Politiikka

Työmarkkinalegenda: ”Tihenevät poliittiset mielenosoitukset ja lakot ovat tulleet jäädäkseen”

Pekka Sipola
Pekka Sipola
Pekka Sipola

Eläkkeellä oleva legendaarinen työantajapomo Lasse Laatusen mukaan perjantaina pidettävä mieleilmaus ns. aktiivimallia Helsingin Senaatintorilla ei palvele kenenkään etua, ei edes mielenosoittajien. Hänen mukaansa mielenosoitukset ovat tuuleen huutamista.

”Aktiivimalli oli jo säädetty eduskunnassa, kun SAK vasta heräsi. Herääminen tapahtui kansalaisaloitteen myötä. SAK lakkoilee itse asiassa omaa, romahtanutta edunvalvontaansa vastaan. Ei osattu ajoissa neuvotella. Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto taisi tiedotteessaan paljastaa totuuden: näytetään, mitä Sipilän hallituksesta ajatellaan. Mielenilmausten syy on enemmänkin hallituksen inho kuin aktiivimalli”, Laatunen väittää blogikirjoituksessaan Iltalehdessä.

Laatunen arvioi, että hajautetun työmarkkinamallin myötä työmarkkinajärjestöjen halu ja kyky sopia lainsäädäntöuudistuksista on heikentynyt.

”Tuloksia ei ole juuri näkynyt. Tämä lienee ollut työnantajapuolen tavoite. Edetään kohti parlamentaarista päätöksentekoa.”

Laatunen arvelee, että tihenevät poliittiset mielenosoitukset ja lakot ovat tulleet jäädäkseen.

”Hallitusten voimasuhteet vaihtuvat vaalikausittain. Uudistuspolitiikasta tulee tempoilevaa. Tiedän poliittisen lainvalmistelun tason kokemuksesta. Ei se hääppöistä ole. Aktiivimallihäkkyrällekin voisi hakea patentin.”

Laatusen mukaan työmarkkinajärjestelmä on murroksessa.

”Yhden vaalikauden huumassa tulee helposti tehtyä kauaskantoisia virheitä. Työmarkkinapolitiikassa tarvitaan muutosta, mutta muutos kaipaa myös työmarkkinaosapuolten yhteistä ohjausta, jarruttamistakin vahinkojen välttämiseksi.”

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat