Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Ulkoministeri Haavisto kieltää antaneensa määräyksen pelkkien lasten tuomisesta al-Holin leiriltä

Lehtikuva-AFP

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) avasi hallituksen toimia al-Holin leirillä olevien suomalaisten auttamiseksi. Illalla Helsingissä pitämässään tiedotustilaisuudessa Haavisto kiisti Ilta-Sanomien väitteen, jonka mukaan hän olisi vaatinut virkamiestä tuomaan leiriltä Suomeen konsulilain vastaisesti pelkät suomalaislapset.

Demokraatti.fi

– Sellaista ohjetta määräystä tai neuvoa, jossa vain lapset tuotaisiin al-Holin leiriltä ei ole ministeri antanut tai voinut antaa.

– Tämä ei pidä paikkaansa, Haavisto totesi tiedotustilaisuudessa.

Ilta-Sanomien tietojen mukaan ulkoministeriössä oli kehitelty Operaatio Korpi -nimellä kulkeva suunnitelma, jonka tarkoituksena oli kotiuttaa Syyriassa pakolaisleirillä olevat lapset Suomeen ilman äitejään.

Ilta-Sanomat kirjoittaa, että ministeri Haavisto yritti tiettävästi taivutella ulkoministeriön konsulipäällikköä Pasi Tuomista kotiuttamaan lapset pikavauhtia niin sanotulla konsulikyydillä ja tekemään päätöksen omissa nimissään. Tuominen ilmoitti, että hän ei vastuullisena yksittäisenä virkamiehenä voi toteuttaa operaatiota, joka rikkoo lakeja ja kansainvälisiä sopimuksia.

Haavisto syrjäytti Tuomisen jokin aika sitten konsuliosaston päällikön tehtävästä. IS:n lähteiden mukaan yksi syy syrjäyttämiselle oli se, että Tuominen ei toteuttanut Haaviston esitystä lasten kotiuttamisesta.

”Se on mysteerisuunnitelma minullekin.”

Haaviston mukaan oikeuskanslerin linjaus lokakuun 10. päivältä on Suomen oikeudellinen lähtökohta al-Holin leirillä olevien auttamiseksi.

Haaviston mukaan leirillä olevat äidit ovat toivoneet, että perheet tulisivat tänne kokonaisina. Myöskin al-Holin leiriä valvovat kurdiviranomaiset ovat tehneet Haaviston mukaan selväksi, etteivät he hyväksy perheiden jakamista.

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan Mika Niikon (ps.) mukaan valiokunta vaatii Haavistolta selitystä Ilta-Sanomien väitteistä.

Haaviston mukaan ulkoasianvaliokuntaa on informoitu. Valiokunnan kanssa on Haaviston mukaan käyty ainakin kahdesti  perusteellisempi al-Hol-keskustelu.

– Kun näin tämän uutisen. Siinä sanottiin, että mysteerisuunnitelma. Se on mysteerisuunnitelma minullekin, Haavisto totesi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

DEMOKRAATTI

Kotimaa
29.5.2020
Kaarlo Simojoki on hoitanut satoja alkoholisteja, huumeiden käyttäjiä ja peliriippuvaisia: ”Oletko nähnyt yhtään tukikonserttia juoppojen puolesta?”
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE