Politiikka

Ulkoministeri Haavisto kieltää antaneensa määräyksen pelkkien lasten tuomisesta al-Holin leiriltä

Lehtikuva-AFP
Lehtikuva-AFP
Lehtikuva-AFP

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) avasi hallituksen toimia al-Holin leirillä olevien suomalaisten auttamiseksi. Illalla Helsingissä pitämässään tiedotustilaisuudessa Haavisto kiisti Ilta-Sanomien väitteen, jonka mukaan hän olisi vaatinut virkamiestä tuomaan leiriltä Suomeen konsulilain vastaisesti pelkät suomalaislapset.

– Sellaista ohjetta määräystä tai neuvoa, jossa vain lapset tuotaisiin al-Holin leiriltä ei ole ministeri antanut tai voinut antaa.

– Tämä ei pidä paikkaansa, Haavisto totesi tiedotustilaisuudessa.

Ilta-Sanomien tietojen mukaan ulkoministeriössä oli kehitelty Operaatio Korpi -nimellä kulkeva suunnitelma, jonka tarkoituksena oli kotiuttaa Syyriassa pakolaisleirillä olevat lapset Suomeen ilman äitejään.

Ilta-Sanomat kirjoittaa, että ministeri Haavisto yritti tiettävästi taivutella ulkoministeriön konsulipäällikköä Pasi Tuomista kotiuttamaan lapset pikavauhtia niin sanotulla konsulikyydillä ja tekemään päätöksen omissa nimissään. Tuominen ilmoitti, että hän ei vastuullisena yksittäisenä virkamiehenä voi toteuttaa operaatiota, joka rikkoo lakeja ja kansainvälisiä sopimuksia.

Haavisto syrjäytti Tuomisen jokin aika sitten konsuliosaston päällikön tehtävästä. IS:n lähteiden mukaan yksi syy syrjäyttämiselle oli se, että Tuominen ei toteuttanut Haaviston esitystä lasten kotiuttamisesta.

”Se on mysteerisuunnitelma minullekin.”

Haaviston mukaan oikeuskanslerin linjaus lokakuun 10. päivältä on Suomen oikeudellinen lähtökohta al-Holin leirillä olevien auttamiseksi.

Haaviston mukaan leirillä olevat äidit ovat toivoneet, että perheet tulisivat tänne kokonaisina. Myöskin al-Holin leiriä valvovat kurdiviranomaiset ovat tehneet Haaviston mukaan selväksi, etteivät he hyväksy perheiden jakamista.

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan Mika Niikon (ps.) mukaan valiokunta vaatii Haavistolta selitystä Ilta-Sanomien väitteistä.

Haaviston mukaan ulkoasianvaliokuntaa on informoitu. Valiokunnan kanssa on Haaviston mukaan käyty ainakin kahdesti  perusteellisempi al-Hol-keskustelu.

– Kun näin tämän uutisen. Siinä sanottiin, että mysteerisuunnitelma. Se on mysteerisuunnitelma minullekin, Haavisto totesi.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Demokraatti 1/20
ÄÄRIPÄÄT - Miksi vastakkainasettelu kiinnostaa?
KANSA JA KAPITALISMI - Joillakin on varaa sijoittaa
MISSÄ OLET NYT - Ari Korhonen
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Rane Aunimo

Jussi Halla-ahon mukaan ilmasto lämpenee ja se liittyy ihmisen toimintaan – viiden lapsen isä julisti Helsingissä sanomaa, mutta flirtti olikin tutun ivallinen
23.1.2020

Luetuimmat


Uusimmat