Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Ukrainassa on noin 100 000 ihmisen unkarilaisvähemmistö – näin se on vaikuttanut maiden politiikkaan

AFP / LEHTIKUVA / ATTILA KISBENEDEK
Kuvassa länsiukrainalaisen Mukatshevon kaupungin keskiaikainen linna.

Lokakuussa länsiukrainalaisen Mukatshevon kaupungin keskiaikaisen linnan pihalla syntyi patsaskiista. Unkarin kansallissymboli, myyttinen Turul-lintu, sai lähteä, ja tilalle tuli Ukrainan vaakunasta tuttu kolmikärki.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Mukatshevon, unkariksi Munkacsin, pormestarin Andri Balohan mukaan Turul on keisariajan Unkarin kansallismielinen symboli ja sen oikea paikka on museossa. Aiemmin pormestari poistatti myös Unkarin liput julkisten rakennusten edustalta.

- On tärkeää osoittaa, että Transkarpatia on ollut, on ja tulee aina olemaan osa Ukrainaa, Baloha perusteli toimiaan.

Ukrainan ja Unkarin suhteet ovat olleet kireät jo vuosikausia, eikä Unkarin Venäjää myötäilevä linja suurhyökkäyksen alkamisen jälkeen ole auttanut asiaa yhtään. EU:n ja Naton jäsen Unkari on ollut aukko länsimaiden yhteisessä Ukrainaa tukevassa rintamassa torjumalla talouspakotteita ja kieltäytymällä toimittamasta aseita Ukrainalle.

Ukrainan noin 100 000 ihmisen unkarilaisvähemmistön asia tuntuu sen sijaan olevan Budapestin vallanpitäjille sydämen asia. Pääministeri Viktor Orbánin linja on saanut Balohan kaltaiset ukrainalaispoliitikot epäilemään, että Unkari havittelee Taka-Karpatiaksikin kutsutun Transkarpatian anastamista takaisin itselleen.

PÄÄOSA Ukrainan etnisistä unkarilaisista asuu Transkarpatian alueella, joka kuului ennen ensimmäistä maailmansotaa Itävalta-Unkarin keisarikuntaan. Unkaria on hermostuttanut Ukrainan vuonna 2017 hyväksytty laki, jonka mukaan korkeakoulututkintoa ei enää voi suorittaa unkarin kielellä.

Myös perusopetuksessa unkarinkielisen opetuksen määrää on supistettu. Unkari on vastannut tähän rahoittamalla avokätisesti unkarinkielisiä kouluja Ukrainassa.

Mukatshevossa opettajana työskentelevän Pal Popovicsin koulun seiniä koristavat kuvat Unkarin historiallisista merkkimiehistä, ja siellä opetetaan aineita vain unkariksi. Ensi syyskuusta alkaen vähintään viidesosan opetuksesta pitää olla ukrainankielistä.

Popovics pitää riitelyä opetuskielestä valitettavana.

- Opetus äidinkielellä on tärkeää identiteettimme säilyttämisen kannalta – – rajoitukset saavat meidät tuntemaan itsemme toisen luokan kansalaisiksi, Popovics sanoo.

Monien Transkarpatian miesten kerrotaan paenneen Unkarin puolelle, jotta he eivät joutuisi sotarintamalle. Ilmahälytystä koulun kellariin paenneen Popovicsin mukaan asia ei ole niin yksioikoinen.

- Me maksamme veromme ja taistelemme muiden maanmiehiemme tavoin Venäjän hyökkäystä vastaan, hän vakuuttaa.

TRANSKARPATIAN suurimmasta kaupungista Uzhhorodista (unkariksi Ungvar) kotoisin oleva 50-vuotias leipuri Zsolt Ladanyi ei miettinyt kahta kertaa ennen kuin ilmoittautui vapaaehtoiseksi armeijaan.

- Kerroin ukrainalaisille tovereilleni, että olen syntynyt täällä enkä ole koskaan suunnitellut lähteväni pois, Ladanyi perustelee.

Puhelimestaan kuvia itärintaman juoksuhaudoista esittelevä Ladanyi ei voi ymmärtää, miksi Unkari ei lähetä Ukrainalle aseita.

Uzhhorodin yliopiston dekaanin Sandor Spenikin mukaan hallinto Kiovassa on tehnyt oman osansa Ukrainan ja Unkarin suhteiden kärjistämisessä. Hänen mukaansa esimerkiksi Turul-linnun poistaminen Mukatshevossa oli “puhdas provokaatio”, jonka tarkoituksena oli huonontaa väestöryhmien keskinäisiä välejä.

Transkarpatian aluehallintoa edustava Volodymyr Tshubirko on samoilla linjoilla. Hänen mukaansa väestöryhmien väliset jännitteet ovat osin paisuteltu myytti ja tavoitteena pitää olla rauhan säilyttäminen.

- On täysin väärin, että etnistä unkarilaisväestöämme vainotaan Unkarin hallituksen takia, Tshubirko sanoo ja toteaa myös, etteivät he pidä hallituksesta.

Alueen unkarilaisia edustavan KMKSZ-puolueen edustajan Karolina Darcsin mukaan unkarilaisvähemmistö on saanut tuntea nahoissaan Unkarin hallituksen kielteisen kannan Ukrainan aseistamiseen.

- Uutisjuttujen kommenttikentissä jotkut ukrainalaiset kirjoittavat, että jos unkarilaiset kerran ovat tuollaisia, niin heidät pitäisi karkottaa Budapestiin, Darcsi kertoo.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE