Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Politiikka

Tytti Tuppuraisesta tulee eurooppaministeri: ”Pyrimme EU:n eturiviin”

Lehtikuva / Roni Rekomaa
SDP:n kansanedustajasta Tytti Tuppuraisesta tulee Suomen eurooppaministeri.

SDP:n oululainen kansanedustaja Tytti Tuppurainen on nousemassa Suomeen mahdollisesti jo tällä viikolla nimitettävän Antti Rinteen (sd.) hallituksen eurooppaministeriksi.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Tuppurainen on ollut pari vaalikautta EU-asioita käsittelevän suuren valiokunnan jäsen, Sipilän hallituskaudella valiokunnan varapuheenjohtaja.

Tuppurainen toteaa tulevan ministepestin olevan suuri kunnia.

– Hieman hirvittää, senkin voi sanoa, koska tämä alkava puolivuotiskausi tulee olemaan tavattoman vaativa, Tuppurainen sanoo viitaten heinäkuussa alkavaan Suomen EU-puheenjohtajuuskauteen.

– EU:ssa kaikki instituutiot ovat taitekohdassa ja Suomelta odotetaan kykyä pitää langat käsissään. Meihin luotetaan. Täällä vieraili reilu viikko sitten komission korkein virkamies Martin Selmayr. Hän sanoi, että EU tarvitsee Suomen pohjoismaista viileyttä, coolness, ja Suomen pragmaattisuutta. Odotukset meitä kohtaan ovat todella korkealla ja senkin takia tuntuu todella hienolta, kun puheenjohtaja Rinne on luottanut minuun tässä vastuullisessa tehtävässä, Tuppurainen sanoo Demokraatin haastattelussa tänään eduskunnan Pikkuparlamentissa.

Verta, hikeä ja ilon kyyneleitä.

Tuppurainen tekee työtään valtioneuvoston kansliassa. Käytännössä hän johtaa EU-sihteeristöä eli huolehtii siitä, että kaikki Eurooppa-politiikkaan liittyvä valmistelu sujuu hallituksen ja pääministerin viitoittamalla tiellä.

– Pääministeri johtaa Eurooppa-politikkaa ja minä huolehdin, että asiat toimivat. Käytännössä johdan myös EU:ssa yleisten asioitten neuvoston kokouksia. Toimin hyvin lähellä pääministeriä ja se on tietysti kunniatehtävä. 

Tuppuraisen työtehtäviin kuuluu muun muassa kansainvälisten delegaatioiden vastaanottamista Suomessa ja luonnollisesti EU-vastuiden myötä paljon matkustamista. Matkapäiviä kertynee 40 vuodessa eli pari päivää viikossa.

– Tämä tulee olemaan tosi vaativaa, kun vaalipiirikotini on kuitenkin Oulussa. 

Urpilainen sanookin odottavansa vaativassa tehtävässä verta, hikeä ja ”toivottavasti ilon kyyneleitä”.

Urpilainen on tyytyväinen, että SDP:ssä on valmistauduttu jo pari vuotta EU-puheenjohtajakauteen siitäkin huolimatta, ettei ole ollut varmuutta tuleeko SDP:stä hallituspuolue. 

– Koen, että minulla on kaikki tarvittavat valmiudet käydä tähän hommaan. Kun puheenjohtajakausi on ohi, meillä on jo uusi komissio, joka rupeaa antamaan lainsäädäntöesityksiä. Sitten ruvetaan tekemään sitä normaalia eurooppapoliittista työtä.

”Ei tarvitse kääntää ihmisten mielipiteitä tälle puolelle.”

Tuppurainen toteaa, että Rinteen hallituksen lähtökohta suhteessa Eurooppa-politiikkaan on erilainen kuin Sipilän hallituksen, jossa oli mukana euroskeptinen puolue.

– Me suhtaudumme eurooppalaiseen yhteistyöhön aktiivisesti ja avoimesti. Me emme lähde aina ikään kuin hakemaan sitä asiaa, joka pitää torjua, vaan olemme aktiviisesti ja avoimesti mukana eurooppalaisessa yhteistyössä. Pyrimme EU:n eturiviin. Se on linjaus, joka on puheenjohtaja Rinteen johdolla tehty SDP:ssä jo aiemmin. Se on muotoutumassa tämän hallituksen linjaksi.

Tuppuraisella lienee myös tehtävää siinä, että Eurooppa-myönteisyys saisi Suomessa yhä enemmän sijaa.

– Iloitsen siitä, että kaikkien mittausten mukaan kansalaisten tuki eurooppalaiselle yhteistyölle on todella vahva. Ihmiset tukevat Suomen EU-jäsenyyttä, kannattavat yhteistyön jatkamista ja jopa syventämistä, kannattavat jäsenyyttä euroalueella. Tämä on vahva tuki alkavalle työlle. Ei tarvitse kääntää ihmisten mielipiteitä tälle puolelle, kun he ovat jo. 

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE