Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Unkari horjuttaa käsitystä eurooppalaisesta oikeusvaltiosta – Tuomioja: ”Kummajaisia”

Unkarin parlamentti hyväksyi maanantaina pääministeri Victor Orbįnin ajamat muutokset maan perustuslakiin. Muutoksilla Orbįnin hallitus kykenee määräenemmistöllään lisäämään omaa valtaansa edelleen.

Olli Hella

– Kaikesta päätellen uudessa perustuslaissa on paljon sellaisia säädöksiä, jotka eivät mahdu eurooppalaiseen oikeusvaltioon. Jos tällaisella perustuslailla olisi pyritty Euroopan unionin jäseneksi, niihin olisi varmasti puututtu, sanoo ulkoministeri Erkki Tuomioja.

Perustuslakituomioistuimelta viedään mahdollisuus puuttua perustuslakiin ja tuomioistuimen päätökset ennen vuotta 2012 menettivät lainvoiman.

– Kun tarkkaan katsoo, siellä näyttää myös olevan outoja ajatuksia vaalien ja vaalitaistelun suhteen. Se on jo demokratian kannalta ongelmallista. Nämä ovat kaikki kummajaisia, yleensä tällaiset säädökset eivät ole missään maassa perustuslakikysymyksiä, Tuomioja sanoo.

Tuomioja pahoittelee, että Euroopan unionilla ei ole säädöksiä ja normeja siitä, miten oikeusvaltion perusteiden noudattamista valvotaan.

– Välittömästi ei ole odotettavissa muuta kuin paheksuntaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE