Politiikka

Ulkoministeriö julkaisee edustustojen raportit – ”Hyvä veli” -kirjeet jäivät pois palvelusta

Kari Hulkko
Ulkoministeriön rakennus Helsingissä.
Kari Hulkko
Ulkoministeriön rakennus Helsingissä.
Kari Hulkko
Ulkoministeriön rakennus Helsingissä.
Ulkoministeriö avaa verkkopalvelun, joka sisältää kaikki Suomen ulkomaanedustustojen raportit vuosilta 1918–1926. Verkkopalvelu avataan Kansainvälisenä avoimen datan päivänä 3.3.2018.
Julkaisu on osa ulkoministeriön satavuotisjuhlaohjelmaa. Suomen ulkomaanedustustojen toiminta alkoi jo ennen ministeriön perustamista.

Verkkopalvelun ensimmäiset raportit ovat Lontoosta tammikuulta 1918. Tuolloin Suomella ei ollut edes virallista edustustoa saati diplomaattisuhteita Iso-Britannian kanssa. Vuonna 1918 raportteja tuli myös Kööpenhaminasta, Tukholmasta, Oslosta ja Berliinistä. Vuoteen 1926 mennessä Suomen edustustoverkko laajeni noin kymmenellä lähetystöllä. Näiden kaikkien raportit ovat luettavissa verkkopalvelussa.

Nyt julkaistu digitoitu aines sisältää edustustojen viralliset raportit. Niiden lisäksi edustustot tuottivat Helsinkiin tietoa kirjeillä, sähkösanomilla ja ”hyvä veli -kirjeillä”. Näitä aineistoja verkkopalvelu ei sisällä.

Raporttien aiheet ovat samanlaisia kuin Suomen ulkomaanedustustojen nykyäänkin tuottamassa materiaalissa. Ne sisältävät tietoja kohdemaan sisäpolitiikasta, ulkopolitiikasta ja taloudellisesta tilanteesta. Aineisto sisältää myös keskustelumuistiinpanoja ja lehdistökatsauksia.

Raportointi oli pitkään lähettilään, edustuston päällikön, toimintaa. Se oli siis tiedontuottamisen ”ylin aste”: lähettiläs hankki ylempiin ja tietäviin piireihin verkostoitumalla ajankohtaista tietoa, jota välitettiin Suomeen. Pätevimmät lähettiläät tekivät pätevimpiä analyysejä.

Osa raporteista on muutaman sivun mittaisia tekstejä yhdestä aiheesta, toiset monen kymmenen sivun raportteja eri aiheista.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat