Politiikka

”Työnantaja vaatii yhä lukuisia heikennyksiä” – Paperialalle tulossa jo toinen viikon lakko

Lehtikuva / Martti Kainulainen
Lehtikuva / Martti Kainulainen
Lehtikuva / Martti Kainulainen

STTK:lainen Ammattiliitto Pro on ilmoittautunut toisesta viikon mittaisesta työnseisauksesta paperiteollisuudessa. Se alkaa keskiviikkona 31. tammikuuta kello 6 ja päättyy 7. helmikuuta kello 6.

– Toteutuessaan lakot pysäyttävät monia toimintoja ja johtavat tuotannon alasajoon, paperiteollisuuden sopimusalavastaava Jari Uschanov Ammattiliitto Prosta arvioi.

Lakko koskee kaikkia paperiteollisuuden toimihenkilötyötä tekeviä asiantuntijoita. Työnseisaukseen osallistuu lähes 3 000 toimihenkilöä.

– Haasteellisten vuosien jälkeen alan kannattavuus on erinomaista. Alan tuloskunnon perusteella yritysten voiton tekijöistä jokainen on ehdottomasti ansainnut palkankorotuksensa, Uschanov perustelee.

Hänen mukaansa Pron palkkatavoitteet toimihenkilöille, esimiehille ja asiantuntijoille ovat kuitenkin olleet kohtuullisia ja yleisen linjan mukaisia.

Jo aiemmin päätetty työnseisaus koskee myös koko sopimusalaa ja se alkaa keskiviikkona 17. tammikuuta kello 6 ja päättyy 24. tammikuuta. Lisäksi kaikkia sopimusalan työtehtäviä koskeva ylityökielto on voimassa toistaiseksi.

Pro on esittänyt kaikille kuuluvaa yleiskorotusta ja paikallisesti sovittavaa erää.

Pron työnseisaukset johtuvat siitä, että liiton mukaan paperiteollisuuden työnantajia edustava Metsäteollisuus vaatii edelleen lukuisia heikennyksiä työehtosopimukseen.

– Sijaisuuskorvauksien, ylityökorvauksien ja lisätyökorvauksien heikentäminen alentaisivat välittömästi ansiotasoa, Uschanov painottaa.

Metsäteollisuus haluaa myös lyhentää lomautusilmoitusaikaa sekä takaisinottoaikaa, jolloin irtisanotuille on tarjottava työtä. Lisäksi työnantajapuoli haluaa mahdollisuuden muuttaa palkanmaksupäivää työnantajan päätöksellä.

Pro on esittänyt paperiteollisuuden palkankorotusmalliksi kaikille kuuluvaa yleiskorotusta ja sen lisäksi paikallisesti sovittavaa erää. Jos erästä ei saada työpaikalla sovittua, se jaettaisiin kaikille tasasuuruisena yleiskorotuksena. Näin luottamusmies voi paikallisesti neuvoteltaessa varmistaa prolaisten tasapuolisen kohtelun.

– Tämä tavoite ovat meille erittäin tärkeä, koska monista muista työehtosopimuksista poiketen alalla ei ole yhteistä palkkausjärjestelmää, jonka kautta palkankoroukset kohdistuisivat tasapuolisesti kaikille Pron jäsenille, Uschanov huomauttaa.

Ammattiliitto Pron ja Metsäteollisuus ry:n työriidan sovittelu jatkuu sunnuntaina 14. tammikuuta valtakunnansovittelijan toimistossa Bulevardilla.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 2 Demokraatti
KOHTI PÄÄSTÖTTÖMYYTTÄ - Politiikan poukkoilu on myrkkyä
AIVOJEN ARVOITUS - Seksi helpottaa
JÄÄHYVÄISET ASEELLE - Viimeinen Nieminen Vee
Seuraa Meitä: