Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Työmarkkinat

”Ulkoistaminen tuo harvoin säästöjä” – JHL: Oulun kaupunki tuhoamassa hyvin toimivat infrapalvelunsa

Arja Jokiaho

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL vaatii Oulua pitämään Infra-liikelaitoksen kaupungin omana työnä.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Yt-neuvottelut liikelaitoksen tulevaisuudesta päättyivät erimielisinä.

Kaupunki esittää Infra-liikelaitoksen ulkoistamista. JHL:n edustajat ja muut pääsopijajärjestöjen edustajat ammattiliitto Jytystä ja Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestöstä Jukosta ovat esittäneet vaihtoehtoista mallia ja oman tuotannon kehittämistä ulkoistamisen sijaan.

JHL:n pääluottamusmiehet Kim Ahonen ja Kirsi Särkelä muistuttavat, että kaupungilla on yli 600 alihankkijaa ja sopimuskumppania.

– Monituottajuus heidän kanssaan yhdessä kaupungin oman palvelutuotannon kanssa mahdollistaisi joustavat hankintamenettelyt ja työskentelytavat. Kuluja saataisiin karsittua kehittämällä henkilöstön moniosaajuutta ottamalla mukaan työntekijät kehittämistyöhön, he esittävät tiedotteessa.

PÄÄLUOTTAMUSMIESTEN mukaan Infran henkilöstö tuntee kaupungin ja lähiympäristön ja osaa kokemuksensa perusteella sopeuttaa työtapansa tilanteen mukaan.

– Syvällinen tuntemus eri työkohteiden luonteesta ja vaatimuksista pitää myös kustannukset kurissa. Mikäli kaupunki siirtyy käyttämään täysin ulkopuolisen yhtiön tuottamia palveluita, on uhkana, että oma erityisosaaminen menetetään ja ostopalveluiden kustannukset nousevat.

JHL painottaa, että ulkoistaminen tuo harvoin säästöjä, eikä pelkkä oletettu säästö ole perusteltu kriteeri palvelujen ulkoistamiselle.

– Oma palvelutuotanto tasaa markkinoiden vaihteluita ja takaa omistajan omaisuuden arvon sekä ympäristön toimivuuden säilymisen. Oulun päättäjien on syytä tarkastella palvelujen toimivaa kokonaisuutta eikä tuijotella yksioikoisesti vain kustannussäästöjä, JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine sanoo tiedotteessa.

HÄN VAROITTAA tilanteesta, jos kilpailutuksen voittaa suuri kansallinen yritys tai jopa ylikansallinen jättiyritys.

– Ei ole mitään varmuutta siitä, kiinnostaako yhtiötä käyttää rahojaan Oulun kaupungille myytävien palvelujen kehittämiseen tai kaupunkiin tehtäviin tuotannollisiin investointeihin. Oulusta saatava liikevoitto päätyy suureksi osaksi osinkoina yrityksen omistajille.

JHL:n mukaan Oulu joutuu vaikeuksiin, jos palveluita tuottava yritys ei selviä lupaamistaan töistä.

– Kaupungilla säilyy velvollisuus järjestää palvelut siinäkin tapauksessa, että ulkopuolisen palveluntuottajan työ keskeytyy, tai esimerkiksi taloudellisten vaikeuksien vuoksi loppuu kokonaan.

JHL VAATII kaupungin päättäjiltä vastuullisuutta ja henkilöstöstä huolehtimista. Oulun kaupungin veto- ja pitovoima työnantajana kärsii jälleen, mikäli ulkoistuksiin päädytään.

– Ulkopuoliset eivät saa päästä päättämään, miten kaupungin verorahat käytetään. Ulkopuolisille yrityksille ei voi antaa vapautta muokata tuottamaansa palvelupakettia, koska silloin tosiasiallinen päätösvalta kaupungin rahojen käytöstä siirtyy yritykselle, Niemi-Laine sanoo.

JHL korostaa, että Oulun kaupunki ei saavuta strategisia päämääriään, ellei muun muassa katu- ja viheralueiden kunnossapito, kunnallistekniikka, infrarakentaminen, liikuntapaikat ja moni muu Infran toimialaan kuuluva palvelu toimi kunnolla.

– Kaikki palveluiden ulkoistamisesta johtuvat taloudelliset vaikutukset näkyvät aikanaan kaupungin tilinpäätöksessä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE