että keskeistä on, että uusien tiedusteluoikeuksien vastapainoksi säädetään riittävä valvonta. Laillisuusvalvonnan ja parlamentaarisen valvonnan on oltava kunnossa, sillä Suojelupoliisi on saamassa uusia raskaita oikeuksia siviilitiedusteluun niin kotimaassa kuin ulkomailla. Tämän vuoksi SDP on edellyttänyt, että koko Supon toiminta tulee parlamentaarisen valvonnan piirin.

– On väitetty, että SDP:n kanta Supon valvonnasta tuli yllätyksenä – kuin puskista. Tämä ei pidä paikkansa.

– Keskustelu Supon valvonnasta ei ole uusi asia. Keskustelua Supon valvonnasta on itse asiassa käyty jo yli kymmenen vuotta eri puolueiden toimesta.

– Myös SDP on vaatinut jo pitkään Supon parlamentaarista valvontaa. Muun muassa kansanedustaja Mika Kari vaati jo vuonna 2013 Supon parlamentaarista valvontaa.

Puhemiesneuvoston jäsenet saaneet sosialidemokraattisen eduskuntaryhmän lausunnon.

– Kun hallitus kautensa alussa vuonna 2015 käynnisti työn tiedustelulakien uudistamiseksi ja perusti parlamentaarisen työryhmän, viestitimme hallitukselle, että samassa yhteydessä on ratkaistava Supon valvonta. Sisäministerinä silloin toimi Petteri Orpo (kok.), Lindtman muistuttaa.

Viime kesänä SDP lausui tästä asiasta kirjallisesti eduskunnan työjärjestyksestä pyydetyissä lausunnoissa eduskunnan kanslialle ja oikeusministeriölle:

”Sosialidemokraattinen eduskuntaryhmä katsoo, että viranomaisvetoisen laillisuusvalvonnan lisäksi tiedustelutoimintaan on kohdistettava myös parlamentaarista valvontaa. Kun tiedustelulainsäädännöllä on tarkoitus muuttaa Supo tiedusteluviranomaiseksi, Sosialidemokraattinen eduskuntaryhmä katsoo, että Supon koko toiminta on saatettava parlamentaarisen valvonnan piiriin.”

Lindtman painottaa, että lausunto jaettiin muun muassa puhemiesneuvoston jäsenille.

– Niin ikään nykyinen varapuhemies, Tuula Haatainen nosti erikseen Supon kokonaisvalvonnan esiin viime vuonna puhemiesneuvoston kokouksessa.

– Sama kanta ilmaistiin myös SDP:n ryhmäpuheenvuorossa tiedustelulakien lähetekeskustelussa. Samaisessa keskustelussa SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne kysyi muun muassa oikeusministeri Antti Häkkäseltä (kok.), sopiiko hänelle, että koko Supo tulee tiedusteluvaliokunnan valvonnan piiriin. Tähän Häkkänen vastasi, että valvonta voidaan toteuttaa, jos eduskunnassa niin nähdään.

”Melkoinen logiikka.”

Lindtman summaa, että yhteenvetona voi todeta, että SDP:n kanta asiassa on ollut täysin johdonmukainen ja kaikkien tiedossa jo pitkään.

– Valitettavasti puhemiesneuvoston ehdotus eduskunnan työjärjestykseksi toteutuessaan jättäisi Supon valvonnan harmaalle alueelle. SDP:n edustajat esittivät, että työjärjestystä näiltä osin selkeytettäisiin, mutta hallituspuolueiden edustajat eivät puhemies Paula Risikon (kok.) johdolla eivät edes halunneet hakea kompromissia ja eduskunnan työjärjestyksestä jouduttiin äänestämään. Kyseessä oli historiallinen hetki, sillä tiettävästi näin ei ole koskaan tapahtunut puhemiesneuvostossa.

– Selitykset olivat ontuvia. Sen lisäksi, että SDP:n kannan väitettiin tuleen yllätyksenä, selitettiin, ettei puhemiesneuvosto voinut esitystä muuttaa, koska asiasta ei oltu annettu toimeksiantoa virkamiehille. Selitys on kummallinen.

Hallituksessa siviilitiedustelulain valmistelusta ja Supon asioista on vastannut silloinen sisäministeri Paula Risikko, nykyinen puhemies.

– Eli hallituspuolueiden mukaan Supon valvontaa ei voitu kirjata, koska hallituspuolueet eivät olleet antaneet toimeksiantoa. Kokoomus on keksinyt tässä ikiliikkujan. Koska Kokoomus ei ole antanut asiasta toimeksiantoa hallituksessa, ei asiasta voi eduskunnassa päättää – melkoinen logiikka.

– Puhemiesneuvostossa nähty ei ole hyväksi tiedustelulakien käsittelylle eikä eduskunnan totutuille työtavoille. Puhemies ja ex-sisäministeri Paula Risikolla on suuri vastuu; hänellä tässä tuplarooli.

”SDP on valmis rakentavaan työhön.”

Lindtman toteaa SDP:n haluavan, että Suomeen tulee ajantasaiset tiedustelulait, mutta se edellyttää ongelmien ratkaisua eduskunnassa ja erityisesti valvonnan laittamista kuntoon.

– Nyt nähty ei muuta SDP:n kantaa tiedustelulakien tarpeellisuuteen. Ne tarvitaan, mutta valvonta on oltava kunnossa.

– Mahdolliseen kiireelliseen säätämisjärjestykseen otamme kantaa, kun kokonaisuus on selvillä ja perustuslakivaliokunta on saanut tehdä työnsä rauhassa. On kuitenkin selvää, että riippumatta säätämisjärjestyksestä, SDP:n tuki tiedustelulaeille tarvitaan.

Lindtman muistuttaa, että hallituspuolueiden edustajilla tiedustelulakeja käsittelevissä valiokunnissa on nyt suuri vastuu.

– Toivon, että hallituspuolueiden edustajilla on valiokunnissa puhemiesneuvostoa enemmän halua kuunnella opposition näkemyksiä ja kykyä yhteistyöhön. SDP on valmis rakentavaan työhön. Meistä ei tämä jää kiinni, kunhan avoimet kysymykset ratkaistaan rakentavassa hengessä.

Keskustan työryhmä haluaa palauttaa kyläkauppojen tuen – ”Kaupan peruspalveluiden pitää olla kohtuudella ihmisten saatavilla”

Kuva: Kari Hulkko
Monelle kyläkaupalle on käynyt köpelösti. Kuvassa hylätty kyläkauppa Pälkäneellä vuonna 2009.

Keskustan aluekehitystyöryhmä kantaa huolta Suomen kyläkauppojen tilanteesta. Työryhmän mielestä valtion pitäisi ottaa uudelleen käyttöön kyläkauppojen tuki.

– Samaan aikaan, kun uutisissa kerrotaan kaupan suurten toimijoiden erinomaisista tuloksista, monet maaseutukylät ja jopa itsenäiset kunnat ovat menettäneet ainoat kauppansa, aluekehitystyöryhmä sanoo kannanotossaan.

Työryhmän mukaan kyläkauppojen toiminnan tukemiseen on keinoja, jotka eivät maksa paljon. Vaihtoehtoina keskustalaiset esittävät investointitukea aiemmin käytössä olleen mallin mukaan tai toimintatuki Ruotsin mallin mukaan.

– Yritys voi perustellusti sanoa, että sen tehtävänä ei ole ylläpitää kannattamatonta kauppaa. Valtion tehtävä on katsoa asiaa laajemmin. Kaupan peruspalveluiden pitää olla kohtuudella ihmisten saatavilla. Lisäksi kyläkaupoilla on ympäri Suomen tärkeä merkitys asukkaiden kohtaamispaikkana ja paikkakunnan elinvoiman tukijalkana, aluekehitystyöryhmä perustelee.

Investointi- tai toimintatuki

Kyläkauppojen investointituki otettiin käyttöön vuonna 2004. Sillä autettiin kyläkauppoja muun muassa toimitilojensa ja kylmäkalustonsa uudistamiseen. Tukea myönnettiin kaupunki- tai kuntakeskuksen ulkopuolella sijaitseville alle 2 miljoonan euron liikevaihdon kaupoille. Vuosittain tukea myönnettiin noin 1,5 – 2 miljoonaa euroa. Noin 30-35 kyläkauppaa sai tukea. Keskimäärin tuen suuruus oli muutama kymmenentuhatta euroa kauppaa kohti.

– Investointituki ei pelastanut kaikkia kyläkauppoja. Mutta lähes 200 kyläkauppaa se auttoi, kunnes Kataisen hallitus lopetti kyläkaupan tuen kokonaan vuonna 2012. Sen jälkeen kyläkauppojen määrän on vähentynyt noin 250:een, kun luku vuosituhannen vaiheessa oli noin 800, keskustan aluekehitystyöryhmä kertoo.

Työryhmä esittää Ruotsin mallin mukaista toimintatukea toiseksi vaihtoehdoksi kyläkauppojen tukemiseen. Työryhmän mukaan sen rahoitukseen on erilaisia vaihtoehtoja, myös kaupan itsensä rahoittamia.

– Samaan aikaan kun Kataisen hallitus lakkautti Suomessa kyläkauppojen tuen, Ruotsi otti käyttöön ”haavoittuvilla haja-asutusalueilla sijaitseville pienille kaupoille” myönnettävän suoran toimintatuen (ns. SGEI-tuen). Sitä myönnetään kauppaa kohti korkeintaan 300 000 kruunua vuodessa. Ruotsi käyttää siihen noin 3 miljoonaa euroa vuodessa, aluekehitystyöryhmä selvittää.

Keskustelua aiheesta

Harkimo jatkaa höykyttämistä: ”Mitkä tahot ovat vaikuttaneet asiantuntijoihin, jotta saadaan kallistettua venettä?”

Kuva: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

Kokoomuksen kansanedustaja Harry Harkimo sanoo, ettei huonoa sote-mallia saa päästää eteenpäin. Hän ei ole vakuuttunut ratkaisevista korjauksista, jotka ovat kääntäneet joidenkin asiantuntijoiden päätä.

Harkimon mukaan sote-pakettia on kyllä muutettu, mutta lähinnä siten, että siitä on karsittu ne elementit, joilla kolmen miljardin säästöjä oltaisi edes voitu saavuttaa.

”Pitkään aikaan ei myöskään ole enää puhuttu niistä keinoista, millä taataan myös pienten suomalaisten sote-yritysten pääsy mukaan palveluntarjoajien joukkoon. Kun tämä menetettiin, en ole enää varma, kannattaako uudistusta tehdä, vaikka hallituspuolueiden edustajien pitäisikin sen puolesta äänestää.”

Harkimo kirjoittaa näkemyksistään Savon SanomissaSamalla hän arvostelee sote-asiantuntijoita, jotka ovat kääntäneet kelkkansa.

”Minua kiinnostaa kovasti, mitkä tahot ovat vaikuttaneet asiantuntijoihin, jotta saadaan kallistettua venettä suuntaan tai toiseen. Olen aina tiennyt, että lääkebisneksessä lobataan kunnolla. Politiikassa ilmeisesti silti kaikkein eniten.”

Harkimon mielessä sotesta on esitetty pari hyvää vaihtoehtoa.

”Säädetään erillinen sote-laki, joka määrää yhdistämään perustason palvelut ja erikoissairaanhoidon samaan kuntayhtymään alle 250 000 asukkaan maakunnissa. Muissa kuudessa maakunnassa se on vapaaehtoista. Niissä maakunnissa, joissa perustason palvelut jäävät kuntien vastuulle, ne olisi järjestettävä yhteistyössä vähintään 50 000 asukkaan väestöpohjalla.”

”Tai sitten säädetään lailla viisi terveydenhuoltoaluetta, jotka vastaavat terveyspalveluiden järjestämisestä. Niiden rahoitus tulisi valtiolta ja Kelan terveysturva lääkekorvauksineen yhdistettäisiin näihin.”

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Eurooppaministeri moittii Suomen EU-linjaa – ”Heikkoitsetuntoinen mallioppilas”

Kuva: Lehtikuva / Mikko Stig
Eurooppaministeri Sampo Terhon mukaan Suomi antaa liikaa periksi kannoistaan EU:ssa.

Sinisten puheenjohtaja, eurooppaministeri Sampo Terho ottaa  blogissaan kantaa siihen, miten Suomen tulisi käyttää vaikutusvaltaansa EU:ssa.

Terhon mukaan Suomi ei nyt kerää luottamuspääomaa, vaan luovutuspääomaa.

– Suomen aseman kuvitellaan EU:ssa sitä mukaa aina vahvistuvan, kun annamme kannoistamme periksi, hän kirjoittaa.

– Suomi on EU-taipaleensa ajan ollut heikkoitsetuntoinen mallioppilas, joka on ennemmin hakenut muiden hyväksyntää kuin ajanut kansallista etuaan. Nyt on aika kasvaa aikuiseksi EU-jäseneksi.

Terhon mukaan siniset haluaa Suomen muuttavan EU-linjaansa siten, että Suomi uskaltaa käyttää vaikutusvaltaansa myös silloin, kun muut jäsenmaat eivät tue meitä – siis vaikka yksin, jos kysymys on yksimielisyyttä vaativista asioista.

Keskustelua aiheesta

HS-gallup: SDP nousi kokoomuksen kannoille – ”Tällaisia lukemia SDP:llä olisi pitänyt olla jo aiemmin”

Kuva: Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Antti Rinteen johtama SDP nousi hengittämään kokoomuksen niskaan.

Kokoomus ja SDP saisivat suurimman kannatuksen, jos eduskuntavaalit järjestettäisiin nyt, ilmenee Helsingin Sanomien gallupista.

Gallupin mukaan kokoomusta kannattaa tällä hetkellä 21,1 prosenttia äänestäjistä ja SDP:tä 20,8 prosenttia äänestäjistä.

Kolmantena on keskusta 15,9 prosentin kannatuksella.

Politiikan tutkija Sami Borg Tampereen yliopistosta sanoo, että SDP on vihdoin kyennyt ottamaan hyödyn suurimman oppositiopuolueen asemasta, ja Suomen suurimman puolueen paikasta kamppailee nyt kolmen sijaan kaksi puoluetta.

– Tämä on paluuta normaalitilanteeseen, jossa suurin oppositiopuolue pääsee hyödyntämään kansalaisten tyytymättömyyttä hallitukseen. Tällaisia lukemia SDP:llä olisi pitänyt olla jo aiemmin, Borg sanoo HS:lle.

Neljänneksi suosituin puolue on vihreät 14,5 prosentin kannatuksella. Perussuomalaisia ja vasemmistoliittoa kannattaa 8,5 prosenttia äänestäjistä.

RKP:n kannatus on 4,1 prosentissa, kristillisten 3,2 prosentissa ja sinisten 1,4 prosentissa. Muut puolueet saavat kahden prosentin kannatuksen.

HS-gallupin on tehnyt tutkimusyritys Kantar TNS. Tutkimusta varten haastateltiin puhelimitse reilut 2 400 ihmistä 19. helmikuuta ja 15. maaliskuuta välisenä aikana.

Suurimpien puolueiden kohdalla tutkimuksen virhemarginaali on noin kaksi prosenttiyksikköä suuntaansa.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Maan hallitukselta vaaditaan välittömiä toimenpiteitä – tutulla lintulajilla huolestuttava kannanromahdus

Kuva: Pertti Rasp
Punasotka on pulassa. Edessä koiras- ja takana naaraslintu.

Suomen lintuyhdistysten edustajat vaativat BirdLifen kevätkokouksen julkilausumassa Suomen hallitukselta välittömiä toimenpiteitä erittäin uhanalaisen punasotkan pelastamiseksi.

Punasotka on siirrettävä metsästyslaista luonnonsuojelulailla rauhoitetuksi lajiksi. Lisäksi tarvitaan huomattavaa lisäpanostusta Suomen tärkeimpien lintukosteikkojen hoitoon.

Luonnontieteellisen keskusmuseon, Luonnonvarakeskuksen ja BirdLifen toteuttamien vesilintuseurantojen mukaan punasotka on vähentynyt jopa kymmenesosaan 1990-luvun puolivälistä.

Punasotkan taantumisen syyt löytynevät ensisijaisesti elinympäristöjen heikkenemisestä. Kosteikkojen umpeenkasvu on heikentänyt punasotkan elinolosuhteita ja särkikalojen runsastuminen lisännyt ravintokilpailua. Naurulokkien katoaminen monilta lintuvesiltä lienee lisäksi heikentänyt punasotkan pesimämenestystä, koska sotkat pesivät mielellään lokkiyhdyskuntien suojassa.

Punasotka kuuluu Suomessa edelleen vapaasti metsästettävien riistalintujen joukkoon. Vähenevän lintukannan metsästys ei BirdLifen mukaan ole koskaan kestävää. Vaikka metsästys ei olisikaan vähenemisen tärkein syy, vähenevälle lajille metsästys aiheuttaa tarpeetonta lisäkuolleisuutta. BirdLife vaatii punasotkan rauhoittamista ennen elokuussa alkavaa metsästyskautta.

Myös monet muut riistavesilintulajit ovat nykyään uhanalaisia. Punasotkan lisäksi tukkasotkan, nokikanan, jouhisorsan, haapanan ja heinätavin metsästystä pitäisi välittömästi rajoittaa. Metsästyskielto on BirdLifen mukaan kuitenkin vain välttämätön ensiapu ja vesilintulajien pesimäkantojen palauttaminen vaatii Suomelta huomattavaa panostusta tärkeimpien kosteikkojen, erityisesti Natura 2000 -verkoston lintuvesien hoitoon.

Punasotka on BirdLife Suomen vuoden lintu 2018. Vuoden lintu -hankkeessa kartoitetaan Suomen punasotkakannan nykyinen koko. Vielä 1990-luvun lopulla kanta arvioitiin 13 000 parin suuruiseksi. Suomen nykykanta on huomattavasti pienempi.

BirdLife Suomen jäsenyhdistysten edustajat kokoontuivat tänään Maarianhaminassa. Kokouksessa laadittiin punasotkan suojelutilanteen parantamista vaativa julkilausuma.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta