ehdokasmainos

Unkarin Orban viittasi kintaalla äänestysprosentille: ”Seuraukset tulevat olemaan samanlaisia”

Kuva: Lehtikuva-AFP
LKS 20161002 ATT14075; Hungarian Prime Minister Viktor Orban (C) gives a speech in 'Balna' cultural center of Budapest on October 2, 2016 Hungarian Prime Minister Viktor Orban suffered a blow in his referendum against the EU's migrant quota plan after he failed to rally enough votes to reach the required 50 percent turnout, according to the first polls from the ruling Fidesz party. / AFP / ATTILA KISBENEDEK - LEHTIKUVA / AFP
Pääministeri Viktor Orban (keskellä) sanoo, että kansanäänestyksellä on seurauksia, vaikka tulos jäisi pätemättömäksi.

Unkarin pääministeri Viktor Orban kärsi sunnuntaina takaiskun, kun Unkarin pakolaiskiintiöitä koskevan kansanäänestyksen tulos jäi pätemättömäksi alhaisen äänestysprosentin takia.

Hallitsevan Fidesz-puolueen alustavien lukujen perusteella vain 45 prosenttia kahdeksasta miljoonasta äänioikeutetusta kävi uurnilla.

Äänestäjistä lähes kaikki, 95 prosenttia, vastustivat alustavien tulosten perusteella kiintiöitä.

Äänestys päättyi sunnuntaina iltakahdeksalta.

Puolueen apulaisjohtaja Gergely Gulyas piti tulosta kuitenkin voittona.

– Tämä on murskavoitto kaikille niille, jotka vastustivat kiintiöitä, kaikille niille jotka kannattavat kansallisvaltioita ja kaikille niille, jotka uskovat demokratiaan, hän luetteli.

Pääministeri Viktor Orban viittasi kintaalla äänestysprosentille jo päivällä.

– Ainahan käypä äänestystulos on parempi kuin pätemätön, mutta lailliset seuraukset tulevat olemaan samanlaisia. On olemassa vain yksi ennakkoehto, ja se on tämä: kyllä-ääniä on oltava enemmän kuin ei-ääniä, Orban sanoi.

Hallitusta vastustavat oppositiopuolueet ja useat kansalaisjärjestöt olivat kehottaneet unkarilaisia boikotoimaan kansanäänestystä.

Kiintiöstä ei ainoatakaan pakolaista Unkariin.

Saksan ajama EU:n pakolaiskiintiöedustus pyrkii vähentämään painetta Italialta ja Kreikalta, joihin valtaosa Eurooppaan pyrkijöistä tulee.

Kiintiöiden hyväksyminen on ollut tuskallisen hidasta, ja monet Itä- ja Keski-Euroopan maat vastustavat niitä kiivaasti.

Itävallan ulkoministeri Sebastian Kurz sanoikin sunnuntaina, että EU:n tulisi luopua koko suunnitelmasta.

– Tavoite on täysin epärealistinen. Suunnitelma voi vaarantaa Euroopan yhtenäisyyden, Kurz sanoi saksalaisen Welt am Sonntag -lehden haastattelussa.

Unkari ei toistaiseksi ole ottanut vastaan ainoatakaan niistä vajaasta 1 300 pakolaisesta, jotka sen kiintiöön kuuluvat. Sen sijaan Unkari on yhdessä Slovakian kanssa aloittanut oikeustoimet päätöksen pyörtämiseksi.

”Eri palveluiden pilkkominen kilpailluille markkinoille täysin väärä tapa parantaa sote-palveluiden yhteensovittamista”

Kuva: Jukka-Pekka Flander

– Hallitus on pelkistänyt sote-uudistuksen projektiksi, jossa pakkoyhtiöittäminen ja yksityisten markkinoiden kasvattaminen ovat keskiössä. Samalla asiakkaan tarpeet ja tavoite sujuvista palveluketjuista on unohdettu, toteaa kansanedustaja, eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Tuula Haatainen (sd.).

Haatainen puhui asiasta maanantaina Joensuun Työväenyhdistyksen ja Savo-Karjalan SDP:n Inhimillinen SOTE -tilaisuudessa.

– Ihmiset haluavat sujuvia ja laadukkaita palveluita nopeasti. Sujuvuuden takaamisessa taas tärkeintä on eri toimijoiden ja tasojen välisten raja-aitojen poistaminen. Eri palveluiden pilkkominen kilpailluille markkinoille on täysin väärä tapa parantaa palveluiden yhteensovittamista ja integraatiota. Jos kilpailevia tuottajia ja tasoja syntyy tusinoittain, on kokonaisuuden hallinta vaikeaa ja vaikuttavuus kärsii, Haatainen sanoi.

Hänen mukaansa ongelmia seuraa myös hallituksen päätöksestä erottaa järjestäminen ja tuottaminen toisistaan.

– Asiantuntijat ovat arvioineet, että tämä saattaa johtaa siihen, ettei laki ­enää mahdollista Siun soten tai Eksoten kaltaisia integroituja järjestelmiä, Haatainen selventää.

– Pakkoyhtiöittäminen ja palveluiden pilkkominen yksityisille markkinoille on hallitukselta ennen kaikkea ideologinen päätös. Olisi paljon järkevämpää parantaa julkista palvelua ja käyttää yksityistä sekä kolmatta sektoria täydentävinä palveluina.

Helsingin kaupunginhallitus: Maakuntaratkaisu heikentää pääkaupunkiseudun kasvun edellytyksiä

Kuva: Getty Images
hesa
Helsingin kaupungintalo.
Helsingin kaupunginhallitus arvostelee monin osin hallituksen esityksiä maakunta- ja sote-uudistukseksi.
Kaupunginhallitus hyväksyi periaatepäätöksen lausunnoksi hallituksen maakunta- ja sote-lainsäädännöstä. Asia tulee kaupunginvaltuuston käsittelyyn 2. marraskuuta.

Kaupungin laajassa esityksessä käydään läpi hallituksen suunnitelmia maakunta- ja sote-ratkaisuksi ja niihin liittyviä lakiehdotuksia.

Lausunnossa todetaan, että ehdotettu alueellinen jako ei kaikilta osin perustu nykyisin toimiviin yhteistyöratkaisuihin ja että maakuntaratkaisu heikentää pääkaupunkiseudun kasvun edellytyksiä.

Lausunnossa arvostellaan esitystä myös kansanvaltaisuuden puutteesta.

Lausunnon yksityiskohdista käytiin yli 20 äänestystä.

Allekirjoitetaan EU:n ja Kanadan vapaakauppasopimus torstaina? – ”Vielä on aikaa”

Kuva: Jari Soini
satamajarisoini14944

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk ja Kanadan pääministeri Justin Trudeau pitävät torstain huippukokousta edelleen mahdollisena. Tusk sanoo Twitterissä, että hän ja Trudeau kannustavat osapuolia löytämään ratkaisun.

– Vielä on aikaa, Tusk tviittaa.

Torstaiksi suunnitellussa huippukokouksessa olisi tarkoitus allekirjoittaa EU:n ja Kanadan vapaakauppasopimus.

Sopimus on ajautunut kuitenkin umpikujaan, sillä Belgian ranskankielisen Vallonian alueparlamentti ei ole antanut sille tukeaan.

Aiemmin tänään Belgian pääministeri Charles Michel sanoi, että Vallonian vastustuksen vuoksi hän ei voi allekirjoittaa sopimusta.

Vapaakauppasopimus vaatii jokaisen EU-maan hyväksynnän.

Jussi Niinistö kiistää Suomen asevientilinjan muuttuneen

Kuva: Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
36360628-1

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) kiistää, että Suomen asevientilinja olisi nykyisen hallituksen aikana muuttunut. Niinistö sanoi Ylelle, ettei myönnetyistä vientiluvista voi vetää johtopäätöstä, että ihmisoikeuksilla ei enää olisi Suomelle väliä.

Jatkossakin jokainen lupa käsitellään tapauskohtaisesti, Niinistö sanoi.

Suomesta on tuoreen raportin mukaan viety aseita esimerkiksi Saudi-Arabiaan ja Uzbekistaniin. Niinistön mukaan Saudi-Arabiaan vietyjä Patrian kranaatinheittimiä ei ole käytetty Jemenissä siviiliuhreja vaatineissa iskuissa. Uzbekistanin tilanne taas on Niinistön mielestä varsin vakaa.

Entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) arvioi aiemmin, että Suomen asevientipolitiikkaa on Juha Sipilän (kesk.) hallituksen aikana merkittävästi löysennetty.

Hovioikeus hylkäsi Janitskinin kantelun

Helsingin hovioikeus hylkäsi maanantaina Ilja Janitskinin kantelun, jossa hän vaati vangitsemisensa perumista. Helsingin käräjäoikeus määräsi Janitskinin vangittavaksi poissaolevana runsaat kaksi viikkoa sitten.

Ilja Janitskin pyörittää MV-julkaisua tiettävästi Espanjasta käsin.

Häntä epäillään muun muassa kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, törkeästä kunnianloukkauksesta, rahankeräysrikoksista, laittomista uhkauksista ja tekijänoikeusrikoksista.