Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Työnvälitysfirmojen härski vedätys suututti Tommin: “Kyseessä on huijaus, jolla ei auteta työtöntä”

Työvoimanvuokrausyritykset ilmoittavat TE-toimistojen työnvälitykseen myös valetyöpaikkoja, joiden tarkoituksena on koota tietoja työnhakijoista tulevaisuuden varalle. Kukaan ei täsmällisesti tiedä paljonko tätä tapahtuu, mutta asia on viranomaisille tuttu ja monet työttömät kohtaavat sen käytännössä.

Eräs heistä on rakennusalan töitä 28 vuoden työkokemuksella etsivä Tommi, joka on huomannut valeilmoituksissa yhtäläisyyksiä

– Rekrytointifirmat ilmoittavat avoimesta työpaikasta, mutta vastaavat tiedusteluihin aina samalla tavalla. Sieltä sanotaan, että työt alkavat mahdollisesti ensi viikolla. Kun kysyn missä työpaikka sijaitsee, sitä ei koskaan kerrota. Ja ensi viikolla vastataan samalla tavalla, Tommi kertoo

“Jos allekirjoitan heidän paperinsa, odotan käytännössä kuukauden kotona, että pääsen jonnekin päiväksi maalaamaan.”

Työvuokrausyritykset kutsuvat Tommin mukaan työttömiä haastatteluun, ottavat heidät kirjoille ja lupaavat soittaa, kun töitä on tarjolla.

– Jos allekirjoitan heidän paperinsa, odotan käytännössä kuukauden kotona, että pääsen jonnekin päiväksi maalaamaan.

Tommi kertoo nauhoittaneensa puheluita ja koonneensa viestejä yli kahdestakymmenestä vuokrafirman työpaikkailmoituksesta, joihin hän on vastannut.

– Olen todennut sen ihan faktana, että kyseessä on huijaus, jolla ei auteta työtöntä, hän sanoo.

Työnhakuilmoitusten seassa olevat valetyöpaikat ovat tuttuja sekä omia työpaikkatilastojaan pitävälle Tilastokeskukselle että TE-keskusten toimintaa hallinnoivalle työ- ja elinkeinoministeriölle (TEM), mutta ilmiön laajuudesta ei ole tietoa.

Tilastokeskus toteaa tilastovertailussaan, että työvoimanvuokrausyritykset saattavat ilmoittaa työnvälitykseen avoimesta paikasta saadakseen työnhakijoita tulevan tarpeen varalle, vaikka avointa tehtävää ei vielä olisi olemassa. Ilmoitusten jäljittäminen ja todentaminen on raportin mukaan kuitenkin erittäin vaikeaa.

“Varmasti tällaistakin voi esiintyä, näkisin ne kuitenkin lieveilmiönä.”

Tilastokeskuksen työpaikkatilastoihin valeilmoitukset eivät vaikuta, koska tilastot perustuvat työnantajille tehtävään otostutkimukseen. TEMin omia TE-toimistojen ilmoituksiin perustuvia työpaikkatilastoja valetyöpaikat luultavasti jonkin verran sotkevat.

Ministeriössä asia on sen verran tuttu, että se on ymmärretty erikseen kieltää. Työ- ja elinkeinoministeriöstä vahvistetaan Demokraatille, että työpaikkailmoitusten laadusta ovat vastuussa TE-toimistot, joita on ohjeistettu, että ilmoitettujen työpaikkojen on oltava olemassa.

Ministeriössä ilmoitusten aitoutta ei kyetä arvioimaan, mutta syyksi valeilmoituksiin epäillään isojen työnantaja-asiakkaiden ja vuokrafirmojen suorakäyttöoikeutta, jolla ne voivat toimittaa tietoja avoimista työpaikoista TE-toimiston rekisteriin ilman erillistä tarkastusta.

Ely- ja TE-keskusten kehittämis- ja hallintokeskuksen (KEHA) kehittämisjohtaja Vesa Jouppila uskoo, että ongelmat ovat yksittäistapauksia.

“Kun mahdollisia työntekijöitä on tiedossa nimitasolla, on helpompi lähestyä työnantajia.”

– Varmasti tällaistakin voi esiintyä, näkisin ne kuitenkin lieveilmiönä. Väittäisin, että henkilöstöpalveluyritykset noudattavat pelisääntöjä ja niillä on ajatuksena, että jos paikka on ilmoitettu, sellainen on olemassa, Jouppila sanoo.

Jouppilan mukaan osa yrityksistä saattaa kerätä tietoja markkinointitarkoituksiin.

– Kun mahdollisia työntekijöitä on tiedossa nimitasolla, on helpompi lähestyä työnantajia ja kertoa, että meillä on osaajia jo olemassa.

Jyvässeudun työllistämisyhdistys ry:n toiminnanjohtaja Eija Tuohimaa tulkitsee, etteivät työvoimaviranomaiset ole olleet halukkaita puuttumaan ongelmaan.

– Olen törmännyt näihin harmittavan monta kertaa, kun kerron avoimista työpaikoista, Tuohimaa sanoo.

Tuohimaa tunnistaa Tommin kokemuksen siitä, miten työnhaku valetyöpaikkojen tapauksessa etenee.

“Joka kerta, kun ihminen saa kielteisen päätöksen, se on pieni kuolema.”

– Kun vuokrafirma laittaa työpaikan hakuun ja ihmiset käyvät haastattelussa, heille todetaan, että heti kun paikka avautuu, ilmoitamme siitä.

Tuohimaan mukaan valeilmoitukset luovat ihmisille turhia odotuksia.

– Pitäisi kertoa suoraan mistä on kyse. Joka kerta, kun ihminen saa kielteisen päätöksen, se on pieni kuolema.

Tommi on ollut asiasta yhteydessä myös työvoimaviranomaisiin.

– Soitin viime vuonna TE-toimistoon, jossa leviteltiin käsiä, ettei tälle voi mitään. He ilmoittavat asiasta yritykselle, joka tietysti kieltää sen. Vaikka keräisin todisteita, he eivät ole niistä kiinnostuneita, Tommi sanoo.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE