Politiikka

Työttömyys saattaa jämähtää nykytasolle, pääekonomisti kertoo nyt miksi – ”Tämä on ollut älytöntä ja väärässä paikassa säästämistä”

Suomalaisten pörssiyritysten arvioidaan maksavan tänä keväänä ennätysosingot omistajilleen. STTK:n pääekonomisti Ralf Sundin mielestä osa osingoista, vaikka puolet, pitäisi käyttää investointeihin. Hän kysyykin Kekkosta siteeraten, onko Suomella malttia vaurastua.

– Suomi on päässyt maailmantalouden kasvuun mukaan. Meidän ongelmamme on edelleen yritysten alhaiseksi jäänyt investointitaso. Nyt pörssiyritykset jakavat tuloksestaan suuren osan osinkoina ahneille omistajille. Järkevämpää olisi käyttää osa tästä summasta investointeihin. Tämä olisi monissa tapauksissa järkevämpää myös omistajille, Sund sanoo.

Sund, joka sanoo edustavansa talousennusteissa kollegoitaan optimisempaa linjaa, myöntää myös itsekin yllättyneensä Suomen talouden ripeästä kasvusta. Hyvistä talousluvuista huolimatta Sund pelkää, että työttömyys saattaa jämähtää nykyiselle tasolle. Syynä hän pitää aktiiviseen työllisyyspolitiikkaan tehtyjä säästöjä.

– Tämä on ollut älytöntä ja väärässä paikassa säästämistä. Työllistyminen saattaa törmätä vaikeasti ratkaistavaan rakennetyöttömyyteen, joka vaatisi erilaisia täsmätoimia. Ne ovat kalliita, mutta säästävät itsensä nopeasti takaisin.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat