Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Ulkomaat

Tärkeä Lyman ukrainalaisten haltuun – sotilaat kiinnittävät Ukrainan lipun kaupungin nimikilpeen

Google Maps

Venäjän puolustusministeriö sanoi lauantaina vetäneensä joukkonsa pois strategisesti tärkeästä Lymanin kaupungista Itä-Ukrainassa, kertoi BBC Venäjän valtiollisiin uutistoimistoihin viitaten.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Saartamisuhan takia joukot vedettiin Lymanista parempiin asemiin, ministeriö väitti. Lymanista käytettiin vanhaan neuvostonimeä Krasnyi (punainen) Lyman.

Ukraina puolestaan sanoi omien joukkojensa saapuneen kaupunkiin. Ukrainan puolustusministeriön Twitter-tilillä näkyy video, jossa sotilaat kiinnittävät Ukrainan lipun Lymanin nimikilpeen.

Tätä ennen Ukraina oli kertonut saartaneensa tuhansia venäläissotilaita Lymanin kaupungissa.

Lyman on tärkeä rautatiekeskus, joka yhdistää Donetskin, Luhanskin ja Harkovan alueet Ukrainan itä- ja koillisosissa. Venäjän joukot olivat tehneet Lymanista suuren logistiikka- ja kuljetuskeskuksen.

Venäjältä kului keväällä viikkokausia Donetskin alueella sijaitsevan Lymanin valtaamiseen.

Lymaniin oli sijoitettu 5  000 venäläissotilasta, ja kaupungin menetys olisi yksi Venäjän pahin sotilaallinen tappio sitten sodan alkamisen 24. helmikuuta.

Lyman on ensimmäinen kaupunki Donetskin alueella, jonka Ukrainan armeija on vallannut sen jälkeen, kun Venäjä julisti alueen liitetyksi Venäjään perjantaina.

UKRAINA syytti lauantaina Venäjää hyökkäyksestä siviilien autosaattuetta vastaan lähellä Kupianskin kaupunkia Itä-Ukrainassa. Hyökkäyksessä kuoli 24 siviiliä, joiden joukossa oli 13 lasta, kertoi Harkovan alueen kuvernööri Oleh Synjehubov.

-  Venäläiset ampuivat siviilejä lähietäisyydeltä, hän sanoi.

Harkovan alueen syyttäjänvirasto kertoi, että syyttäjät, tutkijat, turvallisuuspalvelu ja poliisit olivat löytäneet seitsemästä ajoneuvosta koostuneen saattueen perjantaina. Ampumisen kerrotaan tapahtuneen viime viikon sunnuntaina, kun siviilit olivat yrittäneet evakuoitua, kerrottiin syyttäjänviraston lausunnossa.

Perjantaina Venäjä teki ukrainalaisviranomaisten mukaan iskun humanitaariseen saattueeseen Zaporizhzhjassa maan eteläosassa. 25 ihmisen kerrottiin kuolleen ja 50:n haavoittuneen.

Isku Zaporizhzhjassa kielii Venäjän joukkojen ampumatarvikepulasta, erityisesti pidemmän kantaman tarkkuusohjusten pulasta, arvioi Britannian sotilastiedustelu.

Venäjän uskotaan käyttäneen iskussa S-300-ilmatorjuntaohjuksia, jotka on suunniteltu pikemminkin lentokoneiden ja saapuvien ohjusten alasampumiseen kuin maakohteisiin käytettäviksi.

Saattue oli matkalla noutamaan ihmisiä pois Venäjän miehittämältä alueelta. Venäjä tulitti ennen saattueiskua useita kaupunkeja alueella, muun muassa läheistä Dniproa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE