Politiikka

”Työtöntä pitää tukea, ei kaivaa maata jalkojen alta” – hallituksen ”kannustava” uudistus osoittautui etuusleikkuriksi

Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto
Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto
Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

Eduskunta käsittelee tänään työttömyysturvan aktiivimallin kumoamista vaativaa, yli 140 00 allekirjoittajaa kerännyttä kansalaisaloitetta. Sosiaali- ja terveysvaliokunta esitti omassa mietinnössään kansalaisaloitteen hylkäämistä, johon valiokunnan sd-edustajat jättivät eriävän mielipiteen.

SDP:n kansanedustaja, eduskuntaryhmän toinen varapuheenjohtaja Suna Kymäläinen ei kehu hallitusta, joka esitteli vuonna 2017 aktiivimallin ”kannustavana ja työvoimaa kehittävänä uudistuksena”.

– Tulokset eivät vastaa hallituksen kuvitelmia. Aktiivimalli on osoittautunut lähinnä työttömyysturvan etuusleikkuriksi ja aiheuttanut tarpeetonta byrokratiaa yksittäiselle työnhakijalle.

Kymäläinen huomauttaa, että työttömyysturvan heikennykset ovat vaikuttaneet erityisesti pienituloisiin ja ikääntyneisiin työnhakijoihin. Pahimmillaan ihmiset on pakotettu turvautumaan toimeentulotukeen.

– Työllistämisvaikutuksiinsa nähden aktiivimalli on tehoton ja raskas, näennäinen yritys hallitukselta kehittää työvoimapolitiikkaansa.

”Työttömyys on kenelle tahansa äärimmäisen raskas kokemus.”

Voimakasta kritiikkiä ovat herättäneet kriteerit, joilla aktiivisuutta on pitänyt osoittaa. Ne on koettu epäreiluiksi ja eriarvoistaviksi.

– Aktiivinen omatoiminenkaan työnhaku ei ole riittänyt välttymään työttömyysturvan heikennyksekseltä. Toisaalta työpaikkojen ja työllistävien tukitoimien, kuten koulutusten ja kurssien, saatavuus vaihtelee alueittain – aktiivimalli ei eroja kuitenkaan tunnista. Tämä vahvistaa osaltaan alueellista eriarvoistumista, Kymäläinen arvioi.

Hän korostaa, että osalla työttömistä henkinen toimintakyky ei riitä työnhaun vaatimiin ponnistuksiin.

– Työttömyys on kenelle tahansa äärimmäisen raskas kokemus. Siksi työnhakijoiden henkisen toimintakyvyn tukemiseen ja kuntouttavaan tukitoimintaan on panostettava rankaisun sijaan.

Kymäläisen mielestä työttömien aktiivisuuden tarpeetonta valvontaa ja sanktioita tulisi vähentää. Sen sijaan pitäisi selvittää työnhakijan toimintakykyä rajoittavat sairaudet ja puutteet osaamisessa.

– SDP kannattaa työvoimapolitiikkaa, jossa ihmisen haluun tehdä työtä luotetaan. Työllisyystoimilla pitää tukea työtöntä, ei kaivaa maata jalkojen alla, Kymäläinen huomauttaa tiedotteessaan.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 7 Demokraatti
VUODEN VALTUUTETTU - Minna Räsänen vei pisimmän korren
MINÄ-MINÄ-ERO! - Sipilä otti ja lähti
NORJA - Hoitotyön onnela
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Johannes Ijäs

Nyt otetaan perustuslaista mittaa – tässä jutussa Annika Lapintie, Tapani Tölli, Ben Zyskowicz, Ilkka Kantola ja Juha Rehula kertovat, täytyykö jonkin muuttua perustuslakivaliokunnan työssä
26.3.2019

Luetuimmat


Uusimmat