Politiikka

”Työllisyysasteen nostoa tukevat toimet jäivät vallan tekemättä” – Kiuru pettyi yllätyksettömään budjettiesitykseen

Lehtikuva
Krista Kiurun mukaan hallituksen talouspolitiikan suuri linja säilyi ennallaan.
Lehtikuva
Krista Kiurun mukaan hallituksen talouspolitiikan suuri linja säilyi ennallaan.
Lehtikuva
Krista Kiurun mukaan hallituksen talouspolitiikan suuri linja säilyi ennallaan.

SDP:nn kansanedustaja Krista Kiuru on pettynyt hallituksen yllätyksettömään budjettiesitykseen. Työllisyyttä parantavat uudistukset jäivät Kiurun mielestä lähes puuttumaan.

– Perhevapaauudistuksen valmistelu on hyvä alku, mutta mihin unohtuivat kaikki muut uudistukset, Kiuru kysyy.

Hän toteaa, että kansainvälisten suhdanteiden myötä vauhdittunut nousukausi olisi juuri oikea aika laittaa uudistuksia liikkeelle.

– Taloustieteilijät Holmström, Korkman ja Vihriälä suosittivat hallituksen tilaamassa linjapaperissa useita työllisyyttä vahvistavia toimia. Hallitus ei heitä kuunnellut. Työllisyysasteen nostoa tukevat toimet jäivät vallan tekemättä.

Suomen työllisyys on paljon alhaisempi kuin muissa Pohjoismaissa, eikä pitkän aikavälin kasvunäkymä ole erityisen valoisa.

Tilanne ei Kiurun mukaan korjaannu itsestään, vaan vaatii vaikuttavaa talouspolitiikkaa.

– Etenkin matalasti koulutettujen työllisyys on heikkoa. Oppivelvollisuuden pidennys ja muut koulutuspanostukset ovat tehokkaimpia työllisyystoimia pitkällä aikavälillä. Samalla tulisi lisätä panostuksia tutkimukseen ja tuotekehitykseen, kaupungistumiseen sekä aktiiviseen työvoimapolitiikkaan. Ne luovat hyviä edellytyksiä kestävyysvajeen umpeen kuromiselle. Hallituksen olisi syytä kuunnella tarkasti taloustieteilijöitä.

Kaikki epäoikeudenmukaiset ja kasvun edellytyksiä syövät vanhat leikkaukset ovat edelleen voimassa.

Kiuru on tyytyväinen siihen, että hallitus ei päättänyt enää uusista leikkauksista vanhojen päälle. Hallituksen talouspolitiikan suuri linja säilyi kuitenkin entisenä: heikoimmilta säästetään, koulutuksesta leikataan ja samalla verotusta alennetaan hallituksen omia taustaryhmiä suosien. Tätä isoa kuvaa budjettiriihi ei Kiurun mielestämuuta.

– Kaikki epäoikeudenmukaiset ja kasvun edellytyksiä syövät vanhat leikkaukset ovat edelleen voimassa. Ne leikkaavat ensi vuonnakin koulutusta, ja tuntuvat erityisesti heikoimmassa asemassa olevien ihmisten lompakossa. Ensi vuoden koulutuspanostukset jäävät pelkiksi vanhojen megaluokan leikkausten pieniksi hyvityksiksi, hän sanoo

– Sosiaaliturvan puolella hallituksen toinen käsi antaa sinänsä tärkeitä murusia, mutta toinen käsi jatkaa epäoikeudenmukaisia indeksileikkauksia. Työttömille ja asumistukeen tulee vielä kokonaan uusia heikennyksiä ensi vuonna, Kiuru päättää tiedotteensa.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat