Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Uutiset

Työväenliike on muutosvoima, joka toimii oikeudenmukaisuuden puolesta

Sastamalan vappujuhlassa oli rento ja vapautunut tunnelma. Kahvin- ja simanjuonnin aikana oli mahdollisuus jutella kansanedustajien ja muiden tuttujen kanssa.

Sastamalassa työväen yhteisessä vappujuhlassa puhunut kansanedustaja Pia Viitanen (sd) kertoi ilahtuneensa löydettyään vanhasta almanakasta viisauden: ”Hän ei tiennyt, ettei sitä pysty kukaan tekemään – niinpä hän meni ja teki sen!”

– Tämä on juuri sitä henkeä, jota nyt maailmassa ja Suomessa tarvitaan. Työväenliike on aina ollut muutosvoima. Se on ollut sitä syntyessään taistelemaan köyhyyttä ja kurjuutta vastaan, tasa-arvon ja demokratian puolesta. Se on myös muutosvoima tänä päivänä eriarvoistumista vastaan, oikeudenmukaisuuden ja kohtuuden puolesta.

– Kun Forssan ohjelma yli sata vuotta sitten vuonna 1903 yhdessä tehtiin, ei ajateltu, ettei noita tuolloin hyvinkin kunnianhimoisia tavoitteita pystyttäisi toteuttamaan. Niinpä mentiin ja tehtiin se. Ei helpolla, ei uhritta, mutta sisulla ja sydämellä, oikeuden voittoon uskoen. Ja lähdettiin taistelemaan tasa-arvon, vapauden ja solidaarisuuden puolesta, hehkutti Viitanen.

Syntyi hiiri, vaikka norsua olisi kaivattu

Tänä päivänä Viitanen näkee huolen pilviä poliittisella taivaalla. Nykyhallituksen arvovalinnat ja toimet ovat vahvistamassa yhteiskunnan eriarvoisuutta, eikä yhteen suurimmista kysymyksistä, työllisyyteen, kohdisteta riittävästi toimia.

– On iso virhe, ettei hallitus ole kahtena ensimmäisenä vuotenaan käytännössä tehnyt konkreettisia toimia työpaikkojen luomiseksi tässä ja nyt. Tiedämme, että vain kasvu ja työllisyys saavat maamme nousuun. Hallituskin kaiketi tietää – ja puhuu isoja. Mutta aina, kun on päätöksenteon paikka, jäävät teot kovin vaatimattomiksi.

– Viimeisin esimerkki on viime viikolla käyty hallituksen puoliväliriihi. Sitä ennen kerrottiin suurin sanoin, että tulossa on merkittäviä päätöksiä työllisyyden edistämiseksi. Maa järisi – ja syntyi – hiiri. Syntyi hiiri, vaikka norsua olisi kaivattu.

Kohtuuttomat leikkaukset eriarvoistavat

Viitasta huolettavat myös hallituksen arvovalinnat. Niistä näkyy se tosiasia, että meillä on porvarihallitus ja meno on sen mukaista.

– Hallitus on kohdistanut leikkauksiaan heikompiosaisiin. Ne osuvat kohtuuttomasti esimerkiksi työttömiin ja moniin palveluiden käyttäjiin kohoavina asiakasmaksuina. Isoa huolta aiheuttaa vanhustenhoivaan kohdistettava 70 miljoonan tuleva leikkaus. Eläkkeensaajien verotus eriarvoistettiin suhteessa palkansaajiin – täysin päinvastoin, mitä vaalien alla luvattiin.

– Viimeisimpänä näyttönä pienituloisiin kohdistuvasta leikkauksesta on puoliväliriihessä tehty päätös leikata asumistukea. Asiantuntijoiden mukaan tämä ei tule laskemaan vuokria ja sen kuvitellut työllisyysvaikutukset jäävät mitättömiksi.

– Myös suuret ja kohtuuttomat leikkaukset koulutukseen, osaamiseen sekä tutkimukseen ovat iso virhe. Tästä kantaa huolta moni perhe ja opiskelija.

– Koulutuksen asiantuntijoiden lisäksi myös talousekonomistit varoittavat koulutusleikkauksista. Niillä leikataan tulevaisuudesta, lasten tasa-arvoisista mahdollisuuksista sekä osaamisen, innovaatioiden ja luovuuden edistämisestä, jotka ovat avainasemassa Suomen kilpailukyyn kannalta.

Hallitus jakaa verohelpotuksia hyväosaisille

Samaan aikaan, kun näitä epäreiluja leikkauksia tehdään, on hallituksella varaa laskea kaikkein hyväosaisimpien verotusta. Viime syksynä hallitus toteutti veronkevennyksen miljoonaperijöille, rahaa riitti myös metsälahjavähennykseen ja suurituloisimpia yrittäjiä suosivaan ns. apteekkarivähennykseen. Viitanen ihmetteli, että näihin oli varaa siitäkin huolimatta, että asiantuntijat mm. lainsäädännön arviointineuvosto totesi, ettei näillä ole edes myönteisiä työllisyysvaikutuksia.

– Hallitus ajaa myös omaisuuksien piilottamista mahdollistavaa hallintarekisteriä eteenpäin voimalla. Kansalaiset kysyvät oikeutetusti: onko tämä reilua? Ei ole.

– Ei voi olla niin, että pieni ihminen laitetaan talkoisiin samaan aikaan kun etuoikeutettu eliitti ja isot yhtiöt voivat suunnitella ja vältellä verojensa maksua veroparatiisien kautta.

Politiikan suunta on kääntynyt markkinaehtoiseksi

Porvarihallitus on kääntänyt politiikan suuntaa hyvin markkinaehtoiseksi. Tämä arvovalinta näkyy palvelujen ja omaisuuden yhtiöittämisessä ja kaupallistamisessa. Kansaedustaja Viitanen sanoi hyvin painokkaasti, että jos tälle ei saada stoppia, siirrytään yhteiskuntaan, jossa rahapussin paksuus ratkaisee palvelujen saannin.

– Hallituksen sote-suunnitelmat pelottavat. Olemme siirtymässä Suomeen, jossa terveys- ja hyvinvointipalvelut tuotetaan markkinoilla yksityisten voitontavoittelun ohjaamana. Julkiset peruspalvelut halutaan yhtiöittää ja julkinen valta korvata markkinoiden vallalla. Hallitus elää tässä huumaansa niin, että jopa neuvolat halutaan antaa yhtiöitettäviksi.

– Hurjinta on, että asiantuntijat ovat varoittaneet suunnasta isoin kirjaimin. Sote-uudistuksen tavoitteeksi asetettiin yhdenvertaisten palvelujen turvaaminen ja säästöjen aikaansaaminen rakennemuutoksen kautta. Tämä kaikki on nyt kääntymässä päälaelleen. On ennustettu, että hallituksen suunnittelemin mallein uudistus lisää eriarvoisuutta ja tulee kalliiksi. Syntyy pahaa jälkeä, joka on vaikea paikata.

– Satavuotias Suomi ansaitsee parempaa: se ansaitsee mallin, joka on hallittu ja yhteisesti hyväksytty. Mallin on taattava, että hoitoon pääsee jonottamatta, asiakasmaksut eivät ole esteenä palvelun saannille ja laatu on kunnossa. Lastensuojelusta, vanhuksista ja vammaisista on pidettävä huolta. Henkilöstön reilu kohtelu on turvattava. Tällaisia asioita ihmiset uudistukselta toivovat, muistuttaa Viitanen.

Kaikilla on oltava oikeus kulttuuriin ja luovuuteen

Pia Viitanen vaati suunnanmuutosta, jotta huominen olisi valoisampi. On satsattava työllisyyteen mm. tukemalla yrittäjyyttä ja vientiä sekä investoimalla: rakentamalla ihmisille koteja ja korjaamalla päiväkoteja, kouluja ja kirjastoja.

Viitanen innostui puolustamaan myös kulttuurin ja luovuuden edistämisen tärkeyttä.

– Täällä Sastamalassa, kirjan juhlakaupungissa, on tästä ilo puhua ja samalla jälleen todeta, kuinka hienoa on ollut täällä vierailla niin Vanhan kirjallisuuden päivillä kuin iki-ihanassa Pukstaavissa, jonka osalta kulttuuriministerinä minulla oli mahdollisuus tehdä myönteisiä päätöksiä.

– Kulttuurilla ja taiteella on vahva itseisarvo. Kulttuuri vahvistaa henkistä hyvinvointiamme ja se on tärkeä osa identiteettiämme sekä sivistyksen kivijalka. Kulttuuri on niin hieno asia, että kaikilla on oltava oikeus siitä nauttia ja olla luova. Kulttuuri kuuluu kaikille asuinpaikasta ja rahapussin paksuudesta riippumatta.

– On tärkeää edistää taidetta ja kulttuuria, tuoda sitä asuinalueille, kouluihin, päiväkoteihin ja ikä-ihmisten palvelujen pariin. On pidettävä huolta myös kansallisesta aarteestamme: kirjastoistamme.

– Verotuksen tulee olla oikeudenmukaisempaa. Veropohjaa tulee laajentaa niin, että aliverotettu finanssisektori otetaan mukaan talkoisiin. Miljoonaperinnöistä, osingoista ja pääomista sekä suurimmista tuloista olisi mahdollista maksaa hieman enemmän veroja kuin nykyisin. Sen sijaan pieni- ja keskituloiset palkan- ja eläkkeensaajat sekä työttömät voisivat päästä nykyistä helpommalla. Tämä olisi reilua taakanjakoa, summasi Viitanen.

Teksti ja kuva: Alpo Jokinen

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE