Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Työryhmä ehdottaa kunnallisen ja yksityisen sektorin eläkejärjestelmän yhdistämistä – palkansaajien eläkemaksuihin ei muutoksi

Työryhmä ehdottaa kunnallisen ja yksityisen sektorin eläkejärjestelmän yhdistämistä. Eläkejärjestelmien yhdistämisen hyötynä olisi työryhmän mukaan riskien jakaminen yhdessä. Yhdistäminen avaisi kuntapuolen eläkkeet kilpailulle. Työryhmän puheenjohtajan Heli Backmanin mukaan osana muutoksia eläkevakuuttaja Keva jaettaisiin kahteen osaan.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Eläkejärjestelmiin on ladattu sisään paljon valtaa ja rahaa. Esimerkiksi Kevan sijoitusten markkina-arvo on karkeasti noin 50 miljardia euroa.

Paineita eläkejärjestelmän muutoksille tuo vireillä oleva sote-uudistus. Nykyistä suurempi osuus julkisesti rahoitetusta sosiaali- ja terveyspalvelujen tuotannosta voi uudistuksen toteutuessa siirtyä yksityiselle sektorille. Iso työntekijöiden siirtymä yksityiselle puolelle voisi tuoda rahoitusvajetta kuntaeläkkeisiin.

Työryhmän puheenjohtajan Heli Backmanin mukaan työryhmän esittämät muutokset eivät ole kuitenkaan sidottuja vireillä olevaan sote-uudistukseen. Hänen mukaansa kyseessä on yleisempi varautuminen siihen, että eläkejärjestelmät eivät vaikuttaisi palvelujen järjestämisen tapoihin.

– Järjestelmät yhdessä ovat vahvempia vastaamaan tulevaisuuden haasteisiin. Esimerkiksi jos tulisi isoja muutoksia syntyvyyteen, maahanmuuttoon ja työllisyyteen, Backman sanoi.

Odotettu eläkejärjestelmien erillisyyttä selvittäneen työryhmän raportti luovutettiin tänään.

Ei vaikutuksia eläketurvan tasoon

Raportti sisältää ehdotuksen eläkejärjestelmien yhdistämisen toteuttamistavasta. Eläkejärjestelmien yhdistämiseen liittyvän siirtymäajan jälkeen kilpailu eläkelaitosten kesken avautuisi. Kuntatyönantajilla ja yksityisten alojen työnantajilla olisi samanlaiset mahdollisuudet järjestää työntekijöiden eläketurva missä tahansa työeläkevakuutusyhtiössä, eläkekassassa tai -säätiössä.

Ehdotetuilla muutoksilla ei olisi työryhmän mukaan vaikutusta eläketurvan tasoon tai ansaittuihin eläkeoikeuksiin. Nykyinen oikeus kunnallisen eläkejärjestelmän lisäeläketurvaan säilyisi, vaikka henkilö yhdistymisen jälkeen työskentelisi muualla kuin kunta-alalla.

Myöskään palkansaajien eläkemaksuihin ei olla Backmanin mukaan ehdottomassa tässä yhteydessä muutoksia. Kuntien maksamat eläkemaksut nousisivat alkuvaiheessa Backmanin mukaan hieman, mutta lähtisivät sitten laskemaan nykytasosta.

Ruodittavana hallitusneuvotteluissa?

Uudistuksen jälkeen kuntatyöntekijät vakuutettaisiin julkisten alojen eläkelain sijasta työntekijän eläkelain, TyELin, mukaisesti.

Samalla perustettaisiin uusi niin sanottu TyEL-Keva. Jäljelle jäävät työntekijän eläkelakia paremmat eläkeoikeudet jäisivät raportin mukaan julkisoikeudelliseen niin sanottuun Julkis-Kevaan, joka Backmanin mukaan olisi todennäköisesti nykyinen Keva. Backmanin mukaan tässä yhteydessä myös Kevan varat jaettaisiin näiden kahden toimijan välillä vastuiden suhteessa.

Suurin osa varallisuudesta siirtyisi Backmanin mukaan uudelle TyEL-Kevalle.

Backman ennakoi, että todennäköisesti kevään hallitusneuvotteluissa puntaroidaan, viedäänkö työryhmän esityksiä eteenpäin. Työryhmä ei ehdota tarkkaa ajankohtaa muutosten voimaantulolle. Jos eläkejärjestelmien yhdistäminen päätetään toteuttaa työryhmän ehdottamalla tavalla, jatkovalmistelussa on vielä työryhmän mukaan täsmennettävä lukuisia yhdistämiseen liittyviä yksityiskohtia ja laskelmia.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE