Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Työlle asetettiin ylisuuria odotuksia” – SDP:n Ihalainen perkaa yritystukityöryhmän tulokset

Työryhmän perustamisesta alkaen sen työlle yritystukien karsimisen mittakaavasta asetettiin ylisuuria odotuksia. Näihin odotuksiin nähden hyvätkin ponnistelut tukien uudelleenkohdentamiseksi näyttäytyvät vaatimattomilta, sosialidemokraatteja yrtystukityöryhmässä edustanut kansanedustaja Lauri Ihalanen katsoo.

Demokraatti

Demokraatti

– Uskottavan esityksen kannalta olisi ollut tärkeää, että työryhmän karsimisesta saadaan laaja yhteisymmärrys niin hallituspuolueiden sisällä kuin koko työryhmässä. Näin ei tapahtunut, Ihalainen kertoo.

– Luonnollisesti hallituksen tehtäväksi jää arvioida työryhmän työn tuloksia ja mahdollisia jatkotoimia.

Varapuhemies Mauri Pekkarinen luovutti yritystukia tarkastelleen parlamentaarisen työryhmän loppuraportti elinkeinoministeri Mika Lintilälle (kesk.) aikaisemmin torstaina. Työryhmä kävi läpi Suomen yritystuet ja pääsi yksimielisyyteen kriteereistä, joilla tukia voidaan arvioida.

– Työryhmän keskusteluissa syntyi yhteisymmärrys tukijärjestelmän kehittämisen suunnasta, vaikka ei löytynyt riittävää yhteistä näkemystä yritystukien karsimiseksi ja tukien uudelleen suuntaamiseksi, Pekkarinen summasi.

Ihalainen näkee työryhmän tehneen arvokasta työtä.

Ihalainen kertaa, että työryhmän tehtävänä oli laatia yritystukien uudistamisen tiekartta, jossa yritystukijärjestelmää kehitetään selkeämmäksi, muun muassa yritysten uudistamista kannustavaksi. Tavoitteena tukijärjestelmän kehittämisessä oli painopisteen siirtäminen yritysten pidemmän aikavälin tuottavuutta tukevaksi.

Lisää aiheesta

Ihalainen näkee työryhmän tehneen arvokasta työtä käydessään läpi kaikki suorat ja veroluonteiset yritystuet ja niiden vaikutusarvioita.

– Työryhmä onnistui laatimaan tulevaisuudessa toteutettavien yritystukien uudet arviointikriteerit: tukien yhteiskunnallisten ja taloudellisten tavoitteiden hyväksyttävyysarviot ja toisaalta tukien tekniset-, asiantuntija- ja tutkimuspohjien arviointikriteerit. Yritystukineuvottelukunnan alaisuuteen perustettaisiin esimerkiksi tieteellinen tutkimusjaosto joka arvioi säännöllisin väliajoin tukien vaikuttavuutta ja tavoitteellisuutta.

– Työn merkitys on siinä, että uudet yritystukien arviointikriteerit ovat hyviä työkaluja vaikkapa seuraavaan hallituskauden yritystukiratkaisuja arvioitaessa ja päätettäessä.

Työryhmässä pohdittiin myös mahdollisuutta löytää lähestyvään kehysriiheen mennessä konkreettisia tukikarsimisen kohteita ja uudelleen kohdentaa ne tutkimus-, tuotekehitys ja innovaatiohankkeisiin.

– Tästä uudelleenkohdentamisen kohteesta oli yksimielisyys. Hallitus on leikannut juuri näitä tulevaisuusinvestointeja, Ihalainen totesi.

Työryhmä ei kuitenkaan lopulta päässyt yhteisymmärrykseen tukien karsimisesta tai uudelleenohjaamisesta.

SDP:lle keskeiset yritystukikriteerit.

Ihalainen listaa SDP:lle keskeisiksi yritystukikriteereiksi muun muassa tukien painopisteen siirtämisen säilyttävistä tuista uudistaviin tukiin, uusien yrityksien ja pk-yrityksien kannustamisen kasvuun ja kansainvälisyyteen, energiapolitiikan päällekkäisiä ohjauskeinoja karsimisen, maatalouden tukijärjestelmän tehostamisen sekä tukien siirtämisen ensisijaisesti määräaikaisiin.

 

– SDP:n pitkä kasvun ja työn linja on ollut, että erityisesti vientiin pohjautuvien teollisuuden ja palvelujen toimintaedellytyksiä ei poliittisilla päätöksillä vaaranneta.

– Karsimisia ja uudelleenkohdentamisia tulee tehdä niin, että yritykset tietävät pidemmällä ajalla, miten tuet muuttuvat. Tätä tukee tukien karsimisen ajallinen porrastaminen, Ihalainen esittää.

SDP olisi Ihalaisen mukaan ollut osaltaan valmis muun muassa karsimaan listaamattomien yhtiöiden osinkoverotulojen huojennuksia asiantuntijatyöryhmän esityksen mukaisesti noin 280 miljoonaa euroa.

Lisäksi sosialidemokraatit olsivat olleet valmiita luopumaan yrittäjävähennyksestä.

– Kyseinen vähennys ei täytä yhdessä laadittuja keskeisiä yritystukikriteerejä ja suosii suurituloisia. Koko summa on 128 miljoonaa.

Myös sukupolvenvaihdoshuojennuksen kohtuullistamiseen ja uudelleen kohdentamiseen, kooltaan noin 141 miljoonaa, SDP olisi ollut valmis.

Sosialidemokraatit ei pidä tarkoituksenmukaisena teollisuuden energiaverotuksen yleistä alentamista mihin työryhmän puheenjohtajan Pekkarisen esitys olisi johtanut.

– Esityksen myönteinen puoli oli se, että fossiilisten polttoaineiden verotuki poistuisi teollisuudesta ja kasvihuoneelta, mikä tukisi ympäristö- ja energiapoliittisia tavoitteita.

Esillä oli myös vaihtoehtoisia malleja.

Työryhmässä pohdittiin myös vaihtoehtoisia malleja yritysten tukemiselle. Yksi niistä oli se, että teollisuuden alennettu sähköverokanta ja energiaintensiivisten yritysten energiaveropalautus tai -veroleikkuri säilyisi rakenteeltaan nykyisellään.

– Tässä rakenteessa energiaintensiivisten yritysten veronpalautuksesta, eli noin 228 miljoonasta kohdennettaisiin xx miljoonaa euroa esimerkiksi 4-6 vuodelle jaksotettuna muun muassa energiatehokkuutta, tuottavuutta, innovatiivisuutta ja logistiikkaketjujen toimivuutta koskevan ohjelmaan.

– Ohjelma laadittaisiin hyvässä yhteistyössä tukien kohteena olevien toimijoiden kanssa. Mainitulla jaksolla energiaveropalautukseen ei tehdä muita muutoksia.

Maatalouden energiaverojen palautukseen tehdään uudelleen kohdentamiset samassa suhteessa.

SDP pitää Ihalaisen mukaan lisäksi kauppa-alusten miehistötukea tärkeänä sen riskin estämiseksi, että kyseisiä aluksia ei siirretä pois Suomen lipun alta.

– Merenkulun tuista voidaan tehdä kattava selvitys, jossa tukia arvioidaan kokonaisuutena. Koska miehistötuki perustuu lainsäädäntöön ja sen pohjalta tehtiin työvoimakustannuksia merkittävästi alentavin sopimuksin, työ tulee tehdä kolmikantaisesti.

SDP:llä on ollut varaumia myös elokuvatuottajien tuotantotuen verovapauden poistamisen ja matkailuaitojen matalamman käyttövoimaveron korotusten verotulovaikutuksiin, Ihalainen esittää.

 

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE