Tysonin paluu päättyi haastajan vihjaukseen uusintaottelusta

Lehtikuva

Raskaansarjan nyrkkeilysuuruuden Mike Tysonin ensimmäinen ottelu vuosiin päättyi tasapeliin kahdeksan erän jälkeen, kertovat muun muassa urheilukanava ESPN ja brittilehti Guardian.

DEMOKRAATTI/STT

54-vuotias Tyson kohtasi 51-vuotiaan Roy Jones Juniorin monien odottamassa näytösottelussa Los Angelesissa Suomen aikaa sunnuntaiaamuna.

Ottelun epävirallisesti pisteyttäneiden kolmen entisen nyrkkeilijän mukaan ottelu oli tasapeli. Guardian puolestaan arvioi voiton menneen taistossa Tysonille.

Myös ESPN oli valmis julistamaan ottelun Tysonin hyväksi. Kanavan mukaan kummankin ottelijan suorituksessa oli nähtävissä väläyksiä menneestä loistosta, mutta ESPN arvioi Tysonin lopulta voittaneen kovilla iskuillaan. Tysonin sanotaan murtaneen Jonesin neljännen erän jälkeen.

Kanava kertoo Tysonin saaneen lyöntejä sisään 67 ja Jonesin 37.

Tyson sanoo ottelevansa jälleen

Tysonille itselleen tasapelitulos vaikutti Guardianin mukaan kelpaavan. Henkeään haukkova Jones taas vihjasi uusintaottelun mahdollisuudesta. ESPN:n mukaan Tyson sanoi suostuvansa ehdottomasti toiseenkin näytösotteluun.

Tapahtuman aikana lavalla nähtiin myös useampia esiintyjiä, ja aivan ennen illan pääottelua lavalle nousivat Guardianin mukaan räppärit Snopp Dogg ja Saint Jhn.

Yhdysvaltain kongressin edustajainhuoneen demokraattiedustaja Ilhan Omar kommentoi Twitterissä tapahtuman olevan enemmän hiphop-show kuin nyrkkeilyottelu.

Illan aikana kehässä käytiin myös kolme muuta ottelua. Kehässä mittaa toisistaan ottivat ennen pääottelua muun muassa ruotsalainen nyrkkeilijä Badou Jack ja yhdysvaltalainen Blake McKernan. Ruotsalainen vei kyseisen ottelun voiton.

Nyrkkeilylegendalla melkoinen muodonmuutos

Yli viisikymppisille nyrkkisankareille järjestetyn näytösottelun säännöt olivat poikkeukselliset tavallisiin otteluihin nähden.

Näytösottelun säännöt kielsivät esimerkiksi tyrmäyksen ja muun muassa kierroksia oli tavallista vähemmän. Lisäksi sääntöjen mukaan ottelu olisi tullut keskeyttää, jos jompikumpi ottelijoista saa haavan. Miehillä oli Guardianin mukaan käytössään myös tavallista isommat nyrkkeilyhanskat.

Tyson valmistautui näytösotteluun muun muassa pudottamalla painoaan liki 50 kiloa. Painonpudotusprosessi alkoi Tysonin mukaan 15 minuutin juoksumattosessioilla, jotka venyivät lopulta kahteen tuntiin. Sitten mukaan tulivat lyönti- ja sparrausharjoitukset.

Vuonna 2005 Kevin McBribelle hävinnyt ja eläköitynyt Tyson voitti urallaan 50 ottelua, joista 44 tyrmäyksellä. Tappioita tuli kuusi. Viimeksi vuonna 2018 otelleen Jonesin voitto-tappiotilasto on 66–9. Voitoista 47 on syntynyt tyrmäyksellä.

Tyson kulki 1980- ja 90-luvuilla voitosta voittoon ja rypi yksityiselämän skandaaleissa.