Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Ulkomaat

Tyytymättömyys Taleban-hallitukseen yhdistää YK:n turvallisuusneuvoston pysyviä jäseniä – haluavat ”rauhallisen ja vakaan Afganistanin”

LEHTIKUVA / AFP / JOHN MINCHILLO

YK:n turvallisuusneuvoston pysyvät jäsenet ovat löytäneet yhteistä maaperää Afganistan-kannoissaan.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Kaikki maat haluavat ”rauhallisen ja vakaan Afganistanin, jossa humanitaarista apua voidaan jakaa ongelmitta ja ilman syrjintää”, sanoi YK:n pääsihteeri Antonio Guterres (kuvassa) medialle maiden tapaamisen jälkeen varhain torstaina Suomen aikaa.

Yhdysvaltojen, Britannian, Ranskan ja Venäjän ulkoministerit tapasivat kasvotusten. Kiinan ulkoministeri oli mukana keskustelussa etäyhteydellä.

Kiina ja Venäjä ovat kutsuneet äärijärjestö Talebanin voittoa Afganistanissa Yhdysvaltojen häviöksi ja ovat ilmaisseet valmiutensa yhteistyöhön uuden Taleban-hallinnon kanssa. Mikään maa ei kuitenkaan ole tunnustanut Afganistanin uutta hallitusta.

Kaikki viisi maata haluavat Afganistanin, jossa naisten ja tyttöjen oikeuksia kunnioitetaan, joka ei ole turvapaikka terrorismille ja jossa on kaikkia väestönosia edustava inklusiivinen hallitus, Guterres sanoi.

Talebanin virkaa tekevään hallitukseen ei kuulu yhtään naista eikä ketään muuta kuin talebaneja. Sen sijaan hallituksen ministereitä on YK:n mustalla listalla terrorismisyytösten vuoksi.

Kiina ja Venäjä kritisoineet varojen jäädyttämistä

Uutistoimisto AFP:n haastattelema yhdysvaltalaisvirkamies kuvaili kokouksen olleen rakentava. Tapaamisessa oli hänen mukaansa ”paljon lähentymistä”, muun muassa toive siitä, että Taleban kunnioittaisi naisten ja lasten oikeuksia.

–  En usko, että kukaan on tyytyväinen väliaikaisen hallituksen kokoonpanoon, mukaan lukien kiinalaiset, virkamies sanoi.

Puhuessaan AFP:lle ennen kokousta Kiinan YK-lähettiläs Zhang Jun oli samaa mieltä siitä, että kaikki viisi maata haluavat inklusiivisen hallituksen.

Kiina, samoin kuin Venäjä, on aiemmin kritisoinut Yhdysvaltoja siitä, että se on jäädyttänyt miljardien dollarien edestä Afganistanin varoja. Kiinalle olisi myös tärkeää, ettei naapurimaasta tulisi ulkopuolisten ääriryhmien tukikohta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE