Politiikka

”Työntekijät vaihtuvat nopeammin kuin Suomen sää” – Grahn-Laasoselle vakava viesti: ”Valtaosan vippaat syrjään”

LEHTIKUVA / LINDA MANNER
LEHTIKUVA / LINDA MANNER
LEHTIKUVA / LINDA MANNER

Esitys uudesta varhaiskasvatuslaista ei tyydytä Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Superia. Puheenjohtaja Silja Paavola on läettnyt avoimen kirjeen opetusministeri Sanni Grahn-Laasoselle. Superilaiset työskentelevät päiväkodeissa muun muassa lastenhoitajina.

Hän toivoo ministerin kuuntelevan lapsia työkseen hoitavia varhaiskasvatuksen arjesta.

– Varhaiskasvatuksen työntekijöitä ovat muutkin koulutetut ammattilaiset kuin vain lastentarhanopettajat. Nämä muut ammattilaiset, eli valtaosan, vippaat syrjään.

Paavola muistuttaa, että jopa suuri osa lastentarhanopettajista epäilee, ettei suunniteltu työntekijöiden koulutustason nostaminen auta.

– Maisteri ei pysty ihmeisiin yksin 20 lapsen kanssa yksin. Ja valitettavan usein ryhmissä työskennellään yksin.

Hänen mukaansa lasten aika aikuisen kanssa vain vähenee, jos suurin osa työntekijöistä on korkeasti koulutettuja.

– Ensimmäisenä pitäisi laittaa kuntoon se, että työntekijöitä on lasten kanssa riittävästi. Nyt on tavallista, että yksi hoitaja jää yksin kello 14 eteenpäin kahdeksan alle 3-vuotiaan lapsen kanssa. Mitä laadukasta varhaiskasvatusta se on?

Pysyviä ihmissuhteita on pidetty tärkeänä lasten hyvinvoinnille. Ne jäävät historiaan.

Paavola varoittaa, että työnantajat ajetaan palkkaamaan työntekijöitä toistuviin määräaikaisiin työsuhteisiin, koska kelpoisuusehdot täyttäviä ei ole saatavilla.

– Asia ei tule korjaantumaan vuoteen 2030 mennessä ilman tuntuvia palkankorotuksia. Mitä hyötyä on ehdottaa lakia, jota kunnissa ei pystytä noudattamaan näillä reunaehdoilla?

Hän on huolissaan myös lasten puolesta.

– Työntekijät vaihtuvat nopeammin kuin Suomen sää. Pysyviä ihmissuhteita on pidetty tärkeänä lasten hyvinvoinnille. Ne jäävät historiaan.

Paavola peräänkuuluttaakin lapsivaikutusten arviointa.

Superin lastenhoitajat vaativat ryhmäkokoja pienemmiksi. Poissaoleville pitää saada sijaishoitajat aina välittömästi. Tilojen sisäilmaongelmat täytyy korjata pikaisesti.

Hoitajaliitto muistuttaa, että varhaiskasvatuksessa pitää huomioida lasten terveys eli päiväkodeissa tarvitaan myös lähihoitajien osaamista.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat