Politiikka

Työttömien Keskusjärjestö pettyi syvästi uuteen työttömyysturvalakiin

Työttömien Keskusjärjestö on syvästi pettynyt eduskunnan käsittelyyn työttömyysturvalain muutoksesta. Keskusjärjestö pitää aktiivimallia työttömiä työnhakijoita syrjivänä ja epätasa-arvoisena, järjestö tiedotti perjantaina.

Eduskunnassa käsittelyssä olevan niin sanotun aktiivimallin mukaan työttömyysetuus maksettaisiin 65 työttömyysetuuden maksupäivältä 4,65 prosentilla alennettuna, jos henkilö ei ole 65 edeltävän työttömyysetuuden maksupäivän aikana osoittanut aktiivisuutta olemalla työssä yhteen työssäoloehtoa kerryttävään kalenteriviikkoon vaadittavaa työaikaa tai ansainnut yritystoiminnasta vastaavaa tuloa taikka ollut viittä päivää työllistymistä edistävässä palvelussa mainitun 65 päivän aikana.

Toiminnanjohtaja Jukka Haapakosken mukaan laki on syrjivä ja epätasa-arvoinen, koska kaikille työttömille ei ole tarjota työpaikkoja eikä palveluita. Aktiivimallin työllisyysvaikutukseksi on arvioitu 8000 henkilötyövuotta. Työttömiä työnhakijoita on valtakunnassa moninkertainen määrä.

– Tosiallisesti tämä päätös leikkaa työttömien perusturvaa ja tulee näkymään lisääntyvinä sekä sosiaalisina että taloudellisina ongelmina. Eriarvoisuus tulee lisääntymään.

– TE-palveluiden resurssit ovat liian vähäiset. Viimeisten tietojen mukaan vain reilut 50 prosenttia työttömistä on pystytty haastattelemaan lain edellyttämän kolmen kuukauden välein. Miten kaikille voidaan järjestää palveluita aktiivimallin edellytyksin, jos työttömät eivät saa henkilökohtaista asiakaspalvelua ja ohjausta tilanteeseensa?

Haapakoski on erittäin huolissaan myös siitä, että laki tulee voimaan jo muutaman viikon kuluttua.

–  Ovatko esimerkiksi Kela ja työttömyyskassat valmiita muutokseen? Miten työttömät saavat informaatiota, mitä heiltä edellytetään? Ovatko he pelkän mediatiedon varassa?

Haapakoski esittää, että työttömiä työnhakijoita tulisi kannustaa aktiivisuudestaan ja toteaa, että eikö olisi parempi korottaa työttömyysetuutta 4,65 prosentilla heille, jotka saavat aktiivisuudellaan tuloksia. Leikkauslinja ahdistaa jo nyt Työttömien Keskusjärjestöön yhteydessä olleita työttömiä.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat