Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Työvoimapulan ratkaisu vaatii hallitukselta toimia budjettiriihestä, Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat linjaa

iStock
Vanhuspalveluiden työllisyyttä on edistettävä lisäämällä esimerkiksi hoiva-avustajien koulutusta, KT linjaa. Kuvituskuva.

Lisääntyvä pula laillistetusta sosiaali- ja terveysalan ammattihenkilöstöstä syvenee, Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT toteaa. KT vaatii hallitukselta budjettiriihestä päätöksiä, joilla ratkotaan työvoimapulaa.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

KT vaatii hallitukselta toimenpideohjelmaa sosiaali- ja terveydenhuoltoalan sekä varhaiskasvatuksen opettajien työvoimapulan ratkaisemiseksi ja hyvinvointipalvelujen turvaamiseksi. Ohjelma on KT:n mukaan käynnistettävä viipymättä.

”Vanhuspalveluiden työllisyyttä on edistettävä lisäämällä hoiva-avustajien koulutusta ja työstä työhön -siirtymisen mahdollistavaa muunto- ja täydennyskoulutusta. Ulkomailla suoritettujen sote-alan tutkintojen täydentämiseen tarvitaan kieli- ja täydennyskoulutusta sekä ammattipätevyyden hankkimiseen liittyviä lupaprosesseja on sujuvoitettava. Osaavan työvoiman kansainvälistä rekrytointia estävästä saatavuusharkinnasta pitää luopua”, KT listaa kannanotossaan.

Työnantajajärjestön mukaan Suomessa on toistuvasti aliarvioitu hyvinvointipalveluja tuottavan henkilöstön kysynnän kasvu ja koulutusmäärät on alimitoitettu.

”Pelkästään eläköitymisen aiheuttaman korvaamistarpeen sijaan kotimaiset koulutusmäärät pitää mitoittaa vastamaan tulevaa kysynnän kasvua ja koulutustarjonta tulee suunnata alueille, joilla on työvoimatarpeita.”

Työvoimapula uhkaa KT:n mukaan julkisten palveluiden oikea-aikaista ja yhdenvertaista saavutettavuutta.

Syksyn budjettiriihestä KT odottaa myös konkreettisia päätöksiä hallituksen työllisyystavoitteen toteutumiseksi.

Työnantajajärjestön mielestä työn vastaanottamisen kannusteita on lisättävä työttömyysturvaa euroistamalla ja porrastamalla. Työttömyysturvan euroistaminen tarkoittaa tehtyihin työtunteihin perustuvan työssäoloehdon, joka täytyy täyttää ansiosidonnaista työttömyysturvaa saadakseen, muuttamista tulosidonnaiseksi.

KT:n mukaan investoinnit koulutukseen ja työvoiman saatavuuteen ovat tehokasta talous- ja työllisyyspolitiikkaa, joka maksaa itsensä takaisin. KT vaatii myös kuntatalouden ja julkisen talouden tilan saattamista kestävälle pohjalle.

”Kuntien valtionosuuksissa on huomioitava realistisesti ja täysimääräisesti uudet tehtävät sekä varauduttava koronakriisin aiheuttaman hoitovelan purkamisen kustannuksiin. Kunnille ja kuntayhtymille on korvattava aiempien lupausten mukaisesti täysimääräisesti ja todellisiin kustannuksiin perustuen koronapandemian hoitamisesta aiheutuneet kulut.”

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE