Talous

”Työntekijöitä on uhkailtu, sairauslomalla ollut pääluottamusmies irtisanottiin” – Teollisuusliitto harkitsee kovempia toimia

Teollisuusliitto
Teollisuusliiton varapuheenjohtaja Turja Lehtonen.
Teollisuusliitto
Teollisuusliiton varapuheenjohtaja Turja Lehtonen.
Teollisuusliitto
Teollisuusliiton varapuheenjohtaja Turja Lehtonen.

Teollisuusliitto tuomitsee jyrkästi Delta Auton irtisanomiset, joita se pitää laittomina.

Yhtiö rikkoo liiton mukaan sekä voimassa olevaa työehtosopimusta että lainsäädäntöä. Liitto paheksuu myös sitä, ettei alan työnantajaliitto Autoalan Keskusliitto hoida omaa työehtosopimuksen valvontavelvollisuuttaan.

– Harkitsemme vakavasti pitemmälle meneviä painostustoimia, mikäli Delta Auto ei välittömästi palauta irtisanomiensa työntekijöiden työsuhteita ja lopeta työntekijöiden uhkailua, Teollisuusliiton varapuheenjohtaja Turja Lehtonen sanoo.

Delta Auto aloitti keväällä yt-neuvottelut ja ilmoitti irtisanovansa suurimman osan huoltomyyjistään. Töiden vastaanottajiksi palkataan tämän jälkeen palvelumestareita eli asentajia, jotka ottavat itse vastaan ja luovuttavat työnsä. Muutos koskisi kaikkiaan noin 200 asentajaa.

Deltan uhkaukset johtivat työntekijöiden ulosmarssiin, josta työnantaja on nostanut työrauhakanteen.

”Työnantaja yrittää yksipuolisesti muuttaa työehtoja eli muun muassa pienentää peruspalkkaa.”

Teollisuusliiton tiedote sisältää kovaa tekstiä:

”Kesäkuussa Delta purki Herttoniemessä pääluottamusmiehen, työsuojeluvaltuutetun ja yhden asentajan työsuhteet. Lahdessa irtisanottiin kaikki asentajat, koska he eivät allekirjoittaneet uutta sopimusta. Sielläkin irtisanottiin (sairauslomalla ollut) pääluottamusmies sekä varapääluottamusmies. Tiistaina irtisanottiin asentajia Porissa ja Raumalla, sielläkin pääluottamusmies tekstiviestillä.”

– Työnantaja yrittää yksipuolisesti muuttaa työehtoja eli muun muassa pienentää peruspalkkaa. Tämä ei meille tietenkään käy, kuten ei sekään, että työnantaja kirjoittaa työsopimuksiin paikallisen sopimiseen kuuluvia asioita ilman neuvotteluja, Lehtonen sanoo.

Teollisuusliitto on nostanut Delta Autoa vastaan työrauhakanteen painostamisesta ja uhkailusta. Kanne on nostettu myös työnantajaliittoa vastaan, koska se ei ole puuttunut jäsenyrityksensä menettelyihin, joita Teollisuusliitto pitää laittomina.

STT:n mukaan Delta Auton toimitusjohtaja Pekka Ryynälä kiistää liiton väitteet ja sanoo yhtiön toimineen ”yt-lain ja työehtosopimusten mukaisesti”.

Lisätty STT-uutisesta Delta Auton näkemys klo 21.54.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat