Kotimaa

”Työvoiman saannista on alkanut tulla pullonkaula yrityksille suurissa kaupungeissa”

Kari Hulkko
Kari Hulkko
Kari Hulkko

Asumistuki on edelleen toimiva tukijärjestelmä. Se on toimiva tuki pienituloisten asukkaiden vuokra-asumisen mahdollistajana. Näin sanotaan eduskunnan tarkastusvaliokunnan tilaamassa Asuntopolitiikan kehittämiskohteita -tutkimuksessa, joka julkistettiin tänään.

Viime vuosina asumistukimenot ovat kasvaneet vauhdilla, mikä on aiheuttanut kritiikkiä tukijärjestelmää kohtaan. Tutkimuksen mukaan asumistukea on kehitettävä, jotta siihen liittyviä kannustinloukkuvaikutuksia voidaan hillitä.

Asumistuen on epäilty osaltaan luovan painetta vuokrien nousulle. Tutkimuksen tekijöihin kuuluva Seppo Laakso muistuttaa, että asumistukimenoja ovat viime vuosina kasvattaneet nyt jo taittunut pitkäaikatyöttömyyden kasvu ja muutokset tukijärjestelmässä.

Tutkimuksessa nostetaan esille, että asumistuki mahdollistaa alueiden välistä liikkuvuutta. Laakso muistuttaa, että tukimenojen kasvua selittää ihmisten muutto kaupunkeihin vuokra-asuntoihin.

– Tätä kautta yritykset ovat saaneet työvoimaa. Työvoiman saannista on alkanut tulla pullonkaula yrityksille suurissa kaupungeissa.

Laakson mukaan asumistukijärjestelmän suitsiminen voisi olla riski kaupungistumiselle ja työllisyyden parantumiselle.

– Jos nyt kovasti leikataan asumistukimenoissa, niin säästetään niissä kuluissa, mutta aiheutetaan toiselta puolelta ongelmaa.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat