Työnantajat, joustoa vai kikkailua? – ”Tulkaa huomenna uudelleen”

Ammattiliittoja työllistävät nykyään niin sanotut tarvittaessa töihin -sopimukset, joissa työntekijä tulee töihin erillisestä kutsusta. Parhaimmillaan sopimus antaa kaivattua joustoa molemmille osapuolille, mutta käytännössä siinä on usein ihan muusta: työnantajan kikkailusta, jolla kierretään työntekijän oikeuksia.

Koska pomo voi lopettaa töihin kutsumisen milloin vain, työntekijältä puuttuu käytännössä irtisanomissuoja. Vaikka tarvittaessa töihin tulija katsottaisiin osa-aikaiseksi vakituiseksi työntekijäksi, työntekijän suojaksi tarkoitetuilla lain irtisanomispykälillä ei ole käytännön merkitystä, kun työnantajan ei ole sopimuksen mukaan pakko tarjota yhtään viikkotuntia töitä.

Joskus tästä syntyy kummallisiakin tilanteita.

– Joudutaan miettimään, että jos työntekijää ei ole irtisanottu mutta hänelle ei ole kahteen vuoteen tarjottu töitä, onko hän vielä työsuhteessa, kertoo Palvelualojen ammattiliiton neuvottelupäällikkö Juha Ojala.

Tarvittaessa töihin -työsopimukset ovat Ojalan mukaan vielä pienessä vähemmistössä, mutta hän arvioi niiden yleistyneen.

– Tämä on vähän niin kuin joskus ennen satamissa ahtaajilla. Kaikki tulevat aamulla työvaatteissa paikalle, työt jaetaan, ja ne, joille ei riittänyt, voivat lähteä kotiin – ”tulkaa huomenna uudelleen”, Ojala kuvailee.

Myös STTK:n lakimies Inka Douglas kertoo, että tarvittaessa töihin -sopimukset ovat yleinen ongelma. Ilmiötä perkaamaan on tarkoitus perustaa lähiaikoina kolmikantainen työryhmä.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat