Kotimaa

Tyydyttymättömät tarpeet johtavat tyypillisesti ”vimmaisiin” haluihin tai haluttomuuteen, sanoo seksitutkija

Kliininen seksologi, vaativan erityistason psykoterapeutti Heidi Valasti sanoo, että kosketuksen puute luo vääristyneen uskomuksen, ettei tarvitsisi kosketusta tai läheisyyttä.

”Suomalaisessa kulttuurissa lapsia kosketellaan hellyydellä, ilolla ja leikillä vain vähän. Yhteys omaan kehoon ja sen luovuuden ja nautinnon kapasiteettiin ei siis välttämättä pääse kehittymään. Näiden mekanismien kautta kehittyy useimmiten sanaton mutta vahvasti kehollinen häpeän kokemus.”

Valasti kirjoittaa Helsingin Sanomissa, että tyydyttymättömät tarpeet johtavat tyypillisesti ”vimmaisiin” haluihin tai lamaantumiseen eli haluttomuuteen.

”Kosketuksen puute luo vajetilan läheisyyden tunteen tyydytykselle mutta samalla myös vääristyneen uskomuksen, ettei tarvitsisi kosketusta tai läheisyyttä. Moni aikuinen elää tätä jo lapsuudessa opittua kaavaa: ”En halua.””

Valasti sanoo, että jos ihminen juuttuu tiedostamattomilla tavoilla menneisyydessä koettuihin häpeän ja pelon kokemuksiin, syntyy monta seksuaalista ongelmaa.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat