ehdokasmainos

Työväentutkimuspalkinnon saaja läpivalaisee tv-sarjoja

KULT_nettikaksikko
Työväenperinnepäivän palkitut Jenni Hokka (vasemmalla) ja Helena Honka-Hallila.

Helsingissä jaettiin  tänään kansainvälisenä naistenpäivänä ja työväenperinnepäivänä vuosittaiset työväentutkimuspalkinnot.

Palkintoraati valitsi Vuoden työväentutkimus 2015 -palkinnon saajaksi  tutkijatohtori Jenni Hokan tiedotusopin  väitöskirjatyön ”Kakkoselta kaikelle kansalle. Kuulumisen politiikka Ylen TV2:n arkirealistisissa sarjoissa.”

Hokka avaa tutkimuksessaan television suurta poliittista ja yhteiskunnallinen merkitystä kiinnostavasta näkökulmasta. Hän on tarttunut seitsemään  TV2:n kotimaiseen sarjaan, joita on esitetty neljällä  eri vuosikymmenellä. Vanhemmasta päästä mukana ovat  ”Heikki ja  Kaija” sekä ”Rintamäkeläiset”,  viime vuosikymmenten komediasarjasuosikkeja edustavat muun muassa  ”Sisko ja sen veli”, ”Fakta homma” sekä ”Kyllä isää osaa”.

Tutkimuksen avainkäsite on kuulumisen politiikka, jonka avulla Hokka pääsee pureutumaan sellaisiin teemoihin kuin kansanomaisuus, luokkaan kuuluminen ja tv-sarjojen suhde hyvinvointivaltion rakentumiseen. Hokka löytää sarjoista sekä hyvinvointivaltion murenemisen että yhteiskuntaluokkien muutoksen tarinan. Samalla nousee esiin luokka-aseman ja sukupuolen yhteenkietoutuneisuus. Tv-sarjojen kritiikkien kautta avautuu myös neljäs tarina rahvaan ja tavallisen kansan luokittelusta eri vuosikymmeninä.

Vuoden Työväentutkimus -palkinnon tarkoituksena on kannustaa niin akateemista kuin muutakin työväestöön liittyvää historia-, perinne- ja kulttuuritutkimusta. Työväentutkimuspalkintoraatiin kuuluivat tutkija ja vapaa kirjoittaja Arja Alho (puheenjohtaja), tutkimuspäällikkö Anu-Hanna Anttila,  professori Pentti Arajärvi, dosentti Marjaliisa Hentilä sekä historiantutkijat Sami Suodenjoki ja Päivi Uljas.

Elämäntyöpalkinto Honka-Hallilalle

Palkintoraati päätti tänä vuonna antaa myös erityisen elämäntyöpalkinnon. Sen saa tietokirjailija ja filosofian lisensiaatti Helena Honka-Hallila, joka on kirjoittanut lukuisia kuntien ja työväenjärjestöjen historiikkeja. ”Hän on tarkkanäköinen tutkija, jonka teokset ovat lukijaystävällisiä ja laadultaan tinkimättömiä”, kiittelee palkintoraati.

Honka-Hallila on kirjoittanut myös kymmeniä monografioita. Työväenliikkeeseen liittyviä tutkimuksia ovat muun muassa työväen raittiusliikkeen, Kymen sosialidemokraattinen piirin, kristillisen työväenliikkeen, Kotkan työväenyhdistyksen ja Eteenpäin-lehden historia.

 

Keskustelua aiheesta

valittu_artikkeli02

Kirjamessuilla voi uppoutua myös kamalan rakkaisiin kansakoulumuistoihin

Kuva: Kari Hulkko
kansakoulu
Kirjamuseo Pukstaavin Helsingin kirjamessuille rakentama kansakoulun 150-vuotista historiaa esittelevä näyttely kiinnosti myös tämän päivän peruskoululaisia.

Helsingin kirjamessujen näyttelytarjonnassa ”Rihvelitaulusta tablettiin – Kansakoulu 150 vuotta” herättää oletettavasti kahdenlaisia tuntoja. Digitalisoidun nykypäivän koululaiset, joita näyttelyssä pörräsi torstaina sankoin joukoin, katselevat vanhoja aapisia, liitutauluja, paripulpetteja ja urkuharmoonia vähän säälivinä tai OMG!!-päivittelyjen kera hämmästellen: ”Onks kouluissa tosiaan ollu joskus noin köyhää?” (autenttinen katsojakommentti). Vanhemmille, esimerkiksi ei sen  paleontologisemmille olennoille kuin 1960- ja 70-luvuilla koulutiensä aloittaneille messuvieraille Suomalaisen kirjan museon kokoama näyttely taas tarjoaa nostalfgista aikamatkaa menneisyyteen. Aikaan, jolloin kasvisruokapäivä oli yhtä kuin kaalilaatikkoa ja Spotifyn tilalla oli Koululaulukirja, josta vedettiin ”Sotilaspoikaa” ja ”Kotimaani ompi  Suomea”.

Keisarillinen asetus kansakouluista annettiin Suomen suuriruhtinaskunnassa 1866, mutta oppivelvollisuuslaki astui voimaan vasta 1921. Suomalainen koululaitosjärjestelmä on historian saatossa osoittanut menestystarinaksi, mitä muistetaan aina hehkuttaa, kun on julkaistu erilaisia oppimistulosvertailuja, joissa Suomi keikkuu kärkisijoilla.

Liitutaulusta screenille

Kirjamessujen näyttelyn nimi kertoo varsin tyhjentävästi siitä kehitysvauhdista, jossa koululaitos on  viimeiset neljäkymmentä vuotta eli jälkeen peruskoulu-uudistuksen ollut. Näyttelyssä on on rinnakkain iki-ihania vanhoja opetustauluja sekä tietysti liitutaulu ja sitten esimerkkinä tulevasta kehitystiestä screeni, jolla vilkkuu modernia audiovisuaalista opetusmateriaalia.

Vitriineissä löytyy koko aapiskirjan historiallinen kaari fraktuuralla painetuista 1800-luvun asiapitoisista opuksista nykypäivän värikkäisiin ja monenlaisia virikkeitä tarjoaviin lukukirjoihin ”Aku Ankan kultaista aapista”ja ”Pupu Tupunan loruaapista” myöten.

– Pulpetiton ja kirjaton luokka on yksi tulevaisuudenkuva, joka näyttelyssä tuodaan näkyville. On silti aika epätodennäköistä, että kirjat katoaisivat kouluopetuksesta kokonaan, mutta digiaika luo koko ajan uudenlaisia vaatimuksia, erityisesti monilukutaidon hallitsemisessa, sanoi näyttelyn avannut Opetushallituksen hallintojohtaja Matti Lahtinen.

Rihvelitaulusta tablettiin -näyttelyosastolla on jokaisena messupäivänä vaihtuva lukujärjestys, jossa on muun muassa pulpettijumppaa, kaunokirjoitus- ja katumusharjoituksia sekä kunkin messupäivän päättävä luokkakuvaus osastolla päsmäröivän opettaja Tarkan kanssa.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

D-Studio: Jos avaruudesta löytyisi uutta elämää, mitä sitten? – annetaan Esko Valtaojan vastata

Avaruustähtitieteen emeritusprofessori Esko Valtaoja, jos avaruudesta löydettäisiin uutta elämää, millaisia mahdollisuuksia se pitäisi sisällään?

– Se riippuisi tietysti ennen kaikkea siitä, olisiko se elämä älyllistä vai älytöntä, Valtaoja aloittaa vastauksensa.

Mutta jos elämää yleensä löytyisi, se antaisi hänen mukaansa ison viestin: me tietäisimme, että me emme ole yksin.

–  Ja koska maailmankaikkeus on niin suunnattoman suuri, se myös merkitsisi sitä, että me emme ole lähelläkään älykkyyden elämän huippua maailmankaikkeudessa, Valtaoja sanoo.

– Silloin me voisimme olla varmoja siitä, että me emme todellakaan ole niin fiksuja kuin me joskus kuvittelemme  olevamme. Jossakin muualla on olentoja, jotka ymmärtävät maailmasta, kaikesta paljon, paljon enemmän kuin me.

D-Studio on Demokraatin videotuotantoa verkossa.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Avaruustähtitieteen emeritusprofessori Esko Valtaoja tietää: ”Ihmisellä on kyky hurahtaa”

Kuva: Jari Soini
43-valtaoja_verkkoon1
Esko Valtaoja jäi eläkkeelle viime syksynä Turun yliopistosta.

Avaruustähtitieteen emeritusprofessori Esko Valtaojan mukaan pitäisi lukea myös niistä asioista, joista ei tiedä ja jotka eivät vahvista omia näkemyksiä. Se ei näy juuri suomalaisessa keskustelukulttuurissa. Tietoa on niin valtavasti, että monet tyytyvät toisen tai kolmannen käden tietoon.

Valtaoja on nähnyt ateistiprofessorin tulevan uskoon. Myös hänen arvostamansa kirjailija on alkanut uskomaan salaliittoteoriaan. Kaikki on mahdollista.

– Ihmisellä on kyky hurahtaa. Sille ei mahda mitään. Mikä saa ihmisen vakuuttuneeksi esimerkiksi siitä, ettei holokaustia ole ollut olemassakaan? hän kysyy.

Valtaoja haluaa rakentaa yhteyttä eri tavoin ajattelevien ja uskovien välillä. Riitely ja vastakkainasettelu eivät rakenna keskustelukulttuuria.

Valtaoja ei osallistu, jos toinen osapuoli perustelee näkemyksenä vain Raamatulla. Useimmiten Valtaoja kieltäytyy myös paneelikeskusteluista niiden riitaisuuden ja päällekkäinpuhumisen takia. Miksi eri mieltä olevaa pitäisi ylipäätään käännyttää?

– Hämmästyttää yhä, miten paljon ihmiset rakastavat luulemista ja ei tietämistä, hän sanoo.

Mikä saa ihmisen vakuuttuneeksi esimerkiksi siitä, ettei holokaustia ole ollut olemassakaan?

Hallituksen leikkaukset koulutuksesta, sivistyksestä ja perustutkimuksesta ovat Valtaojasta vieneet maatamme aimosysäyksen väärään suuntaan.

Tiedettä kehittämällä olisi huomattavasti todennäköisempää päästä eteenpäin kuin sellutehtailla ja laivatilauksilla. Asioiden pitkän tähtäimen ajattelu ei toteudu Valtaojasta lainkaan.

Tällä hetkellä on pohdittava ratkaisuja yt-neuvotteluiden määrään ja työttömyyteen. Sadan vuoden päästä työn luonne on muuttunut, jolloin ei ole järkeä puhua enää täystyöllisyydestä.

– Lyhyen tähtäimen ratkaisut eivät voi olla pitkän tähtäimen ratkaisuja. Se ei tunnu menevän tajuntaan, Valtaoja lataa.

Valtaoja pitää suomalaisia sivistyneinä maailman mittapuussa. Silti emme aina toimi sivistyneesti.

– Tietojen käsitteleminen on vaikeaa. Haaste on löytää oikea tieto kaiken hömpän ja roskan seasta.

Lue koko Esko Valtaojan haastattelu torstain 27. lokakuuta Demokraatista ja katso video, jossa Valtaoja pohtii, millaisia mahdollisuuksia se avaisi, jos avaruudesta löydettäisiin uutta elämää.

Tällainen on Ylen vastaus tanskalaiselle Silta-menestyssarjalle — ”Julmasti tapettu ja poliisille härnäävän teatraalisesti aseteltu uhri, lapsi väkivallan kohteena…”

Kuva: Yle Kuvapalvelu
Ville Virtanen vakuuttaa jälleen poliisitutkijan roolissa, nyt uutuussarjassa Sorjonen.

Kotikatsomon pitkä kausisarja Sorjonen on tehty huolella ja rahalla. Rahaa on palanut siihen malliin, että sarjan tuotantoyhtiökin ennätti mennä nurin ennen kuin uudesta tutantokaudesta ehdittiin panna nimet paperiin.

Kyllä tv-ykkösen se diili kannattaa tehdä. Sorjonen on ihan vertailun kestävää skandi noiria.

Pohjoismaiseen viitekehykseensä tämä uusi suomalainen poliisisarja kiinnittyy heti alkukuvillaan. Ilmakuvaa öisestä Helsingistä, julmasti tapettu ja poliisille härnäävän teatraalisesti aseteltu uhri, lapsi väkivallan kohteena…

”Sillan” neljäs tuotantokausi tässä onkin katselussa? Tunnusmusakin on trendikkään tanskalaiskaksikon tekoa.

Miikko Oikkosen ideoiman sarjan vaikutteiden läpinäkyvyys vähän häiritsee, mutta omaperäisiäkin aineksia ujuu kuviin sarjan edetessä.

Alussa KRP:n huippututkija Kari Sorjonen saa siirron pääkaupungista Lappeenrantaan. Sorjosen siviilielämä ja perheasiat tuntuisivat olevan vähän vähemmän vinksallaan kuin skandinaavisissa rikossarjoissa keskimäärin, vaikka vaimo on toipumassa syövästä ja tytär keskellä hankalinta murrosikää. Mutta päällisin puolin perheessä vallitsee harmonia.

Uusi työympäristö ja -yhteisö Saimaan rannoilla toista maata. Sorjosen omintakeiset työmetodit ja hieman kulmikkaana näyttäytyvä itsellisyys aiheuttavat ristiriitoja niin pomon kuin kollegoiden kanssa.

Itse rikosmysteeri on Nukkekodissa yhtä kiharainen kuin jo vertailuun heitetyssä Sillassa. Itärajan yli vyöryvä ammattirikollisuus ja ihmiskauppa sotkeutuvat lappeenrantalaiseen politiikan ja talouden paikallissuhmurointiin.

Ville Virtanen vakuuttaa nimiroolissa. Hän on nyt vielä uskottavampi ja ilmaisultaan hiotumpi kuin viime vuosikymmenen astetta kotikutoisemmassa mutta pätevässä poliisarjassa Kylmäverisesti sinun.

Kotikatsomo: Sorjonen. Yle TV1 sunnuntai 16.10. klo 21:05

ROLF BAMBERG

Keskustelua aiheesta

Paavo Lipponen rakastui Railoon — ”Ikään kuin antiikin temppeli olisi noussut pohjoisen taivaan alle”

Kuva: Jari Soini

Paavo Lipponen on valinnut vuoden 2016 Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon saajaksi Rovaniemen keskuskentän katsomo- ja monitoimirakennus Railon.

Vuonna 2015 Rovaniemen keskustan tuntumaan valmistuneen rakennuksen on suunnitellut Arkkitehtityöhuone APRT Oy. Tunnustuksen vastaanotti tänään Vanhalla ylioppilastalolla järjestetyssä julkistustilaisuudessa rakennuksen pääsuunnittelija, arkkitehti Aaro Artto.

— Railo kohoaa monumentaalisena kaupungin maamerkiksi. Se istuu täydellisesti Alvar Aallon vuonna 1945 suunnitteleman Poronsarvikaavan alueelle. Rovaniemi alkoi tuolloin nousta tuhkasta ylpeäksi Aalto-kaupungiksi, joka kilpailee Jyväskylän kanssa Suomen Aalto-pääkaupungin asemasta, Lipponen perustelee.

Näin muodoltaan täydellisen rakennuksen, ikään kuin antiikin temppeli olisi noussut pohjoisen taivaan alle.

— Railo näyttää valtavan korkealta. Huomio kiinnittyy sekä kadunpuolen aaltoilevaan muotoon että teräksisiin, osittain puulla päällystettyihin rakenteisiin. Vaikutelma on ilmavampi kuin olisi betonivaihtoehdossa. Valintani ratkaisi lopulta paikalla kokemani arkkitehtuurielämys. Kävelin kentän poikki ja käännyin katsomaan Railon päänäkymää, katsomoa. Näin muodoltaan täydellisen rakennuksen, ikään kuin antiikin temppeli olisi noussut pohjoisen taivaan alle.

Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon saa Rovaniemen keskuskentän katsomo- ja monitoimirakennus Railo. Vuonna 2015 Rovaniemen keskustan tuntumaan valmistuneen rakennuksen on suunnitellut Arkkitehtityöhuone APRT Oy. Railo kuvattuna Rovaniemellä 12. lokakuuta 2016. LEHTIKUVA / KAISA SIREN

 

Rovaniemen keskuskenttä on jalkapalloseura RoPS:n kotikenttä.

— Railo on kokonsa puolesta monumentaalirakennus. Katsomon polveileva kannatinrivi elää kuin kineettinen taideteos ohi kuljettaessa – pimeällä valaistuna, päivällä valon ja varjon kompositiona. On juhlavaa istua katsomossa, jonka ylimmiltä riveiltä näkyy jalkapallo-ottelun lisäksi koko kaupunki ja sitä ympäröivä luonnonkaunis vaaramaisema. Kentältä katsottuna värikkäiden istuimien täplittämä katsomo piirtää oman vaaramaisemansa kaupunkiin, sanoo Artto.

Arkkitehtuurin Finlandia -palkinto myönnetään kolmen viime vuoden aikana valmistuneen merkittävän uuden rakennuksen tai rakennusryhmän suunnittelusta tai korjaussuunnittelusta. Palkinto voidaan myöntää joko suomalaisen tai ulkomaisen arkkitehdin tai arkkitehtitoimiston Suomeen suunnittelemasta työstä tai suomalaisen arkkitehdin tai arkkitehtitoimiston ulkomaille suunnittelemasta työstä.

Esiraadin valitsemat palkintoehdokkaat olivat Railon lisäksi Lappeenrannan kaupunginteatteri, Löyly ja Suvelan kappeli.

Keskustelua aiheesta