Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

Uimahallit ja maauimalat aukeavat – ohjeet ja rajoitukset vaihtelevat eri paikkakunnilla

Lasten uimakoulun tarvikkeita Helsingin Uimastadionilla kesällä 2019.

Kiihkeiden vesipetojen odotus päättyy monin paikoin ensi viikolla, kun uimahallit ja maauimalat pääsevät koronapannastaan.

Se, millaisin rajoituksin ja koska uintipaikat avautuvat, riippuu täysin paikallisista viranomaisista. Erillisiä koronaohjeita ei ole, vaan uimapaikkojen ylläpitäjät ovat laatineet tai laatimassa omia ohjeitaan aluehallintoviraston (avi) ja Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliiton ohjeiden pohjalta.

Erityisen riskialtista uimaan lähteminen ei ole, sillä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan tällä hetkellä ei ole näyttöä siitä, että uusi koronavirus voisi levitä uima-allasvesien kautta. Uima-altaissa käytetään aina desinfiointikemikaalina klooriyhdisteitä, joiden ansiosta virukset tuhoutuvat nopeasti allasveteen joutuessaan.

Tartuntariski uimahalleissa ja maauimaloissa liittyykin lähikontakteihin, kuten muuallakin. Kävijöitä yritetään pitää etäällä toisistaan muun muassa sulkemalla saunoja, määräämällä allas- ja paikkakohtaisia kävijärajoituksia ja panemalla uimapaikkojen välinelainaus jäihin.

Sosiaalista pelisilmää

THL:n tutkimusprofessorin Hannu Kivirannan mukaan uimahallit, maauimalat tai yleiset saunat eivät ole erityisen riskialttiita paikkoja koronaviruksen kannalta.

– Monissa uimahalleissa on tosi isot saunat, joten niissä mahtuu istumaan etäällä toisistaan. Tämän lisäksi harva viettää saunassa yli viittätoista minuuttia, joten en pidä riskiä kovin suurena, Kiviranta sanoo.

Toisaalta kiihkeäkään saunominen ei virusta tapa, joten jos on oikein huono tuuri, voi tartunnan saada saunassakin.

– Jos joutuu saunassa alttiiksi sellaisen ihmisen pisaroille, jolla on virus, niin kyllä se saunassakin tarttuu.

Kivirannan keskeinen ohje saunojille ja uimareille on hyvä sosiaalinen pelisilmä.

– Riittävän etäisyyden pitäminen, vain täysin terveenä uimahalliin ja hyvä käsihygienia. Sillä selviää jo pitkälle.

Uimastadionin lastenaltaiden laatat jäivät Italiaan

Helsingissä Uimastadion ja Kumpulan maauimala avautuvat maanantaina. Kumpaankin tulee 500 asiakkaan rajoitus, eikä saunoja avata.

– Uimastadionin lastenaltaat saataneen niin ikään käyttöön vasta juhannuksen jälkeen, koska niiden remontti viivästyi. Kun koronakriisi alkoi, altaisiin Pohjois-Italian tehtaalta tilatut laatat jäivät tulematta, koska tehdas pantiin koronan vuoksi kiinni, selvittää liikuntapaikkapäällikkö Petteri Huurre.

Sen paremmin Uimastadionilla kuin Kumpulassakaan ei lainata yleisölle mitään välineitä eikä kausikortteja myydä.

– Henkilökunta huolehtii koko ajan siitä, että väkeä on vain turvalliseksi katsottu määrä niin altaissa kuin itse uimapaikoillakin, Huurre vakuuttaa.

“Asteittain ja hallitusti”

Tampereella pääsee polskimaan maanantaista lähtien maauimalassa, Pyynikin uimahallissa ja Tampereen uintikeskuksessa. Maauimalassa ei ole saunoja, mutta Pyynikillä ja Tampereen uintikeskuksessa on. Löylyihin pääsee metrin turvaväleillä.

– Emme ole esimerkiksi maauimalaan panneet mitään tarkkaa kävijämäärärajoitusta, koska määrä riippuu niin paljon säästä. Aurinkoisella säällä ihmiset makailevat paljon pyyhkeillä, joten allasalueella on väljempää ja kävijämäärä voi olla suurempi kuin silloin, kun kaikki ovat uimassa. Henkilökunta tarkkailee koko ajan, että turvavälit pysyvät riittävinä eikä väkeä tule liikaa, kertoo Tampereen kaupungin liikuntapäällikkö Mikko Heinonen.

Täydellä kapasiteetilla halleissa ei polskita, sillä muun muassa uimakoulujen, vesijumppien ja uimaseurojen harjoitusten alku siirtyy tulevaisuuteen.

– On myös muita turvallisuuteen liittyviä ohjeita: uimaratojen henkilömäärä on rajoitettu kymmeneen, eikä hyppytornissa jonoteta iholla kiinni kuten aikaisemmin, Heinonen luettelee.

Heinonen pitää mahdollisuutta rajoitusten laatimiseen paikallisten olojen mukaan hyvänä.

– Paikat ja hallit ovat niin erilaisia, että on mahdoton antaa yleispätevää lukumäärää. Jos valtakunnallinen kävijämäärärajoitus olisi vaikka 50, niin ei meidän olisi kannattanut suurempia paikkoja edes avata, Heinonen perustelee.

– Yritämme näissä omissa ohjeissamme noudattaa hallituksen antamaa linjausta. Mitenkäs se nyt meni? “Asteittain ja hallitusti.” Sillä lailla yritämme edetä kohti syksyä ja toivomme, että silloin asiat olisivat jo lähellä normaalia.

“Tarvittaisiin selkeämpää ohjeistusta”

Turussa Samppalinnan maauimala aukeaa tulevana maanantaina ja Kupittaan maauimala tästä viikon päästä.

– Saunat ovat poissa käytössä kaikissa uimalaitoksissa. Käteistä ei oteta vastaan, lainavälineitä ei juurikaan anneta, ohjekylttejä on runsaasti ja siivousta on lisätty, luettelee uimalaitosten päällikkö Eeva Haapanen Turun kaupungilta.

Kävijämäärissä on sekä allaskohtainen että paikkakohtainen rajoitus. Samppalinnaan ja Kupittaalle pääsee kumpaankin 200 ihmistä kerralla. Lisäksi on kahden tunnin käyttörajoite.

– Toki joku voi mennä käymään välillä ulkona ja palata sitten taas takaisin, mutta käyttörajoitteella pyritään siihen, että mahdollisimman moni voisi nauttia palveluista.

– Kiinnostus on ollut suurta, ja mielipiteitä on laidasta laitaan. Liikunta edellä tässä mennään, mutta rajoituksia noudattaen. Ei me ilkeyttämme saunoja kiinni pidetä, Haapanen summaa.

Porissa maauimalan avaamisesta ei ole vielä tehty päätöstä, mutta kokous, jossa uimapaikkojen tulevaisuutta pohditaan, oli luvassa myöhemmin tällä viikolla.

Hallimestari Jani Rantanen olisi kuitenkin kaivannut parempaa ohjeistusta siitä, miten tässä tilanteessa tulee toimia.

– Ei se riitä ohjeeksi, että kunta tai kaupunki saa tehdä mitä haluaa, koska ne ovat viime kädessä vastuussa, jos jotain tapahtuu, Rantanen sanoo.

– Olisin toivonut paljon selkeämpää ohjeistusta. Ihmiset kummastelevat, miksi toisaalla saunoja pidetään auki ja toisaalla taas ei. Välillä itsekin olen ihmetellyt näitä ohjeita.
STT–Hannu Aaltonen

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE