D-analyysit

Työn verottamisesta omistamisen verottamiseen: nykyhallituksen politiikka on rikastuttanut varakkaampaa puolikasta

Kari Hulkko
Kolumnit

Demokraatti.fi

 

Kari Hulkko
Kolumnit

Demokraatti.fi

 

Kari Hulkko
Kolumnit

Demokraatti.fi

 

Olemme tehneet välikysymyksen eriarvoisuudesta. Sipilän hallituksen politiikka on peilikuva edellisen hallituksen toimista.

Ekonomisti Olli Kärkkäinen Nordeasta laski, ketkä ovat kantaneet taakan talkoissa. Vuosina 2011–2015 hallituksen päätöksistä hyötyi kansalaisten vähävaraisempi puolikas ja ylimmät kolme tulokymmenystä menettivät. Nykyhallituksen politiikka on rikastuttanut varakkaampaa puolikasta ja köyhdyttänyt köyhimpiä neljää tuloluokkaa.

On tärkeä huomata, että eriarvoisuutta luovat ennen kaikkea kasvavat varallisuuserot. Useimmiten tuloerojen osalta keskitytään tuloveroihin – vaikka kaikkein köyhimmät ja kaikkein rikkaimmat eivät niitä maksa.

Kun tuijotetaan vain bruttotuloja, keskustelu vääristyy. Jos asuu velattomassa kodissa, eikä ole huollettavia, näennäisesti pienituloisellekin voi jäädä enemmän rahaa käyttöön kuin lapsia harrastuksiinsa autoilevalle, asuntolainaiselle insinöörille.

Varakkain prosentti suomalaisista omistaa 75 prosenttia Suomen pörssivarallisuudesta.

SDP:n vaihtoehtobudjetin tuloverolinja hyödyttää 95 prosenttia palkansaajista ja eläkeläisistä. Pieni- ja keskituloisille jää enemmän käteen, suurituloisille vähemmän. Mutta rikkaudet syntyvät omaisuuden tuotosta, jota Suomessa verotetaan hellemmin kuin EU:ssa keskimäärin. Varakkain prosentti suomalaisista omistaa 75 prosenttia Suomen pörssivarallisuudesta.

SDP:n verolinja on: työn verotuksesta omistamisen verotukseen. Oikeisto hyökkäsi vaihtoehtobudjettimme kimppuun, jossa esitettiin muun muassa osinkoverotuksen kiristämistä. Noudatimme hallituksen oman asiantuntijaryhmän ehdotusta tasapuolistaa sijoitusten kohtelua. Itsekin pienyrittäjänä veikkaan, että muutaman satasen verolisä 10 000 euron mediaaniosinkoon ei kaada elinkeinoelämää.

Looginen jatko on, että kukaan ei enää saa verotonta osinkoa. Institutionaalisten sijoittajien tulisi maksaa apulaisprofessori Tomi Viitalan esittämä viiden prosentin osinkovero. Tämä koskee myös säätiöitä ja yleishyödyllisiä yhteisöjä, kuten ammattiliittoja.

On humpuukia väittää, että EU:n keskitasoa tavoitteleva omistamisen verotus vaikeuttaisi yrittämistä Suomessa. Mutta haaste on SDP:lle isompi kuin muille: jos emme ole rahallisesti yhtä avokätisiä, meidän on tehtävä kaikin toisin tavoin yrittämisen ympäristö entistä paremmaksi.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 4 Demokraatti
SUOMI KUNTOON? - Sota ay-liikettä vastaan
ALF REHN - Suomalaiset ovat nössöhyviksiä
ITÄMERI - Ongelma pinnan alla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Annakati Mattila

Muuttovirta Suomen ja Viron välillä kääntyi täydellisesti – Miksi niin moni virolainen maahanmuuttaja kokee itsensä muukalaiseksi?
19.2.2019

Luetuimmat


Uusimmat