Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Tytti Tuppurainen: Suomen kannatti lähteä mukaan EU:n yhteishankintaan koronarokotteissa – “Aivan varmasti parempi ratkaisu kuin se, että kukin jäsenmaa olisi yksin lähtenyt kilpajuoksuun”

Lehtikuva

Valtioneuvoston selonteko EU-politiikasta hyväksyttiin valtioneuvoston yleisistunnossa tänään torstaina ja lähetettiin eduskuntaan.  EU-selonteko viitoittaa Suomen lähivuosien EU-politiikkaa. Sen lähtökohtana ovat hallitusohjelman EU-poliittiset painopisteet. Selonteon punainen lanka on hallituksen mukaan tarve lujittaa unionin kriisinkestävyyttä eli resilienssiä kaikessa EU:n toiminnassa.

Rane Aunimo

Demokraatti

”Kriisinkestävyys on teema, joka läpileikkaa koko selonteon. Hallitus haluaa vahvistaa EU:ta turvallisuusyhteisönä. EU:n on lujitettava kriisinkestävyyttään kaikilla politiikka-alueilla”, eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen sanoo tiedotteessa.

Selontekoa koskevassa tiedotustilaisuudessa Tuppurainen kommentoi kysymystä EU:n kriisinkestävyydestä ajankohtaisessa koronatilanteessa. Suurta huolta ovat herättäneet takkuavat rokotetoimitukset.

– Selonteko tarjoaa viitekehyksen sille, miten EU:n kykyä vastata tulevaisuudessakin koronapandemia kaltaisiin tilanteisiin voidaan vahvistaa ja siihen liittyy ajatus EU:n paremmasta, ikään kuin suomalaisittain paremmasta huoltovarmuudesta. Ja siihen liittyvät myös erilaiset rokotehankinnat. Varmasti tulevina vuosina myös EU:ssa ollaan paremmin varauduttu rokotehankintoihin.

Tuppurainen sanoo, että nyt päädyttiin EU:n yhteishankintaan, jota Suomi pitää hyvänä ratkaisuna.

– Aivan varmasti on ollut meille parempi ratkaisu kuin se, että kukin jäsenmaa olisi yksin lähtenyt kilpajuoksuun siitä, että kuka saa parhaan sopimuksen isojen lääkefirmojen kanssa. Pelkään, että Suomi olisi siinä saattanut jäädä muiden jalkoihin. Yhdessä olemme vahvempia ja EU onnistui neuvottelemaan sopimukset useiden rokotevalmistajien kanssa. Sitä ei kellään ollut tiedossa, että mikä rokotteista valmistuu ensimmäisenä ja millä tahdilla niitä saadaan markkinoille, ja nyt nämä nähtävissä olevat ongelmat johtuvat juuri ikään kuin odotusten ja toimitusvarmuuden välisestä lievästä kuilusta. EU pyrkii kaikin tavoin muistuttamaan lääkerfirmoja sopimuksista, joita ne ovat EU:n kanssa tehneet, että sopimuksista täytyy pitää kiinni.

Tuppurainen muistuttaa, että rokotteet on kehitetty poikkeuksellisen nopeasti.

Lisää aiheesta

– Sitäkin voi pitää näissä kriisioloissa tietynlaisena onnistumisena. Kriisi alkoi viime vuonna näihin aikoihin, kun alkoi tulla tietoisuuteen globaali pandemia ja jo nyt Suomessakin on rokotettu jo yli 100 000 ihmistä. Tässä täytyy parantaa tahtia ja parhaamme teemme. Myös Suomi vaikuttaa sen suuntaisesti EU:ssa, että komission toimia vahvistetaan.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE