Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Uhriluku kasvaa iskussa suurlähetystön alueelle – Iran: Israel ei jää ilman rangaistusta”

AFP / LEHTIKUVA / LOUAI BESHARA

Israelin maanantaisessa iskussa Iranin suurlähetystön alueelle Syyrian pääkaupungissa Damaskoksessa on kuollut 13 ihmistä, Iranin valtionmedia kertoo.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Uhrien lukumäärä on noussut maanantain ja tiistain mittaan tietojen päivittyessä.

Israel ei ole kommentoinut tapahtunutta.

Iran vahvisti maanantaina, että iskussa kuoli kaksi Iranin vallankumouskaartin Quds-joukkojen korkea-arvoista johtajaa. Iranin mukaan heidän lisäkseen iskussa kuoli viisi kaartin jäsentä. Iranin mukaan iskussa kuoli lisäksi kuusi syyrialaista.

Syyrian sotaa seuraavan, Britanniasta operoivan Syrian Observatory for Human Rights -järjestön johtaja Rami Abdel Rahman sanoi aiemmin, että kuolleiden joukossa olisi kahdeksan iranilaista, kaksi syyrialaista ja yksi libanonilainen. Tuolloin tiedossa oli järjestön mukaan 11 kuolonuhria, joiden joukossa ei järjestön mukaan ollut siviilejä.

Valkoinen talo tiedotti maanantai-iltana Reutersin mukaan, että Yhdysvallat on tietoinen tapahtuneesta ja se tutkii tietoja iskusta.

YK:n turvallisuusneuvoston on määrä keskustella iskusta myöhemmin tänään Syyrian liittolaisen Venäjän pyynnöstä.

IRANIN uskonnollisen johtajan ajatollah Ali Khamenein mukaan Israel ei jää ilman rangaistusta.

-  Laitamme heidät katumaan tätä ja muita rikoksia, Khamenei sanoi virallisilla verkkosivuillaan julkaistussa viestissä.

Iranin presidentti Ebrahim Raisi tuomitsi hyökkäyksen “selvänä kansainvälisten määräysten rikkomisena”, joka ei hänen mukaansa ei jää vastaamatta.

Maan ulkoministeri Hossein Amir-Abdollahian vaati aiemmin kansainväliseltä yhteisöltä painokasta reaktiota. Ulkoministeriön erillisessä lausunnossa ministeriön tiedottaja sanoi, että Iran pidättää itsellään oikeuden reagoida ja aikoo päättää, millä tavalla se vastaa ja rankaisee hyökkääjää.

Iranin Syyrian-suurlähettiläs Hossein Akbarin mukaan rakennusta kohti ammuttiin ilmasta käsin kuusi ohjusta. Akbari totesi aiemmin, että Israel ei noudata kansainvälistä oikeutta ja toimii epäinhimillisesti omien tavoitteidensa saavuttamiseksi. Hän sanoi Iranin aikovan vastata iskuun.

Syyrian ulkoministeri Faisal Mekdad totesi Syyrian valtiollisen uutistoimisto Sanan mukaan käytyään tapahtumapaikalla, että kyseessä on “hirvittävä terrori-isku, jossa kuoli viattomia ihmisiä”.

EU totesi tiistaina olevansa huolissaan iskusta ja varoitti eskaloimasta tilannetta.

-  Tässä erittäin kireässä alueellisessa tilanteessa on todella äärimmäisen tärkeää osoittaa pidättyväisyyttä, koska enempi eskalaatio alueella ei ole kenenkään etujen mukaista, sanoi Peter Stano, EU:n ulkopoliittisen edustajan Josep Borrellin tiedottaja.

ISRAEL on tehnyt lukuisia iskuja Syyrian sotilaskohteisiin ja muihin kohteisiin, joissa toimii Iranin tukemia joukkoja. Syrian Observatory for Human Rights -järjestö kertoi, että Israelin viime viikkoisissa iskuissa tapettiin 53 ihmistä, heidän joukossaan 36 sotilasta ja seitsemän äärijärjestö Hizbollahin jäsentä.

-  Syyriasta ja Libanonista on tullut yksi laaja taistelukenttä Israelin näkökulmasta, Lähi-idän ja Persianlahden sotilasanalyysi-instituutin johtaja Riad Kahwaji kommentoi viime viikon iskujen jälkeen.

Tilanne Israelin ja Libanonista operoivan, Iranin tukeman Hizbollahin välillä on niin ikään kiristynyt, kun osapuolet tulittavat maiden rajan tuntumassa lähes päivittäin.

Hizbollah kommentoi tiistaina, että Israel tulee maksamaan Syyriaan tehdystä iskusta. Äärijärjestö sanoi tiedotteessaan, että “vihollinen saa rangaistuksen ja isku kostetaan”.

Äärijärjestö Hamas puolestaan kuvaili maanantain iskua “vaaralliseksi eskalaatioksi”.

Israelilaisen Haaretz-lehden toimittaja Amos Harel totesi analyysissään, että tapahtunut saattaa olla vakavin käänne Lähi-idän tilanteessa sitten Gazan sodan alun kuusi kuukautta sitten.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE