”Ulkomailla on oltu kateellisia” – Sipilä: Näin Suomi onnistui maahanmuuttajien vastaanottamisessa

Kuva: Lehtikuva

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan järjestöillä on tärkeä rooli sote-uudistuksen toteutuksessa.

– On tärkeää, että järjestöjen ääni kuuluu sote-uudistuksen käytännön implementoinnissa. Varsinkin hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä järjestöt tekevät Suomessa korvaamatonta työtä, pääministeri sanoi sosiaali- ja terveysjärjestöjen foorumissa.

Sipilä sanoi aktiivisen kansalaisyhteiskunnan ja aktiivisten järjestöjen olleen suuri apu myös maahanmuuttajien vastaanottamisessa.

– Ulkomailla on oltu kateellisia siitä, miten Suomessa viranomaisten ja järjestökentän yhteistyö on sujunut. Vapaaehtoistyön ja järjestöjen merkitys on maahanmuuttokysymyksessä ollut ratkaiseva.

SOSTEn pääsihteeri Vertti Kiukas kiitti pääministeriä luottamuksesta järjestöjen asiantuntemukseen.

– Hyvinvointivaltiota on rakennettu järjestöjen, kuntien ja valtion tiiviissä yhteistyössä ihmisen parhaaksi. Kumppanuutta tarvitaan myös tulevaisuuden palveluissa.

Sipilä puhui tiistaina SOSTEn järjestöjohdon foorumissa, joka on vuosittainen sosiaali- ja terveysjärjestöjen johdon tapaaminen. Kaksipäiväisen foorumin aiheina ovat sote-uudistus ja vuoden 2017 kuntavaalit.

Keskustelua aiheesta

valittu_artikkeli02

Jokaisen onneni takana on tragedia — menetin yöunet vihapostien takia

Kuva: Jari Soini

Otan Instagramiin kuvan minusta ja ystävästäni. Se on tärkeä hetki minulle, sillä usein muulloin tunnen syvää yksinäisyyttä muutettuani vieraaseen maahan lyhyellä varoitusajalla.

Kiitän entistä yhteisöäni menneistä vuosista ylitsevuotavan iloisesti, vaikka sen taustalla vellovat valtapelit saivat minut melkein jättämään leikin kesken. Kirjoitan vitsikkään päivityksen, jossa pyydän nettiuhkailijoitani ilmoittamaan etukäteen mahdollisesta erityisruokavaliostaan tullessaan kylään, kun internetin natsit uhkasivat tulla ovelleni ”opettamaan suvakille tapoja”.

Tosiasiassa kävelin kuukauden turvasumutin taskussani ja hädin tuskin poistuin kotoani, koska minua pelotti. Jokaisen jakamani onnenhetken takana on tragedia.

Jaan sosiaalisessa mediassa muitakin asioita. Mielipiteitä.

Luon jatkuvasti sosiaalisessa mediassa positiivista narratiivia elämästäni. Korostamalla onnistumisia ja onnentunteita tarinassani, se vahvistuu ja realisoituu. Se on kuitenkin vain jäävuoren huippu: välillä elämä on ihan hanurista, vaikken niitä hetkiä liitäkään sosiaalisen median narratiiviin.

Jaan sosiaalisessa mediassa muitakin asioita. Mielipiteitä. Ne ovat kuitenkin usein harkittuja loppuun asti, sillä jakamalla keskeneräisiä ajatuksia, olisin haavoittuvaisempi. Samalla kuitenkin suljen oven jo etukäteen monelta hedelmälliseltä keskustelulta ja uudelta oppimismahdollisuudelta.

Menetin yöunet vihapostien takia.

Mitä jos kertoisin sosiaalisessa mediassa vain vastoinkäymisistäni? Siitä, kun tein töissä tyhmän virheen ja tunsin itseni huonoksi ja epäpäteväksi. Sillä yleensä saan töissä paljon onnistumisen kokemuksia. Siitä, kuinka söin taas tosi epäterveellisesti ja repsahdin myös tupakkalakosta. Olin jo elänyt terveellisesti ja esimerkillisesti monta kuukautta. Siitä, kuinka menetin yöunet vihapostien takia.

Samaan aikaan voimaannun päivittäin positiivisista viesteistä tutuilta ja tuntemattomilta. Jokaisen jakamani tragedian takana olisi kuitenkin onni.

Haluan uskaltaa rikkoa täydellisen tarinani silloin tällöin.

Uudenvuodenlupaukseni on kerrankin uskaltaa olla haavoittuvainen. Haluan uskaltaa rikkoa täydellisen tarinani silloin tällöin ja altistaa itseni muullekin, kuin teflonista tehdyille valmiille ajatuksille.

Onni tuntuu onnelta juuri silloin, kun sen vastaparina on myös niitä huonompia hetkiä.

Keskustelua aiheesta

Antti Lindtmanin poliittinen ura alkoi yllättävästi – ”Luokan pisimpänä poikana minut lähetettiin rehtorin kansliaan”

Kuva: Jukka-Pekka Flander

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Antti Lindtman kirjoittaa Vantaan Sanomissa ensimmäisestä poliittisesta teostaan.

Hän kertoo, miten yläasteen kahdeksannella luokalla koulupäivän päätteeksi järjestettiin vierailu taidenäyttelyyn Helsingissä. Vierailu kesti iltaan asti, jolloin oppilaat kysyivät opettajalta, järjestääkö koulu heille eväitä. Vastaus oli kielteinen.

– Luokan pisimpänä poikana minut lähetettiin rehtorin kansliaan vääryyttä oikaisemaan.

– Rehtori hoiti asian oikealle tolalle ja saimme eväät mukaan retkelle. Eikä siinä vielä kaikki: luokkamme aktiivisuuden seurauksena koulu lupasi järjestää pysyvän välipalan kaikille, joiden koulu jatkui pitkälle iltapäivään, hän jatkaa.

– Se oli ensimmäinen poliittinen tekoni, vaikka en sitä silloin täysin ymmärtänytkään, Antti Lindtman kertoo.

Lindtmanin mukaan evästarina opetti hänele jotain merkityksellistä.

– Itselle tärkeät asiat koetaan usein omassa arjessa sekä omassa lähiympäristössä ja niihin on mahdollista vaikuttaa omalla aktiivisuudella. Siitä syntyi myös ajatukseni, että yhteiskunnan on tarjottava kaikille hyvät eväät elämään. Mausteet voi sitten jokainen valita itse.

Lue Lindtmanin kirjoitus kokonaan tästä

Hän on kertonut kirjoituksestaan myös Facebookissa.

Keskustelua aiheesta

Paljastus: Presidenttikisan suosikki maksoi vaimolleen 500 000€ avustajapalkkiota työstä, josta ei ole löytynyt todisteita

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO Thomas Samson

Ranskan presidentinvaalien ennakkosuosikki Francois Fillon maksoi kymmenen vuoden aikana yhteensä puoli miljoonaa euroa avustajapalkkioita vaimolleen, paljastaa satiirilehti Canard Enchaine.

Tutkivaan journalismiin erikoistunut lehti kirjoittaa, että Fillon maksoi palkkioita vaimolleen vuosina 1992–2002. Perheenjäsenten palkkaaminen ei ole Ranskan parlamentin sääntöjen mukaan laitonta, mutta tehtäviä pitää hoitaa aidosti.

Lehden mukaan ei ole löytynyt mitään todisteita siitä, että Penelope Fillon olisi tehnyt avustajan töitä tai ollut muutenkaan aktiivinen politiikassa.

Myöhemmin hänen väitettiin työskennelleen kirjallisen aikakauslehden palveluksessa, jonka omistaja on Francois Fillonin ystävä. Lehden päätoimittaja hämmästeli tietoa ja kertoi, ettei ole koskaan tavannut rouva Fillonia.

Keskustelua aiheesta

Bernie Sanders tyrmää Trumpin syytöksen ”harhaiseksi”

Kuva: Lehtikuva/AFP

Presidentti Donald Trump uskoo edelleen, että viime marraskuun presidentinvaaleissa tapahtui laajamittaista vaalivilppiä, ilmoitti hänen tiedotuspäällikkönsä Sean Spicer. Spicer sanoi lehdistötilaisuudessa Trumpin uskovan, että 3–5 miljoonaa laitonta maahanmuuttajaa äänesti vaaleissa.

Trump on väittänyt samaa ennenkin, mutta minkäänlaisia todisteita syytökselle ei ole löytynyt.

Presidentti toisti väitteen viimeksi edellisenä päivänä tavatessaan kongressin johtajia ja arveli, että laittomat äänet nostivat demokraattien Hillary Clintonin osuuden kaikista äänistä hänen ääniosuuttaan suuremmaksi.

– Tämä on asia johon hän uskoo, ja se perustuu hänen saamiinsa tietoihin vaalivilpistä, Spicer selitti.
Hän ei suostunut tarkentamaan, mistä nämä väitetyt tiedot ovat peräisin.

Spiceriltä perättiin, eikö Trumpin hallinto aio järjestää selvitystä väitetystä massiivisesta vilpistä, mutta vastausta ei irronnut.

Edustajanhuoneen puhemies Paul Ryan kommentoi Trumpin väitettä todeten, ettei ole nähnyt mitään todisteita laajasta vilpistä. Demokraattisenaattori Bernie Sanders luonnehti Trumpin syytöstä ”harhaiseksi”.

17-tuntisen talk show’n tehnyt toimittaja Timo T. A. Mikkonen on kuollut 69-vuotiaana

Kuva: Lehtikuva

Mediayrittäjä, toimittaja Timo T. A. Mikkonen on kuollut 69-vuotiaana vakavan ja pitkällisen sairauden uuvuttamana, kertoo vaimo Nina Mikkonen STT:lle. Nina Mikkosen mukaan hänen miehensä nukkui pois perheen ja läheisten läsnäollessa tänään.

Timo T.A. Mikkonen aloitti toimittajan uransa 1960-luvulla Uusi Suomi -sanomalehdessä ja Yleisradion radiouutisten avustajana. Hän valmistui Helsingin yliopistosta valtiotieteen maisteriksi vuonna 1970.

Televisiourallaan hän isännöi muun muassa M-Show-keskusteluohjelmaa, Tänään, tässä ja nyt -makasiiniohjelmaa sekä Illan päätteeksi Timo T.A. -keskusteluohjelmaa.

– Hyvin moni antaisi kunniamerkkinsä ja palkintonsa saadakseen edes pienen osan siitä kontaktista, joka minulla on ollut yleisöni kanssa, Mikkonen sanoi STT:n haastattelussa 1990-luvulla.

Maailman pisimmän talk show’n Mikkonen veti vuonna 1998, jolloin hän haastatteli studiovieraita 17 tunnin ajan.

Mikkosen viimeiseksi tv-sarjaksi jäi hänen perheensä ajatuksia ja elämää kuvaava tosi-tv-ohjelma Mikkosten maailma.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta