Politiikka

”Uhoileva voimannäyttö on viimeinen asia, jota Suomessa nyt tarvitaan” – Tuomioja vastaa Kanervalle

Lehtikuva / Mikko Stig
Lehtikuva / Mikko Stig
Lehtikuva / Mikko Stig

Eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.) esitti Helsingin Sanomissa, että Suomi voisi isännöidä monikansallisia suursotaharjoituksia.

Ex-ulkoministeri, kansanedustaja Erkki Tuomioja (sd.) ei innostu asiasta.

– Minä toivon suursotaharjoitusta yhtä vähän kuin suurta tai pientäkään sotaa. Kun Kanerva itsekin kertoo, että ”harjoituksilla on aina salattu agendansa”, ei sen esiin kaivaminen ole tässä tapauksessa kovin vaikeata, mutta mielellään kuulisi Kanervan kertovan sen omin sanoin, Tuomioja kirjoittaa Facebookissa.

Hänen mukaansa ”sotaretoriikan viljeleminen ja uhoileva voimannäyttö ovat viimeinen asia jota Suomessa nyt tarvitaan”.

Tuomioja muistuttaa, mitä eduskunnan vastauksessa hallituksen puolustusselontekoon todetaan:

– Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan selkeänä päämääränä on ehkäistä Suomen joutuminen sotilaallisen konfliktin osapuoleksi eikä Suomi ”salli alueensa käyttämistä vihamielisiin tarkoituksiin muita valtioita vastaan”.

Minä toivon suursotaharjoitusta yhtä vähän kuin suurta tai pientäkään sotaa.

Tuomioja pitää selvänä, että Suomen on sotilaallisesti liittoutumattomana maana pidettävä huoli omasta puolustuksestaan, ja että tämä edellyttää puolustusvoimien osaamisen asianmukaista ylläpitämistä ja kehittämistä myös kansainväliseen harjoitustoimintaan osallistumalla.

– Perusteena on aina oltava se, että se palvelee Suomen oman puolustuksen sekä kansainvälisen YK- ja EU-päätöksiin perustuvan kriiisinhallinnan valmiuksien ja osaamisen kehittämistä. Osallistuminen sellaiseen harjoitteluun, joka lisää kansainvälistä jännitystä ja on luonteeltaan pelotteluun tarkoitettua voimannäyttöä, ei ole Suomelle perusteltua.

Tuomioja korostaa, että Suomi on tietysti sitoutunut EU:n Lissabonin sopimuksen solidaarisuuslauseeseen.

– Meidän on oltava valmiita antamaan ja vastaanottomaan sen tarkoittamaa apua, jonka luonteesta jokainen jäsenmaa kuitenkin päättää itse. Kun Kanerva ilmaisee tavoitteeksi sen, että ”EU-maista voisi jonain päivänä soittaa Suomeen, että nyt tarvitaan apua – ja päinvastoin”, on se toki Lissabonin sopimuksen mukaista.

Tavoite saa Tuomiojan mielestä kuitenkin oudon kaiun ellei samalla todeta, että tärkein tavoite on toimia niin, ettei tällaista tarvetta koskaan tulisi.

– Ja jos kuitenkin tulee, niin suursotaharjoittelu ei ole siihen oikeaa varautumista, Erkki Tuomioja painottaa.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat