Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Työttömien Keskusjärjestön toiminnanjohtaja: Tästä syystä Senaatintori kutsuu

Työttömien Keskusjärjestön toiminnanjohtaja Jukka Haapakoski odottaa tuhansia ihmisiä perjantaiseen SAK:n järjestämään mielenosoitukseen Helsingin Senaatintorille.

SAK on muun muassa järjestämässä paikan päälle aktiivimallin kumoamista vaativaan mielenilmaukseen useita bussikuljetuksia.

–  Lopullinen osanotto varmaan riippuu, miten Helsinki toimii perjantaina, Haapakoski sanoo ja viittaa etenkin julkiseen liikenteeseen, joka on seisahduksissa mielenilmauksen takia.

Hän toteaa, että mielenilmauksen järjestämisessä on tapahtunut “ajatusvirhe”.

– Meillä jäsenistö ihmettelee, miten pääsee paikalle, kun julkinen liikenne ei toimi ja siksi he eivät pääse edes kotiovilta SAK:n järjestämiin busseihin.

Kaikki halukkaat eivät näin ollen välttämättä pääse mielenilmaukseen. Haapakosken mielestä lakkoasetta olisikin voinut käyttää eri päivänä kuin varsinaisena mielenilmauspäivänä.

SAK:sta on kerrottu Ilta-Sanomille, että busseja tilataan lisää sitä mukaa, kun ne täyttyvät.

Lisää aiheesta

“Meillä on myös työttömiä, jotka eivät itse pysty omia oikeuksiansa puolustamaan.”

Mediassa on ollut paljon juttuja siitä näkökulmasta, miten mielenilmaus vaikuttaa ja haittaa työtä tekevien arkea. Haapakoski muistuttaa tähän, että mielenilmauksessa on kyse työttömien asiasta.

– Meillä on myös työttömiä, jotka eivät itse pysty omia oikeuksiansa puolustamaan.

Haapakoski painottaa myös sitä, että Suomessa on oikeus ilmaista mieltään.

– Olisiko sitten Suomi parempi, jos tällaista mahdollisuutta ei olisi, minun mielestäni ei.

Työttömien Keskusjärjestön toiminnanjohtaja on itsekin tulossa Senaatintorille.

– Aktiivimalli on syrjivä ja työttömiä syyllistävä. Se ei ota huomioon alueellisia eroja. Työttömyysturva ylipäätään on jo sen verran alhaisella tasolla, että sitä ei kannattaisi enää heikentää, hän perustelee.

“Työttömien ääni kuuluu nyt SAK:ssa aiempaa enemmän”

Aktiivimallia puolustavien keskeisenä argumenttina on ollut kysyä, minkä takia mieltä osoitetaan vasta sen jälkeen, kun aktiivimallista on jo päätetty. Haapakoski vastaa heille, että esimerkiksi Työttömien Keskusjärjestön argumenttina on koko ajan ollut, ettei työ- tai palvelupaikkoja ole kaikille riittävästi tarjolla. Korjauksia on vaadittu jo pitkään.

– Julkisessa keskustelussa ei ole ehkä ymmärretty sitä, mikä ay-liike on. Ajaahan se myös työttömien etuja, ja kaikki jotka saavat ansiosidonnaista työttömyysturvaa ovat ay-liikkeen jäseniä. Tämä ääni kuuluu nyt SAK:ssa aiempaa enemmän, Haapakoski toteaa.

Hän muistuttaa myös, että satojatuhansia työnhakijoita hakee vuosittain töitä, joten aktiivimalli koskee hyvin monia ihmisiä.

Työttömien Keskusjärjestöön aktiivimallista tullut palaute on ollut pääosin negatiivista.

– Se koetaan syyllistävänä, koska työtä haetaan jo valmiiksi aika paljon. Se on leimaavaa.

Haapakosken mukaan erityisesti yli 50-vuotiaiden yhteenotot keskusjärjestöön ovat olleet viime aikoina kasvussa.

– Jostain syystä Suomessa on poikkeuksellisen voimakasta ikäsyrjintää. Jos joku julkisesti haussa ollut paikka on täytetty, aika moni tarkistaa jälkikäteen, onko siihen valittu työssä oleva tai aiemmin työssä samassa paikassa ollut. Yleensä päädytään siihen, että hakeminen oli turhaa ja paikka oli vain näennäisesti auki, hän kuvaa.

Otsikkoon korjattu puheenjohtaja-sanan tilalle toiminnanjohtaja kello 19.46.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE