tyovaenkirjallisuuspaiva
kaisaniemi

”Työntekijöitä on uhkailtu, sairauslomalla ollut pääluottamusmies irtisanottiin” – Teollisuusliitto harkitsee kovempia toimia

Kuva: Teollisuusliitto
Teollisuusliiton varapuheenjohtaja Turja Lehtonen.

Teollisuusliitto tuomitsee jyrkästi Delta Auton irtisanomiset, joita se pitää laittomina.

Yhtiö rikkoo liiton mukaan sekä voimassa olevaa työehtosopimusta että lainsäädäntöä. Liitto paheksuu myös sitä, ettei alan työnantajaliitto Autoalan Keskusliitto hoida omaa työehtosopimuksen valvontavelvollisuuttaan.

– Harkitsemme vakavasti pitemmälle meneviä painostustoimia, mikäli Delta Auto ei välittömästi palauta irtisanomiensa työntekijöiden työsuhteita ja lopeta työntekijöiden uhkailua, Teollisuusliiton varapuheenjohtaja Turja Lehtonen sanoo.

Delta Auto aloitti keväällä yt-neuvottelut ja ilmoitti irtisanovansa suurimman osan huoltomyyjistään. Töiden vastaanottajiksi palkataan tämän jälkeen palvelumestareita eli asentajia, jotka ottavat itse vastaan ja luovuttavat työnsä. Muutos koskisi kaikkiaan noin 200 asentajaa.

Deltan uhkaukset johtivat työntekijöiden ulosmarssiin, josta työnantaja on nostanut työrauhakanteen.

”Työnantaja yrittää yksipuolisesti muuttaa työehtoja eli muun muassa pienentää peruspalkkaa.”

Teollisuusliiton tiedote sisältää kovaa tekstiä:

”Kesäkuussa Delta purki Herttoniemessä pääluottamusmiehen, työsuojeluvaltuutetun ja yhden asentajan työsuhteet. Lahdessa irtisanottiin kaikki asentajat, koska he eivät allekirjoittaneet uutta sopimusta. Sielläkin irtisanottiin (sairauslomalla ollut) pääluottamusmies sekä varapääluottamusmies. Tiistaina irtisanottiin asentajia Porissa ja Raumalla, sielläkin pääluottamusmies tekstiviestillä.”

– Työnantaja yrittää yksipuolisesti muuttaa työehtoja eli muun muassa pienentää peruspalkkaa. Tämä ei meille tietenkään käy, kuten ei sekään, että työnantaja kirjoittaa työsopimuksiin paikallisen sopimiseen kuuluvia asioita ilman neuvotteluja, Lehtonen sanoo.

Teollisuusliitto on nostanut Delta Autoa vastaan työrauhakanteen painostamisesta ja uhkailusta. Kanne on nostettu myös työnantajaliittoa vastaan, koska se ei ole puuttunut jäsenyrityksensä menettelyihin, joita Teollisuusliitto pitää laittomina.

STT:n mukaan Delta Auton toimitusjohtaja Pekka Ryynälä kiistää liiton väitteet ja sanoo yhtiön toimineen ”yt-lain ja työehtosopimusten mukaisesti”.

Lisätty STT-uutisesta Delta Auton näkemys klo 21.54.

Miesten ja naisten palkkaero nyt: 3€/h

Miesten ja naisten välinen ero yksityisen sektorin tuntipalkoissa kaventui viime vuonna tasan kolmeen euroon, kertoo Tilastokeskus.

Yksityisen sektorin tuntipalkkaiset miehet tienasivat viime vuonna keskimäärin noin 16,5 euroa ja naiset 13,5 euroa tunnissa. Naisten tekemistä työtunneista maksettiin siis keskimäärin 18 prosenttia vähemmän kuin miesten tekemistä.
Toissa vuonna ero naisten ja miesten keskimääräisessä tuntiansiossa oli noin 3,20 euroa.

Yksityisen sektorin tuntipalkka-alojen tilastossa korkeimmalle ylsivät ahtaustyöntekijät, selvästi yli 20 euron keskituntipalkalla.

Palkkatilaston loppupäässä olivat muun muassa toimistosiivoojat 11 euron palkalla. Suhteellisesti toimistosiivoojien ansiot ovat kuitenkin nousseet selvästi, lähes 18 prosenttia 2010-luvun alkupuolen tilanteeseen verrattuna.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

”Maksajien kantokyky ei ole loputon” – PTT: Palkkapussi kevenee entisestään kasvavien asumismenojen vuoksi

Kuva: Lehtikuva / Irene Stachon

Asumismenot haukkaavat lähivuosina kasvavan osan suomalaisten tuloista, selviää Pellervon taloustutkimuksen (PTT) selvityksestä. Tutkimuslaitoksen mukaan asumismenot kasvavat vuosittain 2,5 prosenttia seuraavan kolmen vuoden ajan. Selvityksessä on mukana 21 kaupunkia.

Eniten asumismenot lisääntyvät kerrostaloissa omistusasunnoissa, joissa menoja kasvattavat hoitokulut ja korjauskustannukset. Omakotitalossa asuvien tiliä rasittavat sähkön ja öljyn nousevat hinnat.

PTT:n mukaan omistusasumisen hitaampi menojen kasvukehitys johtuu pääosin matalasta korkotasosta ja omakotitalojen maltillisesta hintakehityksestä koko maassa.

Selvityksen mukaan asuminen on selvästi kalleinta ja asumismenojen kasvu nopeinta pääkaupunkiseudulla. Kun tänä vuonna suomalaisen tuloista menee asumiseen keskimäärin 27 prosenttia, vie yksiö Helsingissä keskituloisen palkasta jo 37 prosenttia.

Liittojen mukaan etenkin kiinteistöveron kasvattamista tulisi hillitä.

Kiinteistöliitto ja Omakotitaloliitto ilmaisevat huolensa siitä, että asumismenot kasvavat vauhdikkaammin kuin ansiotulot.

– Kasvavat asumismenot vain lisäävät tarvetta asumistuille, joita jo nyt maksetaan vuosittain lähes 2 miljardia euroa, sanoo Omakotitaloliiton toiminnanjohtaja Kaija Savolainen tiedotteessa.

Kiinteistöliiton mukaan vaarana on, että kasvavat asumiskustannukset kasaavat esteitä esimerkiksi työn perässä muuttaville.

Liittojen mukaan etenkin kiinteistöveron kasvattamista tulisi hillitä. Jaettu huoli on, että sote- ja maakuntauudistus voisi monilla paikkakunnilla aiheuttaa painetta nostaa kiinteistöveroa edelleen, kuten PTT ennustaa mallissaan.

– On selvää, ettei kiinteistöveron maksajien kantokyky ole loputon. Kaikkia talouspolitiikan uudistuksia ei millään voida rahoittaa kiinteistöveroa kiristämällä, sanoo Kiinteistöliiton pääekonomisti Jukka Kero tiedotteessa.

Tilastokeskus: Avointen työpaikkojen määrä kasvanut 20 prosenttia

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Avointen työpaikkojen määrä on kasvanut parillakymmenellä prosentilla, selviää Tilastokeskuksen tiedoista. Huhti-kesäkuussa avoimia työpaikkoja oli 36 800, kun niitä oli vuotta aiemmin 30 600.

Työnantajien arvion mukaan yli puolet avoinna olevista työpaikoista on vaikeasti täytettäviä. Etenkin rakennusalalla ja kaupan alalla on paljon työpaikkoja, joihin on työnantajien arvion mukaan hankala löytää työntekijöitä.

Avoimien työpaikkojen määrä on lisääntynyt pääasiassa Etelä-Suomessa.

Finnairin lisäeläkekohussa ristiriita – Lintilä korostaa valtion kannan olleen selkeä – Heliövaaran asema yhä auki

Kuva: Lehtikuva

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) myöntää, että Finnairinlisäeläkekohua koskevissa kommenteissa on ristiriita, mutta ei kommentoi asiaa sen enempää.

Valtion omistajaohjauksesta vastaava virkamiesjohtaja Eero Heliövaara sanoi eilen Ylelle, että häneltä on jäänyt saamatta tieto siitä, mitä valtionyhtiöiden palkitsemisohjeiden linjaus lisäeläkkeiden välttämisestä tarkoittaa. Lintilä puolestaan kertoi STT:lle viime viikolla, että hänen käymässään puhelinkeskustelussa Heliövaara ja Finnairin palkitsemisvaliokunnan puheenjohtajan Jussi Itävuori myönsivät selkeästi tienneensä, että valtion tahtotila on kielteinen lisäeläkkeitä ajattelen.

Keskustan puoluehallituksen ja eduskuntaryhmän työvaliokuntien sekä puolueen ministeriryhmän yhteiskokoukseen Espooseen saapunut Lintilä korostaa, että valtion kanta lisäeläkkeistä on viestitty selkeästi periaatepäätöksessä.
Hän kertoo tapaavansa vielä osapuolia asian tiimoilta.

Onko asialla seuraamuksia Heliövaaran kannalta?
– Katsotaan, Lintilä vastaa.

Heta Hassinen, STT

 

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Suomen talous kasvoi huhti-kesäkuussa 1,6 prosenttia

Kuva: Thinkstock

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan Suomen bruttokansantuote nousi huhti-kesäkuussa 1,6 prosenttia viime vuoden vastaavasta ajasta.

Kausitasoitetun bruttokansantuotteen ennakoidaan laskeneen 0,5 prosenttia edellisestä vuosineljänneksestä.

Työllisten määrän ennakoidaan kasvaneen 0,9 prosenttia vuoden 2016 toisesta neljänneksestä.