Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

UM Suomen kautta koukanneesta rahtikoneesta: Ei lisättävää Puolustusvoimien tiedotteeseen

iStock
Kuvituskuvaa.

Viime lauantaina Suomen yli lentäneen venäläisen rahtikoneen reittivalinta on herättänyt ihmetystä.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Lentokone oli menossa Moskovasta Saksaan Leipzigiin, mutta se teki pitkän mutkan Suomen kautta.

Puolustusvoimat tiedotti asiasta eilen. Sen mukaan ilmavoimilla on tiedossa kaikki siviililentoyhtiöiden lentosuunnitelmat, joita hyödynnetään reaaliaikaisen tunnistetun ilmatilannekuvan luomisessa.

”AirBridgeCargo Airlines -yhtiön lauantaina 15.1.2022 operoima lento on herättänyt spekulaatioita julkisuudessa. Kyseessä on siviililentoyhtiö, joka on lentänyt hyväksytyn lentosuunnitelman mukaisen reitin. Siviili-ilmailun lennonvarmistuselimet hyväksyvät kaikkien siviililentoyhtiöiden reitit normaalin prosessin mukaisesti”, tiedotteessa muun muassa sanottiin.

Puolustusvoimat myös kertoi, että mikäli siviililentoyhtiöiden lennot suuntautuvat hyväksyttyjen lentosuunnitelmien mukaisesti, niihin ei normaalisti reagoida tunnistuskoneilla. ”Mikäli on syytä epäillä ns. renegade-tilannetta, jossa siviilikone muodostaa uhan, Puolustusvoimat reagoi tilanteeseen. Tällöin kyseessä on voimankäytöllisesti virka-apu poliisille.”

Ilmavoimien Hornet-hävittäjät eivät tehneet lauantaina tunnistuslentoa, vahvisti Ilmavoimien esikuntapäällikkö, prikaatikenraali Juha-Pekka Keränen eilen Keskisuomalaiselle.

Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.) oletti Ylen mukaan, että Suomi pyytää Venäjältä selvityksen rahtikoneen liikkeistä. Koneen reitille osui muun muassa Tikkakosken varuskunta Jyväskylässä. Siellä on Ilmavoimien esikunta ja osa Puolustusvoimien tiedustelulaitoksesta.

Demokraatti tiedusteli tänään ulkoministeriöstä (UM) kantaa rahtilentoon ja muun muassa mahdolliseen selvitykseen. Lopulta ministeriöstä välitettiin vastaus, jonka mukaan ”UM:llä ei ole lisättävää Puolustusvoimien tiedotteesseen”.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE