Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Työllisyys ratkaisee talouskehityksen – katse velasta kestävyysvajeeseen

LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

SDP:n mukaan seuraavalla vaalikaudella palkansaajien veronalennuksissa on olennaisinta niiden kohdentaminen. Tässä on myös suurin ero SDP:n ja oppositiopuolueiden välillä.

Heikki Sihto

Demokraatti

– Oppositiopuolueet kohdistaisivat veronalennukset tasaisesti kaikkiin tuloluokkiin. Silloin niistä hyötyisivät eniten suurituloiset. SDP kohdentaisi ne pieni- ja keskituloisiin. Siellä veronalennuksilla on kovin tarve hintojen nousun takia. Niissä tuloluokissa veronalennukset myös osaltaan purkaisivat kannustinloukkuja, SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman sanoo.

SDP:n ensi vaalikauden talouspolitiikkaa esitelleessä tilaisuudessa Lindtman muistutti, että SDP:n talousohjelmalla verotusasteen lasku jatkuu. Tästä huolimatta SDP:n mukaan verotuksessa on edelleen kiristämisen varaa muun muassa listaamattomien yhtiöiden verotuksessa sekä perintö- ja haittaveroissa. SDP arvioi, että ensi vaalikaudella veronkorotukset voisivat tuottaa valtion kassaan 1,8-2,4 miljardia euroa.

Realistinen tavoite on saada tulot ja menot tasapainoon kahden seuraavan vaalikauden aikana

Oppositio on tällä vaalikaudella haastanut hallitusta velkaantumisesta. Antti Lindtman muistutti kuluneen vaalikauden isojen haasteiden, koronan ja Ukrainan sodan, vaikutuksista velkaantumiseen. Hän katsoisi sen asemesta pitkän ajan kestävyysvajeen – julkisen talouden tulojen ja menojen ero suhteessa bruttokansantuotteeseen – kehittymistä. Tällä vaalikaudella kestävyysvaje on supistunut 4,5 prosentista 3 prosenttiin.

– Realistinen tavoite on saada tulot ja menot tasapainoon kahden seuraavan vaalikauden aikana, Lindtman sanoo.

Tulojen ja menojen tasapainottamisessa on työllisyyden kehitys olennaisessa roolissa. SDP vahvistaisi julkista taloutta tulevalla vaalikaudella 3,5-6 miljardilla eurolla. SDP:n tavoitteena on kohti 80 prosenttia nouseva työllisyysaste, joka toteutuessaan vahvistaisi julkista taloutta noin kolmella miljardilla eurolla.

SDP arvioi, että jo työllisyysasteen kasvu nykyisestä 74,5 prosentista 77,5 prosenttiin vahvistaisi 1,5 miljardilla eurolla julkista taloutta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE