Uutiset

Työväenlauluilla on yhä vetoa

Kenen joukoissa seisot, kenen lippua kannat? Tätäkin muistutettiin Sastamalan työväenlauluillassa
Kenen joukoissa seisot, kenen lippua kannat? Tätäkin muistutettiin Sastamalan työväenlauluillassa
Kenen joukoissa seisot, kenen lippua kannat? Tätäkin muistutettiin Sastamalan työväenlauluillassa

− Kaikki, jotka toivotte vain rauhaa, kuunnelkaa, hälytystä kaikki kuunnelkaa. (Alepposta) tuo ääni pauhaa….. syyttömien huuto kajahtaa. Uhrit tuhkasta ja raunioista ylös kohoaa, meitä varoittaa, raunioista, raunioista, meitä varoittaa…..

Sastamalan kaupungin rantasaunalla haluttiin työväen- ja rauhanlaulujen kantavan yhä kuuluvammin joka puolelle laajaa maailmaa:

− Ihmiset, te yhä valppahammin rauhaa suojatkaa!

Ilmo Korhosen vetämänä ja säestyksellä salillinen innostuneita laulajia kajautteli kolmisenkymmentä yhteislaulua. Tunnelma oli innostava ja tuntui kuin kukaan ei olisi halunnut lähteä pois vielä kahden ja puolen tunnin laulamisen jälkeen.

Nuorison marssi raikui taas reippaana

Mikä paremmin luo yhteishenkeä ja vastaa vapaan yhdessäolon tarpeeseen kuin yhdessä laulaminen:

− Meill´ vapauden kaiho soi, nyt rinnassamme toverit oi, siks´ yhteistyöhön rintamahan käy, pelastusta köyhille ei ennen näy. Viha vaino pois, rauha parempi ois, sopusointu keskenämme vallitkoon.

Nuorison marssi raikui taas reippaana:

− Pelvotta aina päin taantumusta, käy kulku nuorten armeijan. Ei askel horju, ei silmä säiky, vaan into hehkuu otsallaan.

Nuorin osallistuja oli viisivuotias Helmi, joka sitkeydellään osoitti varttuneemmalle väelle, että nuoriso valmis on kamppailemaan.

Näitä lauluiltoja tarvitaan lisää

Työväen marssi:

−Työ käsiemme, hengenkin, on ylevätä työtä. Työ tehty kourin jäntevin, voi poistaa hengen yötä.

Ja Kansainvälinen:

−…rintamaamme yhtykää, niin huomispäivänä kansat on veljet keskenään.

Miten ajankohtaisia nämä laulut ovatkaan ja kuinka niiden keskeinen sanoma edelleen velvoittaa meitä työskentelemään oikeudenmukaisemman yhteiskunnan puolesta.

Yhteinen henki osallistujilla oli, että näitä lauluiltoja tarvitaan lisää. TSL:n Vammalan Seudun Opintojärjestön puolesta vakuutettiin, että näitä tulee.

Alpo Jokinen

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat