ehdokasmainos

Ulkomaalaisten lupa-asiat aiotaan siirtää Maahanmuuttovirastolle

Kuva: Lehtikuva
Ulkomaalaisten lupa-asioiden siirtoa Maahanmuuttovirastoon kaavaillaan.

Poliisin hoitamat ulkomaalaislupa-asiat aiotaan siirtää Maahanmuuttovirastolle. Siirtoa koskeva hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle tämän kevään aikana, kertoo Maahanmuuttovirasto.

Muutoksen on tarkoitus astua voimaan ensi vuoden alussa. Esityksen mukaan poliisilta siirtyvät Maahanmuuttovirastolle muun muassa oleskelulupahakemusten vastaanotto ja käsittely. Sama koskee esimerkiksi kansalaishakemusten vastaanottoa.

MV-lehden Janitskinia vaaditaan vangittavaksi – epäillään seitsemästä rikoksesta

Kuva: Lehtikuva / Martti Kainulainen

MV-lehden päätoimittajaksi itseään kutsuvaa Ilja Janitskinia vaaditaan poissaolevana vangittavaksi Helsingin käräjäoikeudessa.

Häntä epäillään muun muassa kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, törkeästä kunnianloukkauksesta sekä rahankeräysrikoksista.

Janitskinin vangitsemista käsitellään oikeudessa perjantaina.

Peltomäki syytteestään: “Tämä on ihan älytöntä – miljoona on jo palanut”

Kuva: lehtikuva/markku kainulainen
LKS 20160927 Vantaan entinen kaupunginjohtaja Jukka Peltomäki Helsingin käräjäoikeudessa tiistaina 27. syyskuuta 2016. Syyttäjän mukaan Peltomäki sai arkkitehtitoimisto Forma-Futuran omistajalta rahallisia etuja ja rahaa. Helsingin käräjäoikeus aloitti tiistaina pääkäsittelyn Vantaan entisen kaupunginjohtajan lahjusjutussa. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN
Vantaan entinen kaupunginjohtaja Jukka Peltomäki Helsingin käräjäoikeudessa tiistaina 27. syyskuuta 2016. Syyttäjän mukaan Peltomäki sai arkkitehtitoimisto Forma-Futuran omistajalta rahallisia etuja ja rahaa. Helsingin käräjäoikeus aloitti tiistaina pääkäsittelyn Vantaan entisen kaupunginjohtajan lahjusjutussa. 

Vantaan entinen kaupunginjohtaja Jukka Peltomäki (sd.) asteli lahjusoikeudenkäyntiinsä Helsingin käräjäoikeuteen rauhallisena. Hän totesi vastassa olleelle mediaväelle, että “tämä on ihan älytön juttu” ja toisti vielä, että kiistää kaikki syytteet. Hän harmitteli oikeudenkäynnin kestoa.

– Viisi vuotta on pitkä aika. En ole voinut tehdä töitä tällaisessa rummutuksessa. Ja ansionmenetykset nousevat noin miljoonaan euroon suhteessa siihen että olisin toiminut kaupunginjohtajana koko ajan, eläkkeellä oleva Peltomäki laskee.

Syytetään törkeästä lahjuksen ottamisesta

Jukka Peltomäkeä syytetään törkeästä lahjuksen ottamisesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta. Syyttäjän mukaan hän ja hänen lähipiirinsä ovat saaneet arkkitehtitoimistoForma-Futuran omistajalta Leila Tuomiselta yli 200 000 euron arvosta lahjoja ja etuuksia, jotka ovat vähintäänkin olleet omiaan vaikuttamaan Peltomäen toimintaan. Tuominen toimi samaan aikaan suunnittelijana tai konsulttina useissa kaavamuutosasioissa, joiden käsittelyyn Peltomäki virkatehtävissään osallistui.

Epäillyt rikokset tapahtuivat vuosina 2006–2011. Peltomäki toimi tuolloin Vantaan apulaiskaupunginjohtajana ja kaupunginjohtajana.

– Peltomäen olisi pitänyt jäävätä itsensä. Peltomäellä on ollut mahdollisuus vaikuttaa työyhteisössään hankkeisiin, joissa Forma Futura on ollut mukana, syyttäjä Tuire Tamminiemi kertoi.

Puolustus vetoaa läheisiin ihmissuhteisiin

Peltomäen ja Tuomisen puolustusten mukaan kysymys on edelleen siitä, että Tuomisen maksamat lainat, ulkomaanmatkat ja muut väitetyt edut liittyvät läheiseen ihmissuhteeseen. Peltomäki on puolustuksen mukaan saanut muun muassa lainoja ja vuokrannut asuntoa Tuomiselta ennen ja jälkeen virkasuhteensa, eivätkä ne ole mitenkään liittyneet Peltomäen tehtäviin Vantaan kaupungilla. Puolustuksen mukaan kyse ei edes ole eduista, eikä Tuomisella ole ollut motiivia vaikuttaa Peltomäkeen.

– Kovasti kaukonäköinen olisi pitänyt olla, jos Tuominen olisi 12 vuotta ennen Peltomäen virkasuhteen alkua ennustanut, että tämä aloittaa kaupungilla virkasuhteessa, Tuomisen asianajaja Matti Manner sanoi.

– Tässä on kysymys siitä, että Tuominen on hyvin menestynyt henkilö, jolla on ollut mahdollista avustaa hänelle läheisiä henkilöitä, Manner sanoi.

Peltomäki tai Tuominen eivät halunneet vielä kommentoida asiaa tarkemmin. Molemmat aikovat hakea valtiolta hyvitystä oikeudenkäynnin kestosta. Syyttäjä ei halunnut vielä kommentoida tarkemmin rangaistusvaatimusta.
Olli-Pekka Paajanen

 

 

Perussuomalaisille taas jobinpostia: Hakkaraisen kirjoittelu syyteharkintaan

Kuva: Lehtikuva
Teuvo Hakkarainen.

Sisä-Suomen poliisilaitos on saanut valmiiksi esitutkinnan kansanedustaja Teuvo Hakkaraisen (ps.) Facebook-kirjoituksesta.

Asia siirtyy syyteharkintaan valtakunnansyyttäjävirastoon. Rikosnimikkeenä on kiihottaminen kansanryhmää vastaan.

Esitutkinta liittyy Hakkaraisen heinäkuiseen Facebook-kirjoitukseen, jossa tämän epäillään lietsoneen vihapuheita muslimeja ja maahanmuuttajia kohtaan.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Vantaan ex-kaupunginjohtajan lahjussyytteet käräjillä

Kuva: Lehtikuva/Mikko Stig
LKS 20160927 - LKS 20110726 - Vantaan virkaa tekevä kaupunginjohtaja Jukka Peltomäki Vantaan kaupunginhallituksen kokouksessa Vantaalla 5. heinäkuuta 2011. LEHTIKUVA / MIKKO STIG
Vantaan ex-kaupunginjohtajan Jukka Peltomäen (sd.) oikeudenkäynti alkaa tänään.

Helsingin käräjäoikeus aloittaa tänään pääkäsittelyn Vantaan entisen kaupunginjohtajan lahjusjutussa.

Jukka Peltomäkeä (sd.) syytetään yli 200 000 euron arvoisten lahjojen ja etuuksien vastaanottamisesta. Hän kiistää syyllistyneensä lahjusten ottoon.
Epäillyt rikokset tapahtuivat vuosina 2006–2011. Peltomäki toimi tuolloin apulaiskaupunginjohtajana ja kaupunginjohtajana.

Syyttäjän mukaan Peltomäki ja tämän lähipiiri saivat arkkitehtitoimisto Forma-Futuranomistajalta Leila Tuomiselta erilaisia etuja ja rahaa. Tuominen toimi samaan aikaan suunnittelijana tai konsulttina useissa kaavamuutosasioissa, joiden käsittelyyn Peltomäki virkatehtävissään osallistui.

Yksi mittavimmista eduista oli Vantaalla sijaitseva 140 neliön asunto. Syytteen mukaan Forma-Futura vuokrasi asunnon Peltomäelle huomattavasti alle markkinavuokrien.

Syyttäjä vaatii Tuomiselle seitsemän vuoden liiketoimintakieltoa ja Forma-Futuralle 250 000 euron yhteisösakkoa.

Jutun kahdessa muussa haarassa Peltomäkeä syytetään muun muassa törkeästä lahjuksen antamisesta. Myös nämä syytteet Peltomäki on kiistänyt.

Sipilä isännöi pohjoismaisia pääministereitä Ahvenanmaalla

Kuva: Lehtikuva
Pääministeri Juha Sipilä.

Pohjoismaiden pääministerit tapaavat tänään Ahvenanmaalla. Suomi on tänä vuonna Pohjoismaiden ministerineuvoston puheenjohtajamaa ja vastaa kokousjärjestelyistä.

Turvallisuuspolitiikka vienee päähuomion pääministerien keskusteluissa. Esille nousevat niin Itämeren turvallisuustilanteen heikentyminen kuin Pohjoismaiden ja Yhdysvaltain välinen yhteistyö.

Kokouspaikkana Ahvenanmaa on erityisen ajankohtainen juuri nyt. Vasta kaksi viikkoa sitten Ruotsi kertoi aikaistavansa pysyvien joukkojen sijoittamista Gotlantiin, koska turvallisuuspoliittinen tilanne Ruotsin lähialueilla on huonontunut viime vuosina. Yleisesti on arvioitu, että Ahvenanmaalla ja Gotlannilla voisi olla haavoittuva asema, jos Itämerelle syntyisi konflikti.

Kaksipäiväisessä kokouksessa pääministerien pöydällä on myös rutiiniasioita pohjoismaisesta yhteistyöstä. Kokouksen kiinnostavinta antia ovat silti keskustelut ajankohtaisista kysymyksistä. Turvallisuuspolitiikan ohella pääministerien on tarkoitus keskustella myös muun muassa Britannian EU-eron seurauksista. Kokouslähteistä arvioitiin ennalta, että esiin nousee todennäköisesti myös äärioikeiston väkivalta.

Pääministereillä on lisäksi tapaaminen ainakin Ahvenanmaan ja Färsaarten itsehallintoalueiden edustajien kanssa.

Anniina Luotonen