Politiikka

”Työsulku kiristää ilmapiiriä merkittävästi” – ay-johtaja epäilee EK:n ohjailevan taustalla vahvasti

Lehtikuva / Vesa Moilanen
Lehtikuva / Vesa Moilanen
Lehtikuva / Vesa Moilanen

Palvelualojen ammattiliitto PAM ja työnantajajärjestö Matkailu- ja ravintolapalvelut MaRa tapasivat tänään valtakunnansovittelijan luona. Syynä on se, että työnantaja katkaisi meneillään olleet työehtosopimusneuvottelut ja julisti työsulun hiihtokeskus- ja ohjelmapalvelualalle. Työsulun on määrä alkaa 27 yrityksessä ja toimipaikassa 8. joulukuuta alkaen.

PAMin puheenjohtaja Ann Selin pitää työsulkua erittäin poikkeuksellisena toimena.

– Se kiristää neuvotteluilmapiiriä merkittävästi.

Hänen mukaansa PAMilla on työnantajajärjestön kanssa eriäviä näkemyksiä siitä, mikä velvollisuus menestyvillä ja hyvää tulosta tekevillä yrityksillä on huomioida työntekijöitä esimerkiksi kohtuullisin palkankorotuksin.

– Me haluamme reilua ja oikeudenmukaista työelämää, joka näkyy myös palkoissa ja edistää palvelualojen vetovoimaa, Selin korostaa.

Hän huomauttaa, että näkemyserot kuuluvat työehtosopimusneuvotteluprosessiin.

– Työsulun julistaminen liittokierroksen alkumetreillä kuitenkin osoittaa työnantajilta lyhytnäköisyyttä ja nostaa epäilyn siitä, että Elinkeinoelämän keskusliitto EK ohjaa toimialakohtaisia neuvotteluja vahvasti.

Julistettu työtaistelutoimenpide vaikuttaa työnantajiin pitkän ajan.

Selinin mukaan asioita ei ehditty edes käsitellä perinpohjaisesti hiihtokeskus- ja ohjelmapalvelualan sopimusneuvotteluissa, kun ”työnantaja jo teki päättelyynsä pohjautuvat ratkaisut ja aloitti rajut työtaistelutoimet”.

– Tässä tilanteessa olisi päinvastoin ollut oiva tilaisuus rakentaa keskinäistä luottamusta yhteistyöllä.

PAMin puheenjohtaja toteaa, että varjoja leijailee hiihtokeskus- ja ohjelmapalvelualan ratkaisun löytymisen yllä. Hänen mielestään tilanne johtaa pahimmillaan siihen, että alan kehittämistarpeet jäävät pienempään rooliin palkkaratkaisun korostuessa. Tämän hän ei usko olevan myöskään työnantajan etu.

– Julistettu työtaistelutoimenpide vaikuttaa työnantajiin pitkän ajan. Työnantajat halusivat lähteä sanelun ja pakottamisen tielle unohtaen, että alalla on ainutlaatuinen merkitys koko Suomen matkailulle. Siksi sitä pitäisi kehittää yhdessä työntekijöiden kanssa, Selin muistuttaa.

Hän painottaa, että palvelualojen työntekijät ansaitsevat liittokierroksella tasa-arvoisen kohtelun neuvotteluosapuolena.

– Tilanne, jossa PAMille tarjotaan toisissa neuvotteluissa sovittuja asioita, ei ole reilu. PAM on valmistautunut ja jatkaa valmistautumista työehtosopimusneuvotteluihin keskeisenä tavoitteenaan keskittyä palvelualoilla työskentelevien työntekijöiden työehtojen parantamiseen. Tähän tavoitteeseen emme sekoita toisten ammattiliittojen solmimia työehtosopimuksia tai palkkaratkaisuja.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat