Palkittu politiikan aikakauslehti.
Katso hinnat!

Politiikka

4.2.2020 15:25 ・ Päivitetty: 4.2.2020 17:29

Ulkoasiainvaliokunta keskusteli Niikon Kiina-kytkyistä – Tuomioja: Ohjeita kanssakäymiseen ulkomaisten toimijoiden kanssa ei ole

Foto: Markku Ojala

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunta keskusteli maanantaina valiokunnan puheenjohtajan Mika Niikon (ps.) julkisuudessa esillä olleista Kiina-yhteyksistä. Suomen Kuvalehti kertoi aiemmin, että Niikko on omistanut osakkuuden Kiinan valtioon kytkeytyvästä yrityksestä.

Ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtajan Erkki Tuomiojan (sd.) mukaan keskustelu oli avointa eikä valiokunnassa esitetty Niikolle epäluottamusta.

– Me emme tähän tapaukseen tule sinänsä palaamaan. Käymme keskusteluja kaikkien eduskuntaryhmien kanssa, koska ryhmissä halutaan käydä läpi samaa aineistoa mitä mekin nyt sitten valiokunnan piirissä olemme käyneet läpi.

– Tämä ei sisällä epäluottamuslausetta eikä sellaista edes käsitelty nyt. Mitään sellaisia asioita, jotka olisivat konkreettisesti liittyneet esillä oleviin asioihin ja tiedossa oleviin asioihin ulkoasiainvaliokunnan työssä ei ole tässä tullut esiin, Tuomioja sanoi toimittajille kokouksen jälkeen.

Tuomiojan mukaan valiokunta keskusteli muutenkin jäsenten ja puheenjohtajien esiintymisestä.

– Halusimme korostaa sitä, että kun valiokunnan jäsenet esiintyvät valiokunnan puolesta, he edustavat sitä kantaa mikä on valiokunnan kanta.

”Tähän saatamme yleisemmällä tasolla palata.”

Niikon tapaukseen palataan tarvittaessa, mutta lähinnä yleisellä tasolla.

– Se tarkoittaa ennen kaikkea sitä, että kun eduskunta, kansanedustajat ja tietysti ulkoasianvaliokunnan jäsenet erityisesti ovat monenlaisen yhteydenpidon ja vaikuttamisen kohteena ulkovaltojen, yritysten ja kansalaisjärjestöjen osalta, niin meillä ei ole koskaan ollut ohjeistusta siitä miten tällaista kanssakäymistä tulisi harjoittaa.

– Se kanssakäyminen on luonnollista ja kuuluu työhön, mutta voi olla, että se vaatii ohjeistusta ja periaatteiden selvittämistä. Tähän saatamme yleisemmällä tasolla palata, Tuomioja sanoi.

Ohjeet olisivat Tuomiojan mukaan tarpeen myös muiden valiokuntien jäsenille, jos sellaiset päätetään valmistella.

– Tämähän on aika uutta loppujen lopuksi tällainen kansainvälinen toiminta ja vaikuttaminen. Se, että se voi liittyä näin massiivisesti esimerkiksi yritystoimintaan on tuonut uusia piirteitä.

Tuomioja ei halunnut nostaa esimerkiksi juuri Kiinaa.

– Me käymme esimerkiksi nyt keskusteluja ja valmistelemme mittavaa hävittäjähankintaa ja siihen varmasti liittyy paljon vaikuttamista.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU