Palkittu politiikan aikakauslehti.
Katso hinnat!

Politiikka

27.6.2024 14:39 ・ Päivitetty: 27.6.2024 15:40

Ulkoasiainvaliokunta puoltaa Yhdysvaltojen kanssa tehtyä puolustusyhteistyösopimusta

LEHTIKUVA / RONI REKOMAA
Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Kimmo Kiljunen (sd.).

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunta puoltaa Yhdysvaltojen kanssa tehdyn, puolustusyhteistyötä koskevan DCA-sopimuksen hyväksymistä. Valiokunta oli asiasta yksimielinen.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Valiokunta linjasi, että sopimus vahvistaa Suomen puolustuskykyä. Se mahdollistaa Yhdysvaltojen sotilaallisen läsnäolon, harjoittelun ja puolustusmateriaalin varastoinnin Suomessa sekä sallii Suomen ja Yhdysvaltojen yhteistoiminnan kaikissa kriisitilanteissa.

Yhdysvallat ei ole lähettämässä joukkoja pysyvästi Suomeen, mutta joukot kävisivät Suomessa esimerkiksi koulutusta ja harjoituksia varten.

Yhdysvalloilla on samantapainen sopimus 11 muun Nato-maan kanssa. Norjan, Ruotsin ja Tanskan sopimukset ovat perusteiltaan samanlaisia kuin Suomen, mikä edesauttaa Pohjoismaiden ja Yhdysvaltojen alueellisen yhteistyön tiivistämistä.

ULKOASIAINVALIOKUNTA käsittelee mietinnössään myös kysymystä ydinräjähteistä, joiden kauttakulku tai tuominen Suomeen on lain mukaan kielletty ja rangaistavaa.

-  Yhdysvalloilla ei nykyisen politiikkansa mukaan ole suunnitelmaa, aikomusta tai syytä sijoittaa ydinaseita uusiin maihin, ja kysymystä ydinaseiden tuomisesta tai kauttakulusta Suomen kautta pidetään teoreettisena, valiokunta toteaa tiedotteessa.

Ulkoasiainvaliokunta pitää tärkeänä, että sopimukseen kirjattiin osapuolille velvoite konsultoida toisiaan eri tasoilla asevoimista aina ylimpään valtionjohtoon asti.

Valiokunta korostaa myös, että konsultaatiomekanismin toimivuutta on seurattava ja arvioitava, kun sopimuksen toimeenpanosta kertyy lisää kokemusta.

VASEMMISTOLIITON kansanedustaja, ulkoasianvaliokunnan jäsen Jussi Saramo kertoo tiedotteessaan olevansa tyytyväinen, että valiokunnassa saatiin muotoiltua kompromissi, joka säilyttää päätösvallan jatkossakin eduskunnalla.

– Olen tyytyväinen, että päätösvaltaa ei luovutettu eduskunnalta hallitukselle Yhdysvaltain yksinomaiseen käyttöön annettavissa alueissa ja rakennuksissa. Sopimus sisältää monia ongelmia, mutta neuvotteluissa mietintö saatiin muotoon, jonka hyväksymistä voin suositella eduskuntaryhmällemme. Täysistuntokäsittelyssä ryhmästämme tulee vielä erillisiä lausumia ja edustajilla on myös vapaat kädet vastustaa sopimusta, Saramo sanoo.

Suomi avaa 15 sotilaskohdettaan yhdysvaltalaisten joukkojen mahdolliseen käyttöön aseiden varastointiin, harjoitteluun ja kaluston huoltamiseen. Tarkemmat ratkaisut siitä, mitkä alueet ovat vain Suomen, mitkä yhteisessä ja mitkä Yhdysvaltain yksinomaisessa käytössä, tehdään myöhemmin.

Hallitus on jo allekirjoittanut sopimuksen Yhdysvaltojen kanssa, mutta Suomen sopimuksen voimaantulo vaatii vielä eduskunnan hyväksynnän. Perustuslakivaliokunta otti sopimukseen kantaa maanantaina ja totesi, että hyväksyntä on tehtävä kahden kolmasosan määräenemmistöllä, koska sopimus koskee perustuslakia monin tavoin.

Täydennetty klo 18.39 Jussi Saramon (vas.) lausunnolla.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU