Politiikka

”Työttömyys laitetaan yksilön ongelmaksi” – Ex-työministerin analyysi Senaatintorilla: Tämä on ääriajattelijoiden syvin tavoite

Johannes Ijäs
Kansanedustaja Lauri Ihalainen oli tänään paikalla Helsingin Senaatintorilla.
Johannes Ijäs
Kansanedustaja Lauri Ihalainen oli tänään paikalla Helsingin Senaatintorilla.
Johannes Ijäs
Kansanedustaja Lauri Ihalainen oli tänään paikalla Helsingin Senaatintorilla.

SAK järjesti tänään Helsingin Senaatintorilla ison mielenilmauksen hallituksen aktiivimallia vastaan. Paikalla runsaan väkijoukon seassa oli myös kansanedustajia, muun muassa SDP:n Lauri Ihalainen.

Ex-työministeri Ihalainen katsoi pintaa syvemmältä, mistä mielenilmauksessa, työmarkkinakentässä ja yhteiskunnassa on tällä hetkellä kyse.

Ihalainen puhuu kahdesta isosta virtauksesta yhteiskunnassa. Yksi on se, että hyvinvointiyhteiskuntaa hivutetaan markkinayhteiskunnan suuntaan.

– Työttömyys yritetään tehdä yksilön ongelmaksi ja yksilön pitäisi ratkaista se. Sen sijaan yhteiskunta ja yritykset halutaan ulkoistaa  vastuusta. Keino, jolla ikään kuin työvoiman tarjontaa yritetään patistaa on vain työttömyysturvan leikkaaminen, Ihalainen suree.

– Olen erittäin huolissani tästä ajattelunkulusta.

Toinen huolestuttava asia on Ihalaisen mukaan se, että työmarkkinoilla mennään ihan samaan suuntaan eli kollektiivista sopimussuojaa halutaan heikentää.

– Työmarkkinapuolella ääriajattelijoiden syvin tavoite on viime kädessä ei suinkaan se, tehdäänkö liittosopimuksia, vaan se että yleissitovuus saadaan murennettua.

Ihalainen pohtii, miten tämä kehitys voitaisiin kääntää.

– Jotenkin jaksaisin uskoa siihen, että Suomen selviytymisen tarinan kannalta ei kannata lähteä sopimusyhteiskunnan vahvuuksia ja sopimusjärjestelmää murtamaan.

Ihalaisen mukaan työttömien toimeentuloturvassa katse pitäisi suunnata nyt työn murrokseen: Tällä hetkellä maamme hallitus katselee kuitenkin peruutuspeiliin leikkaamalla työttömyyden aikaista turvaa. Työvoimapalveluja ihmisille ei kuitenkaan haluta järjestää.

– Tästä epäoikeudenmukaisuus ja yhdenvertaisen kohtelun ongelmat tulevat. Työn murros on niin suuri, että ihmiset joutuvat tai haluavat vaihtaa ammattia, työpaikkaa tai yritystä. Hyvä työttömyysturva olisi se, joka mahdollistaa ihmisille riskin ottamisen siirtyä työstä toiseen tai siirtyä uuteen yritykseen, Ihalainen painottaa.

– Hyvä koulutus ja hyvä työttömyysturva lisäävät työmarkkinoiden joustavuutta. Pitäisi ruveta ajattelemaan murroksen kautta ihan toisella tavalla työttömuusturvaa ja sen merkittävyyttä muutoksen sillan rakentamisena ihmisille. Nyt puhutaan kuitenkin vain leikkauksesta, eikä tulevaisuudesta.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 46 Demokraatti
NYT LOPPUI JUOMINEN - Aiemmin nuoret ryyppäsivät Islannin kansallispäivänäkin
PÄÄTOIMITTAJALTA - Kun idoli paljastuu petturiksi
ANTTI HEIKKINEN - Menestyskirjailijalla on monta rautaa tulessa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Lisää aiheesta

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat