”Ulko- ja turvallisuuspolitiikka ei ole leikin asia” – Rinne vastaa Stubbille

Jukka-Pekka Flander
Antti Rinne huomauttaa, että jokainen liike on arvioitava uudelleen ulko- ja turvallisuuspolitiikassa.
Jukka-Pekka Flander
Antti Rinne huomauttaa, että jokainen liike on arvioitava uudelleen ulko- ja turvallisuuspolitiikassa.
Jukka-Pekka Flander
Antti Rinne huomauttaa, että jokainen liike on arvioitava uudelleen ulko- ja turvallisuuspolitiikassa.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne muistuttaa valtiovarainministeri Alexander Stubbia (kok.) siitä, että Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikka ei ole leikin asia.

– Jokainen liike on arvioitava erikseen – varsinkin ministerin, Rinne kirjoittaa Twitterissä.

Stubb hämmästeli blogissaan kohua, joka on syntynyt amerikkalaisten harjoittelusta Suomessa. Hänen mukaansa transatlanttisen yhteistyön vahvistamisen ei olisi pitänyt tulla yllätyksenä kenellekään.

Erityisesti Stubb tuntui ihmettelevän ”Rinteen hämmennystä”.

– Rinne oli oman hallitukseni ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan jäsen. Näin ollen hänen pitäisi tietää, mistä siellä on linjattu. Siitä, että Suomi tiivistää kansainvälistä yhteistyötä ja osallistuu sotilaallisiin harjoituksiin, Stubb kirjoitti.

Ulko- ja turvallisuuspoliittinen arvio on poliitikkojen tehtävä.

Stubbin sai takajaloilleen Rinteen MTV:n verkkosivuilla julkaistu nettikolumni, jossa hän vaati hallitukselta ulkopoliittista linjaa selventävää puheenvuoroa.

Rinne kirjoitti, että julkisessa keskustelussa kotimaassa sekä myös ulkomailla on esitetty arvailuja siitä, onko Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittinen linja muuttunut.

Epäselvyyksiä Suomen linjasta ovat Rinteen mukaan herättäneet muun muassa puolustusministeriön uudet sotaharjoitukset ja amerikkalaisten sotakoneiden kutsuminen Suomeen.

– Ulko- ja turvallisuuspoliittinen arvio täytyy tehdä ja se on poliitikkojen, ei sotilaiden tehtävä. Minun arvioni mukaan tätä (arviota) ei ole tehty siten kuin se pitäisi tehdä, Rinne sanoi STT:lle.

Jännittyneessä eurooppalaisessa turvallisuustilanteessa korostuu Rinteen mukaan Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan jatkuvuus ja ennustettavuus.

– On tärkeätä, että Suomen oma toiminta toteuttaa johdonmukaisella tavalla aikaisemmin ilmoittamia Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan päämääriä. Millään hallinnonalalla, ei myöskään puolustushallinnolla tai puolustusministeriöllä, voi olla mitään omaa ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa, Rinne kirjoitti MTV:n nettikolumnissaan.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat