Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Toimituksen kommentit

Unkarissa sammutetaan valoja, mitä tekee kokoomus?

Toimituksen kommentit

Simo Alastalo

Demokraatin politiikan toimittaja.

Unkarin uusi parlamentti aloittaa toimintansa ensi viikolla. Parlamentin ehdoton enemmistö säilyy edelleen pääministeri Viktor Orbánin johtamalla oikeistopopulistisella Fidesz-puolueella, joka voitti huhtikuun vaalit euroskeptisellä ja maahanmuuttovastaisella kampanjallaan.

Simo Alastalo

Demokraatti

Unkari on Fideszin johdolla etääntynyt EU:sta ja sen perusarvoista. Samaan aikaa se on vastaanottanut EU-rahaa käsi ojossa ja pysynyt yhtenä rakennerahaston suurimmista tuensaajista.

Aluepoliittista tasapainoa varten perustetun rahaston jakoperusteena on ollut tähän saakka jäsenmaan köyhyys. Nyt EU:ssa on osin Unkarin vuoksi ryhdytty vaatimaan myös oikeusvaltioperiaatteen ja yhteisten arvojen nostamista rahoitusehdoiksi.

Orbánin hallitus väittää Itä-Euroopan kommunismin jälkeistä kehitystä rahoittavan Sorosin suunnittelevan Euroopan islamisoimista.

Orbánin johtama Unkari ei ole ollut solidaarinen EU:hun suuntautuneen maahanmuuton taakanjaossa. Tästä on osoituksena muun muassa Serbian rajalle vuonna 2015 rakennettu aita, jolla pakolaisten maahanpääsy estettiin.

Ongelmia on tullut jatkuvasti lisää myös oikeusvaltioperiaateen kohdalla. Muun muassa lehdistönvapauteen ja tuomioistuinten riippumattomuuden on kajottu. Lisäksi Fidesz on kierrättänyt EU-rahoja omalle lähipiirilleen.

Eräs esimerkki oikeudellisesti kyseenalaisesta uudistuksesta on Fideszin ajama Stop-Soros! -lakialoite. Hurjimpien arvioiden mukaan jo kesäkuussa hyväksyttävä laki kieltäisi Unkarista kaikki miljardööri George Sorosin tukemat järjestöt ja langettaisi ainakin osalle niiden työntekijöistä maahantulokiellon.

Lisää aiheesta

Orbánin hallitus väittää Itä-Euroopan kommunismin jälkeistä kehitystä rahoittavan Sorosin suunnittelevan Euroopan islamisoimista. Väite on puhdasta poliittisiin tarkoituksiin luotua fiktiota.

Hallitusta myötäilevässä Unkarin mediassa on vaalien jälkeen julkaistu satojen Soros-yhteyksistä syytettyjen ihmisten nimiä ja kasvokuvia. Joukossa on myös suomalaisia kuten Demokraatin verkkosivujen haastatteleman Migszol-järjestön vapaaehtoinen Annastiina Kallius.

Lue lisää: Suomalaisaktivisti päätyi Unkarin tv:n agenttilistalle – ”Saatamme saada 8 kilometrin lähestymiskiellon Schengen-rajalta”

Turvapaikanhakijoita auttava Migszol ei saa rahaa Sorosilta toisin kuin esimerkiksi ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch tai useat muut kansalaisoikeuksia edistävät järjestöt. Kalliuksen mukaan totuudella ei kuitenkaan ole merkitystä, koska Fidesz luo propagandassaan oman todellisuutensa.

EU:n arvot ja oikeusvaltioperiaate olisivat asiantuntijoiden mukaan rahoituksen ehtoina vaikeasti hahmotettavia. EU:n perussopimuksessa niiden kriteerejä ei täsmällisesti määritellä.

Fideszin erottamista EPP:stä on vaatinut muun muassa kokoomusnuoret. Jää nähtäväksi missä vaiheessa emopuolue kokoomus herää vaatimaan samaa.

Fideszin luomaan kierteeseen voitaisiin puuttua esimerkiksi Euroopan kansanpuolueessa EPP:ssä, johon kuuluu Fideszin lisäksi muun muassa kokoomus. Jotakin EPP:n ja Fideszin suhteista kertoo se, että EPP onnitteli Orbánia vaalivoitosta.

Fideszin erottamista EPP:stä on vaatinut muun muassa kokoomusnuoret. Jää nähtäväksi missä vaiheessa emopuolue kokoomus herää vaatimaan samaa.

Toistaiseksi EU:ssa on tyydytty tuomitsemaan Unkarin kehitys melko maltillisin sanankääntein. Varovaisuuteen ovat saattaneet vaikuttaa taloudelliset syyt. Muun muassa Audin ja Mercedes-Benzin kaltaisilla monikansallisilla autojäteillä on tehtaita Unkarissa. Kukaan ei toivo itseään eristävän Unkarin eristyvän enää yhtään nykyistä enempää.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE